Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.

Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.
Ἄν νιώθεις τὰ κότσια σου μεῖνε στὶς γραμμές μας, ἄν νιώθεις τὸ καθῆκον σου πράξε τὸ μαζὶ μᾶς εἶναι χιλιάδες τὰ ἄστρα μέσα μᾶς πρέπει νὰ γίνουν δικά μας. Από τη συλλογή “Οι γειτονιές του κόσμου”, Μακρόνησος, Αη-Στράτης, 1949-1951

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το Φιλί του Gustav Klimt στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας




Η σκληρή αντίθεση τέχνης και πραγματικότητας



Στη φωτογραφία του ποστ: Το 2013, ο Tammam Azzam, ένας Συριακής καταγωγής καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Ντουμπάι, επεξεργάστηκε και πρόβαλλε ψηφιακά «Το Φιλί» του Κλιμτ στη φωτογραφία ενός τοίχου, διάτρητου από τις χιλιάδες σφαίρες της εμπόλεμης ζώνης στη Συρία. Αυτή την εικόνα, την ονόμασε "Freedom Graffiti" σχολιάζοντας -μέσα από τη σκληρή αντίθεση τέχνης και πραγματικότητας- το χάος στη χώρα του.

Φιλί σαν χρυσός

«Όλες οι τέχνες είναι ερωτικές» - Gustav Klimt
Ο πιο διάσημος ίσως πίνακας του Αυστριακού ζωγράφου, Γκούσταβ Κλιμτ, ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1862, είναι «Το Φιλί» (γερμανικά «Der Kuss»). Ο πίνακας δημιουργήθηκε την περίοδο 1907-1908 και ανήκει στη χρυσή περίοδο του Κλιμτ και στο top 10 των εμβληματικών έργων της Αρ Νουβό. Στο κέντρο του πίνακα, ένα ζευγάρι είναι έτοιμο να φιληθεί. Κατά κάποιους, τα μοντέλα στον πίνακα είναι ο ίδιος ο Κλιμτ και η αγαπημένη του, Emilie Flöge.
Η γυναίκα, σε αντίθεση με όλα τα άλλα έργα του Κλιμτ, στα οποία ο ρόλος της είναι κυρίαρχος, εδώ είναι υποταγμένη στον άντρα. Κάθεται γονατισμένη μέσα στην αγκαλιά του συντρόφου της, με κλειστά τα μάτια περιμένοντας το φιλί με κάποια μικρή ταραχή.
Ο Κλιμτ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Απόσχισης της Βιέννης, το 1897, η οποία αποτελούσε μια «μάχη για την πρόοδο των σύγχρονων καλλιτεχνών ενάντια στα γεράκια που αυτοαποκαλούνται καλλιτέχνες, αλλά έχουν εμπορικό συμφέρον να παρακωλύουν την άνθιση της τέχνης». Ολοκλήρωσε αρκετές προσωπογραφίες γυναικών της Βιεννέζικης αστικής τάξης, η οποία στάθηκε υπέρμαχος και προστάτιδα της Απόσχισης. 
Το 1909, ο Κλιμτ ταξίδεψε στο Παρίσι και ανακάλυψε το έργο των Φωβιστών. Τον Ιανουάριο του 1918 ένα εγκεφαλικό επεισόδιο τον κατέστησε παράλυτο από τη δεξιά πλευρά του σώματός του. 
Πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου του 1918 από αποπληξία αφήνοντας πολλά έργα ημιτελή. «Το Φιλί» θεωρείται το έργο που έχει αναπαραχθεί τις περισσότερες φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου