Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.

Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.
Ἄν νιώθεις τὰ κότσια σου μεῖνε στὶς γραμμές μας, ἄν νιώθεις τὸ καθῆκον σου πράξε τὸ μαζὶ μᾶς εἶναι χιλιάδες τὰ ἄστρα μέσα μᾶς πρέπει νὰ γίνουν δικά μας. Από τη συλλογή “Οι γειτονιές του κόσμου”, Μακρόνησος, Αη-Στράτης, 1949-1951

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Στις 4 Αυγούστου 1991 έφυγε ο μεγάλος Λάκωνας Νικηφόρος Βρεττάκος

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (Κροκεές, Λακωνία 1 Ιανουαρίου 1912 – Πλουμίτσα, Λακωνία 4 Αυγούστου 1991) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Θεωρείται ένας από του μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές.
Έχει προταθεί τετράκις για το Βραβείο Νόμπελ, ενώ επίσης έχει λάβει άλλα πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Ουράνη, το Πρώτο βραβείο κρατικής ποίησης κ.α.
Πρώτα χρόνια
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1912, στο χωριό Κροκεές, της Λακωνίας. Ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά του Κωνσταντίνου Βρεττάκου και της Ευγενίας, το γένος Παντελάκη. Τα νηπιακά του χρόνια πέρασε στην Πλούμιτσα, στο πατρικό του σπίτι. Το 1917 η οικογένειά του μετακομίζει στις Κροκεές, όπου εγγράφεται στο Δημοτικό σχολείο. Το 1921 τελειώνει το Δημοτικό και συνεχίζει στο Ημιγυμνάσιο Κροκεών, από το οποίο, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες και την αρρώστια του πατέρα του, αποφοιτά το 1923. Στη συνέχια εγγράφεται στο Γυμνάσιο Γυθείου, όπου φοιτά με πολλές δυσκολίες. Στο ίδιο σχολείο, στην περίοδο αυτή, φοιτά και ο Γιάννης Ρίτσος. Το 1928, σε ηλικία, μόλις, δεκαέξι ετών, έδωσε στην Εμπορική Λέσχη Γυθείου, δύο διαλέξεις, με θέμα Χριστιανισμός – Μαρξισμός
Στην Αθήνα
Το 1929, κατευθύνθηκε προς την Αθήνα, με σκοπό να ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές -μάταια λόγω οικονομικών δυσχερειών. Έτσι, λοιπόν, προσλήφθηκε ως υπάλληλος αρχικά σε εταιρεία υδραυλικών έργων αποξήρανσης και στη συνέχεια, μέχρι το 1932, έκανε διάφορες περιστασιακές κυρίως, χειρωνακτικές εργασίες. Στο ενδιάμεσο, εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές το «Κάτω από σκιές και φώτα» το 1929 και το «Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων», το 1933, οι οποίες κέντρισαν το ενδιαφέρον του λογοτεχνικού κόσμου – και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του Κωστή Παλαμά. Βεβαίως, το επόμενο βιβλίο του «Ο πόλεμος» λογοκρίθηκε από το καθεστώς Μεταξά.
Το 1932 κατατάχθηκε στο στρατό στην Τρίπολη. Υπηρέτησε όμως για τέσσερις μήνες, καθώς ήταν προστάτης πολυμελούς οικογένειας. Ακολούθως, το 1934, στον Πειραιά, εργάστηκε ως γραφέας στις γενικές αποθήκες στρατού. Εκεί γνωρίστηκε με τη γυναίκα του. Κατόπιν, το 1935, δούλεψε στα Μεταξουργία Νέας Ιωνίας και ένα χρόνο αργότερα ως ιδιωτικός υπάλληλος και ως εργάτης υφαντουργείου. Το 1938, με παρέμβαση του φίλου του Θέμου Αμουργή, διορίστηκε στο Υπουργείο Εργασίας.
Πόλεμος, Αντίσταση και κατοπινά χρόνια
Μετά την κήρυξη του Ελληνοιταλικού Πολέμου, το 1940, αμέσως, στρατεύτηκε στην πρώτη γραμμή και κινδύνεψε να σκοτωθεί στο ύψωμα της Κλεισούρας.
 Όταν το σύνταγμα, στο οποίο υπηρετούσε, διαλύθηκε -με την κατάρρευση του Μετώπου (1941)- κατευθύνθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση με τον ΕΑΜ. Οι ημερολογιακές σημειώσεις του, εκείνη την περίοδο, αποτέλεσαν τη βάση του βιβλίου του, το «Αγρίμι». Γενικότερα, από το 1942 – 1944 ασχολήθηκε ενεργά με την Εθνική αντίσταση. Επίσης, γράφτηκε και στο ΚΚΕ αυτή την περίοδο, στην οποία μάλιστα, έχασε και τον πατέρα του, ο οποίος θάφτηκε στην Πλουμίτσα.
Το 1946 προσλήφθηκε ως γραφέας στον Οικονομικό Συνεταιρισμό Εκτελωνιστών του Πειραιά, αργότερα, τον ίδιο χρόνο υπέγραψε τη διαμαρτυρία των Ελλήνων λογοτεχνών «Προς τη Δ’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων και τη Διεθνή Κοινή Γνώμη: Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την Δημοσίαν Τάξιν και την ακεραιότητα της χώρας». Το 1948 γνωρίστηκε με τον ποιητή, Άγγελο Σικελιανό, με τον οποίον υπήρξαν φίλοι, μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1949, ο Βρεττάκος, εξέδωσε το λυρικό δοκίμιο «Δυο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου» εξαιτίας της συγγραφής του αυτής, διαγράφτηκε από το Κ.Κ.Ε. και απομακρύνθηκε, γενικότερα, από το περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα, όπου ήταν και διευθυντής. Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με την Τατιάνα Γκρίτση – Μilliex και το Roger Milliex, με τους οποίους συνδέθηκε φιλικά.
Το 1955 ο Βρεττάκος εκλέχτηκε στο Δήμο Πειραιά (1955-1959). Υπήρξε σημαντική η συμβολή του από τη θέση αυτή στην αναβάθμιση της πόλης κυρίως σε πολιτιστικό επίπεδο (ίδρυση Πειραϊκού Θεάτρου του Δημήτρη Ροντήρη, Ιστορικού Αρχείου, Φιλαρμονικής Πειραιώς, Δημοτικής Πινακοθήκης). Το 1957 ταξίδεψε στη ΕΣΣΔ μαζί με τους Στρατή Μυριβήλη, Άγι Θέρο κ.α. στα πλαίσια της Παγκόσμιας Συνάντησης Δημοκρατικής Νεολαίας, που είχε προσκληθεί από σπουδαστές της Μόσχας. Εκεί γνωρίστηκε με τη γυναίκα του Μαξίμ Γκόρκι. Το 1962 ο Βρεττάκος ήταν άνεργος μετά τη διάλυση του Συνεταιρισμού Εκτελωνιστών. Έτσι, το 1964 εργάστηκε ως ιματιοφύλακας στο Εθνικό Θέατρο μετά από παρέμβαση του Λουκή Ακρίτα
 Ο Βρεττάκος, το 1958, μετά το ταξίδι του κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ο ένας από τους δύο κόσμους» Το βιβλίο αυτό στάθηκε η αφορμή να κατηγορηθεί (μαζί με τους Γιάννη Ρίτσο και Μάρκο Αυγέρη) για παράβαση του Ν.509.
Στα χρόνια της Δικτατορίας
Μετά το πραξικόπημα τις 21 Απριλίου 1967, ο Βρεττάκος αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία από όπου ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη: Βουκουρέστι, Βενετία, Δαλματικές ακτές, Ζάγκρεμπ, Ρώμη, Παρίσι Μπέρμιγχαμ, Λονδίνο, Παλέρμο, Μόναχο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρώπη συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και σε φεστιβάλ ποίησης. Επίσης, τιμήθηκε από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επεξεργάστηκε το αυτοβιογραφικό κείμενο «Οδύνη», το οποίο εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη, το 1969.
Μεταπολίτευση και ύστατα χρόνια
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και εγκαταστάθηκε, από εκεί και πέρα, μόνιμα στην Αθήνα. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με το βραβείο Ουράνη και δωδεκα χρόνια αργότερα, ανακηρύχθηκε μέλος της (26 Φεβρουαρίου 1986). Επίσης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991 επισκέφθηκε την Πλουμίτσα, με την οικογένειά του. Εκεί έμελε να αφήσει και την τελευταία του πνοή. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 4 Αυγούστου 1991 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δημόσια δαπάνη.
Λογοτεχνική σταδιοδρομία/Συγγραφικό Έργο
Το συγγραφικό έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου, δύναται να χωριστεί σε 4 μέρη. Την παρθενική του εμφάνιση, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, στον χώρο της λογοτεχνίας, την έκανε το 1929, με τη δημοσίευση κάποιων πρωτόλειων ποιημάτων του από τα μαθητικά του χρόνια με τίτλο Κάτω από σκιές και φώτα (εκδόθηκαν το 1933).
 Μέχρι και το 1940 εξέδωσε έξι συλλογές, τις οποίες συγκέντρωσε στον τόμο Γκριμάτσες του ανθρώπου. Πολλές ποιητικές συλλογές, ακολούθησαν, έως το 1951 (χρονιά θεωρούμενη ως δεύτερο ορόσημο στην καλλιτεχνική του πορεία), που εξέδωσε με τίτλο Τα ποιήματα 1929-1951, τον δεύτερο συγκεντρωτικό τόμο με ποιήματά του. Εκείνη την περίοδο παρατηρείται η στροφή του Βρεττάκου από τον νεανικό λυρισμό, στην έντονη δραματική γραφή.
Ακολούθησε η τρίτη και ωριμότερη περίοδος της δημιουργίας του, στην οποία επιχείρησε μια εξισορρόπηση αυτών των δύο στοιχείων, του λυρικού στοιχείου και του δραματικού, στην υπηρεσία του ηθικού και κοινωνικού προβληματισμού του. Αυτή την περίοδο ασχολείται με έννοιες όπως φως, φύση, αγάπη και αγνότητα.
Η τέταρτη και τελευταία ποιητική περίοδος (1975-1990) μπορεί να χαρακτηριστεί από αισιοδοξία, η οποία έχει διάρκεια. Στα ποιήματά του μιλά για μια πιο ανθρώπινη ζωή, καθώς και για μια διαρκή εγρήγορση και επανάσταση.
Τέλος, προτάθηκε τέσσερις φορές για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Ο Βρεττάκος, τιμήθηκε, επίσης, από πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα και ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών μαζί με τους Γιάννη Ρίτσο και Γιώργο Βαλέτα το 1984, όπως επίσης επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών του Πειραιά κ.ά.
Η τέταρτη και τελευταία ποιητική περίοδος (1975-1990) χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία που έχει διάρκεια. Μιλά στα ποιήματά του για μια ανθρωπινότερη ζωή, για μια διαρκή εγρήγορση και επανάσταση.
Βραβεύσεις
Βραβεία
Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1940, 1956, 1982)
Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1974)
Βραβείο Knocken (1980)
Βραβείο της Εταιρείας Σικελικών Γραμμάτων και Τεχνών (1980)
Αριστείο Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών (1982)
Βραβείο του Τίμιου Σταυρού του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου από του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (1984)
Μετάλλιο Χρυσός Πήγασος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (1989)
Τιμητικές Διακρίσεις
Επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών του Πειραιά
Επίτιμο μέλος του «Παρνασσού»
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Εργογραφία
Ποίηση
Κάτω από σκιές και φώτα. Αθήνα, τυπ. Τέχνη, 1929.
Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων. Αθήνα, Μαυρίδης, 1933.
Οι γκριμάτσες του ανθρώπου. Αθήνα, τυπ. Ματαράγκα, 1935.
Ο πόλεμος. Αθήνα, τυπ. Ματαράγκα, 1935.
Η επιστολή του κύκνου. Αθήνα, Γκοβόστης, 1937.
Το ταξίδι του Αρχάγγελλου (sic) · Σχέδια – Καλλιτεχνική επιμέλεια Επαμ. Λιώκη. Αθήνα, 1938.
Μαργαρίτα – Εικόνες απ’ το ηλιοβασίλεμα. Αθήνα, Αντωνόπουλος, 1939.
Το γυμνό παιδί. Αθήνα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, 1939.
Το μεσουράνημα της φωτιάς·Ποιήματα 1938-1940. Αθήνα, Αντωνόπουλος, 1940.
Ηρωική συμφωνία… Αθήνα, έκδοση του περ. Φιλολογικά Χρονικά, 1944.
33 Ημέρες. Αθήνα, Ματαράγκας, 1945 (Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης)
Λόγος ενός ληστή στη διάσκεψη του Πότσδαμ. Αθήνα, Ματαράγκας, 1945.
Η παραμυθένια Πολιτεία. Αθήνα, Ματαράγκας, 1947.
Το βιβλίο της Μαργαρίτας. Αθήνα, Ανδρομέδα, 1949.
Ο Ταϋγετος και η σιωπή. Αθήνα, Λογοτεχνική Γωνιά, 1949.
Τα θολά ποτάμια. Αθήνα, 1950.
Πλούμιτσα. Κροκεές, 1950 (περιορισμένα αντίτυπα )
Πλούμιτσα. Αθήνα, Τα Πειραϊκά Χρονικά, 1952.
Έξοδος με το άλογο (Ύμνος στη χαρά)· Μ’ ένα σχέδιο του Γιώργου Βακαλό. Αθήνα, 1952.
Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Αθήνα, Ημέρα, 1954.
Ο χρόνος και το ποτάμι · 1952-1956. Αθήνα, Δίφρος, 1957.
Η μητέρα μου στην εκκλησία. Αθήνα, Δίφρος, 1957.
Βασιλική δρυς· Ποιήματα. Αθήνα, Δίφρος, 1959.
Το βάθος του κόσμου. Αθήνα, Ματαράγκας, 1961.
Αυτοβιογραφία. Αθήνα, Φέξης, 1961.
Ωδή στον ήλιο. Αθήνα, Διογένης, 1974.
Διαμαρτυρία· Ποιήματα· Με δύο σχέδια της Christine Lichthard. Αθήνα, Διογένης, 1974.
Το ποτάμι Μπυές και τα εφτά ελεγεία. Αθήνα, Διογένης, 1975.
Απογευματινό ηλιοτρόπιο· Ξυλογραφίες – εξώφυλλο Ζίζης Μακρή. Αθήνα, Διογένης, 1976.
Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας. Αθήνα, Διογένης, 1978.
Εις μνήμην 1940-1944. Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 1981.
Λειτουργία κάτω απ’ την Ακρόπολη. Αθήνα, Τα Τρία Φύλλα, 1981.
Ο διακεκριμένος πλανήτης)· Ποιήματα. Αθήνα, Τρία Φύλλα, 1983.
Ηλιακός λύχνος. Αθήνα, Τα Τρία Φύλλα, 1984.
Εκκρεμής δωρεά. Αθήνα, Τα Τρία Φύλλα, 1986.
Χωρωδία. Αθήνα, Τα Τρία Φύλλα, 1988.
Η φιλοσοφία των λουλουδιών· Ποιήματα· Μετάφραση David Connoly· Εικονογράφηση Γιώργη Βαρλάμου. Αθήνα, Artigraf, 1988.
Σικελικά ποιήματα. Αθήνα, Αστρολάβος/Ευθύνη50, 1990.
Διαμαρτυρία. Αθήνα, Τα Τρία Φύλλα, 1991.
Συνάντηση με τη θάλασσα. Αθήνα, Τα Τρία Φύλλα, 1991.
Selected Poems, translated by David Connolly, εκδ«Αιώρα», Αθήνα 2015
Πεζά
Το αγρίμι · 1941-1943. Αθήνα, Ματαράγκας, 1945.
Το ηθικό στοιχείο στη δημοτική ποίηση. Αθήνα, 1954. (ανατύπωση από τα Ελληνικά Χρονικά99, 14/3/1954, σ.17-20)
Δυο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου. Αθήνα, Τα Πειραϊκά Χρονικά, 1949.
Ο ένας από τους δύο κόσμους (Ένα ταξίδι – Μια γιορτή – Μερικά συμπεράσματα). Αθήνα, 1958.
Νίκος Καζαντζάκης · Η αγωνία του και το έργο του · Επιμέλεια Κωστούλας Μητροπούλου. Αθήνα, Σύψας Π. – Σιαμαντάς Χρ., 1960.
Η Στροφή και η θέση του Σεφέρη. Αθήνα, 1962 (ανάτυπο από τον τόμο για το Σεφέρη)
Το αγρίμι και η καταιγίδα. Αθήνα, Θεμέλιο, 1965.
Οδύνη. Νέα Υόρκη, Εκδόσεις Αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων, 1969.
Μπροστά στο ίδιο ποτάμι · Διηγήματα. Αθήνα, Διογένης, 1972.
Μαρτυρίες μιας κρίσιμης εποχής. Αθήνα, Κάκτος, 1979.
Ποιητικός λόγος και εθνική αλήθεια (Ο λόγος του ποιητή στην Ακαδημία στις 9 Φεβρουαρίου 1988). Αθήνα, Φιλιππότης, 1988.
Λόγος για το Μεσολόγγι (Γιορτές της Εξόδου 17 Απριλίου 1989). Αθήνα, Φιλιππότης, 1989.
Ακαδημία Αθηνών · Έκτακτος Συνεδρία της 12ης Δεκεμβρίου 1989 · Προεδρία Σόλωνος Κυδωνιάτου · Μνήμη Άγγελου Σικελιανού · Ομιλία του Ακαδημαϊκού κ.Νικηφόρου Βρεττάκου · Ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Πέτρου Χάρη. Αθήνα, 1989 (ανάτυπο από τα Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών64).
Η φθορά της γλώσσας φθορά του έθνους. Αθήνα, Φιλιππότης, 1990.
Ενώπιος ενωπίω · Ημερολογιακές σημειώσεις 1962 · Πρόλογος Κώστας Βρεττάκος. Αθήνα, Τα Τρία Φύλλα, 1991.
Οδύνη – Αυτοβιογραφικό. Αθήνα, Πόλις, 1995.

Πηγή  http://www.report24.gr/

Οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Κατάθεση ενστάσεων από Παρασκευή 5/8/2016 έως και Τρίτη 9/8/2016.

Ανακοινώνονται οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης ανά κλάδο, όπως καταρτίστηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για το σχολικό έτος 2016-2017, και αναρτώνται ως κατωτέρω:
α] προσωρινοί ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών στους οποίους περιλαμβάνονται εκπ/κοί που έχουν μόρια προϋπηρεσίας ή/και μόρια επιτυχίας σε έναν από τους δύο τελευταίους διαγωνισμούς εκπ/κών του Α.Σ.Ε.Π.
β] προσωρινοί ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών με μηδενική προϋπηρεσία, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπ/κοί με μηδενική προϋπηρεσία και άνευ μορίων επιτυχίας σε έναν από τους τελευταίους διαγωνισμούς εκπ/κών του Α.Σ.Ε.Π.
Κατά των πινάκων αυτών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο Α.Σ.Ε.Π. μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax) (210-6400241, 210-6400686, 2131319438) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) (prosl.enstasi@asep.gr , grapt.enstasi@asep.gr).
Η προθεσμία ορίζεται από Παρασκευή 5/8/2016 έως και Τρίτη 9/8/2016.

Οι πίνακες αναρτήθηκαν στο http://e-aitisi.sch.gr/.
Εναλλακτικά παρουσιάζονται και ακολούθως:

http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/22631-04-08-16-o-pinalas-katataksis-anapliroton-gia-tin-protovathmia-ekpaidefsi

"Αιτήσεις θεραπειας για οσους δεν πηραν αποσπαση απο ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ την ερχομενη εβδομαδα!"

Αφου ολοκληρωθουν στο τελος αυτης της εβδομαδας οι αποσπασεις απο ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση, 
την ερχομενη εβδομαδα θα ανοιξει το ηλεκτρονικο συστημα για υποβολη αιτησεων θεραπειας για οσους εκπαιδευτικους δεν πηραν αποσπαση απο ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ στην πρωτοβαθμια εκπαιδευση.

Η αιρετη εκπροσωπος των εκπαιδευτικων στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας με τις Παρεμβασεις Κινήσεις Συσπειρωσεις ΠΕ
Παπαδοπούλου Ελισάβετ
τηλ:6978697160/2732082682
Φαξ:2732082682
email:lisapapad84@gmail.com

Παρεμβάσεις ΠΕ: Δε θα επιτρέψουμε την επίθεση στο δημόσιο νηπιαγωγείο!

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
        Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ,  Σταύρου Καλλώνη και Αιμιλίας Τσαγκαράτου 
Ήδη από την  85η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνη δηλώσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την επίθεση ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο και οποιοδήποτε αιφνιδιασμό για «νέο ενιαίο τύπο νηπιαγωγείου» που ανατρέπει το ωράριο λειτουργίας του νηπιαγωγείου, το μετατρέπει σε φύλαξη, υπονομεύει τον παιδαγωγικό και  κοινωνικό του ρόλο και αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών.
Παρότι βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καμία νομοθέτηση δεν έχει υπάρξει στην κατεύθυνση του ωραρίου των νηπιαγωγών και τη λειτουργία του νηπιαγωγείου συνολικά στην κατεύθυνση των διεκδικήσεων του  κλάδου.
Για άλλη μία φορά δηλώνουμε την αντίθεσή μας:
  1. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου που θα κινείται στην κατεύθυνση εξειδίκευσης του ωραρίου των νηπιαγωγών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα Νηπιαγωγεία και χωρίς να έχει καθολικό χαρακτήρα.
  2. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια λειτουργίας του νηπιαγωγείου που θα διαλύει το αντισταθμιστικό πνεύμα του  ολοήμερου νηπιαγωγείου, θα το μετατρέπει σε «φύλαξη» των παιδιών ανοίγοντας την κερκόπορτα της ωρομισθίας  και σε αυτό τον κλάδο.
Είναι φανερό ότι τα παραπάνω πραγματοποιούνται στο έδαφος της συνολικής εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του Υπουργείου Παιδείας, των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων και των μνημονιακών δεσμεύσεων, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς των εκπαιδευτικών και τις περικοπές σε δομές και προσωπικό.
Καλούμε το Υπουργείου Παιδείας να μη φέρει τους εκπαιδευτικούς «προ τετελεσμένων» και μάλιστα στην καλοκαιρινή  περίοδο, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει την αντιπαράθεση.
Καλούμε την πολιτική του ηγεσία έστω και τώρα να μην προχωρήσει σε αποφάσεις ερήμην των εκπαιδευτικών. Έτσι κι αλλιώς  θα μας βρει μπροστά του σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ακόμα παραπέρα διάλυσης του δημόσιου σχολείου και νηπιαγωγείου.   

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ : ΟΤΑΝ Η ΄΄ΑΡΙΣΤΕΡΑ΄΄ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ...

Η κυβέρνηση της «αριστεράς» έχει ξεπεράσει κάθε όριο!
Είναι απίστευτο το πολιτικό θράσος της, να μην έχει ούτετη στοιχειώδη πολιτική ευθιξία, ούτε ψήγματα ηθικής και αξιοπρέπειας, να νομοθετεί νύχτα, Πάσχα και καλοκαίρι!
Με επικοινωνιακά κόλπα του τύπου«αν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και αν ενισχυθούν οι δομές και αν...και αν...» προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά της και δε νομοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση που έχει εξαγγείλει.Αντίθετα προχωρεί άμεσα μέσα στον Αύγουστο ( εντός των επόμενων ημερών) σε ρυθμίσεις για το ωράριο των Νηπιαγωγών, το οποίο συνδέει αυθαίρετα με το νέο ενιαίο τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

Με ολοκληρωτικού τύπου μεθοδεύσεις αλλάζουν τελείως το τοπίο στην Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση διαλύοντας στην κυριολεξία το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο. Η ιστορική απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΟΕ τον Ιούνιο (την οποία ψήφισαν και οι συνάδελφοι Νηπιαγωγοί σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει καμμιά αξία για το Υπουργείο που «σέβεται» τις συλλογικές διαδικασίες;
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΥΠΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα πήρε αυτή την απόφαση. Ποιοί είναι αυτοί στο Υπουργείο που έκαναν το ΟΧΙ ΝΑΙ, ποιοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ που ετοιμάζουν είναι πραγματικά μια πολιτική απόφαση αριστερής κυβέρνησης;

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών έχει αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα του νέου ενιαίου τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου (https://sites.google.com/…/oikryphesptychestouneouprogramma…).
Ο νέος ενιαίος τύπος θα διαλύσει παιδαγωγικά την αντισταθμιστική δομή του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου μετατρέποντας το σε προαιρετικό πρόγραμμα, δηλαδή φύλαξη . Τα επιχειρήματα για ύπαρξη πολυτυπίας Νηπιαγωγείων είναι σαθρά. Μέχρι σήμερα έχουμε δυο τύπους Νηπιαγωγείου (κλασικό και Ολοήμερο) και με τη νέα Υπουργική απόφαση πάλι δυο τύπους θα έχουμε (Βασικό πρόγραμμα και προαιρετικό Ολοήμερο)!

Η «μονομερής» σχετική εναρμόνιση ως προς τη λήξη με το ωράριο του Δημοτικού θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα, αφού υπάρχει αναντιστοιχία στην ώρα προσέλευσης. Μέχρι τώρα έχουμε εναρμόνιση ωραρίου στην προσέλευση των παιδιών(Νηπιαγωγείου –Δημοτικού) και αν αυτή διαταραχθεί έχουν αναρωτηθεί τι θα γίνεται το πρωί έξω από τις κλειστές πόρτες των κλασικών, όταν θα μπορούν να προσέρχονται μόνο τα παιδιά των Ολοήμερων που έχουν εγγραφεί στην πρωινή ζώνη; Εκτός αν υπάρχουν ΄΄ δεύτερες σκέψεις’’ έτσι ώστε η προαιρετική πρωινή ζώνη να μετατραπεί σε υποχρεωτική…
Όσον αφορά τις πρόωρες αποχωρήσεις έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα κατά το παρελθόν , και όταν δίνονται με ‘’φειδώ’’ όπως οριζόταν αρχικά (και αργότερα σε κάποιες εγκυκλίους ) στον κανονισμού λειτουργείας του Ολοήμερου και εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη δεν διαταρράσεται το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν δημιουργούνται προβλήματα.

Το σημαντικότερο που επισφραγίζει με τις συγκεκριμένες επιλογές το Υπουργείο Παιδείας είναι η επιλογή του μνημονιακού Νηπιαγωγείου όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής όλων των παιδιών των οποίων οι γονείς επιθυμούν την εγγραφή τους στο Ολοήμερο, όπου υποβαθμίζεται παιδαγωγικά η β΄βάρδια, όπου υπάρχουν λογιστικές πρακτικές κατανομής των παιδιών και των Νηπιαγωγών, όπου χρειάζονται 14 παιδιά για τη λειτουργία τμήματος και όπου ανοίγεται ο δρόμος για την πρόσληψη ωρομίσθιων με ελαστικές συνθήκες εργασίας.
ΩΡΑΡΙΟ
Στην συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη στις 11/3/2015, είχαμε ζητήσει να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων (Ν 4115/30-1-2013, αρ. 39, παρ. 5β), καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιοτυπίες της λειτουργίας των Νηπιαγωγείων.Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικός σχεδιασμός για να αποτραπεί ο κίνδυνος να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των Νηπιαγωγών.Σε αντίθεση με τα Δημοτικά Σχολεία τα Νηπιαγωγεία κατατάσσονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους (περίπου το 99,9 %) στις ολιγοθέσιες σχολικές μονάδες και αν το ωράριο είναι συνάρτηση του τύπου Νηπιαγωγείου στο οποίο υπηρετεί ένας Νηπιαγωγός η πλειοψηφία των Νηπιαγωγών δεν θα έχει μείωση του ωραρίου όπως συμβαίνει στους δασκάλους.

Εκτός αυτού κάναμε τις ακόλουθες προτάσεις: 
1.Επειδή οι θέσεις των Νηπιαγωγών στα Νηπιαγωγεία είναι ενιαίες, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση σε πρωινό ή απογευματινό ωράριο, κλασικό ή ολοήμερο πρόγραμμα, εξίσου ενιαίο πρέπει να είναι και το ωράριο των Νηπιαγωγών που υπηρετούν σε αυτές.

2. Λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν στο Νηπιαγωγείο, οι Νηπιαγωγοί είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος (καθημερινή εφημερία) και κατά τη διάρκεια προσέλευσης και αναχώρησης των νηπίων. Άρα ο συνολικός διδακτικός χρόνος αρχίζει να λογίζεται από την ώρα προσέλευσης των νηπίων, εκτείνεται και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και τελειώνει με τη λήξη του χρόνου αποχώρησης των νηπίων.
3. Η διδακτική ώρα διαρκεί 45 λεπτά της ώρας ,και το μεσημέρι 40 και 35 όπως δηλ. ισχύει και για τους υπόλοιπους-εκπαιδευτικούς.
4. Οι προϊσταμένες που καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ποικίλα καθήκοντα (εκπαιδευτικά, διοικητικά οικονομικά και οργανωτικά), οφείλουν να έχουν μειωμένο διδακτικό ωράριο, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Εξειδικεύοντας:
ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ:
α) Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των Νηπιαγωγών, που υπηρετούν στα δημόσια Νηπιαγωγεία, ορίζεται ως εξής: Ι) Προϊστάμενες Νηπιαγωγείων: διδακτικές ώρες 20. ΙΙ) Νηπιαγωγοί: διδακτικές ώρες (45λεπτες) 24, αν έχουν μέχρι 10 έτη υπηρεσίας, διδακτικές ώρες 23, αν έχουν από 10 μέχρι 15 έτη υπηρεσίας, διδακτικές ώρες 22, αν έχουν μέχρι 20 έτη υπηρεσίας και διδακτικές ώρες 21, αν έχουν πάνω από 20 έτη υπηρεσίας.
β) Στους Νηπιαγωγούς, που συμπληρώνουν τον οριζόμενο στην προηγούμενη περίπτωση χρόνο υπηρεσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ανατίθεται μειωμένο ωράριο διδασκαλίας από την 1η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και στους λοιπούς από την 1η Σεπτεμβρίου του επόμενου διδακτικού έτους.
γ) όπου δε μπορεί να υπάρξει επιπλέον νηπιαγωγός για την κάλυψη ωραρίου ανατίθεται υπερωριακή απασχόληση σύμφωνα με το νόμο ,με την αμοιβή που ορίζει ο σχετικός νόμος.
δ) ο κοινός χρόνος για συνεργασία προσμετρείται ως διδακτικός χρόνος και για τους ’τις δυο νηπιαγωγούς , θέση που διασφαλίζει την καλή συνεργασία και την εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου.
ε) Το πλύσιμο χεριών, το γεύμα και οι ήρεμες δραστηριότητες διδάσκουν στάσεις ζωής (υγιεινή διατροφή-υπευθυνότητα –ενσυναίσθηση) και αναπτύσσουν καλές συνήθειες, ως εκ τούτου θεωρούνται διδακτικός χρόνος.
στ) ο χωρισμός του διδακτικού χρόνου σε διδακτικές ώρες αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ωραρίου του /της νηπιαγωγού και όχι τα νήπια , γεγονός που θα σήμαινε αυστηρή χρονική οριοθέτηση διδακτικών αντικειμένων.

Καλούμε τη ΔΟΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ,έτσι ώστε να μη γίνει υλοποιηθούν αυτές οι Υπουργικές αποφάσεις :
- που διαλύουν το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο 
- δε λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων 
- κοροϊδεύουν τους/τις Νηπιαγωγούς εξειδικεύοντας ωράριο για 10 περίπου από 5140 Νηπιαγωγεία πανελλαδικά

Καλούμε το Υπουργείο , για άλλη μια φορά, να μη διαλύσει την εκπαιδευτική δομή του Ολοήμερου Νηπιαγωγείο
Αγωνιζόμαστε 
για ένα Ολοήμερο που θα έχει αντισταθμιστικό ρόλο για όλα τα παιδιά χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις!

Αποσπάσεις γενικής αγωγής από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Όλα τα ονόματα

Αποσπάσεις γενικής αγωγής από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ 

Ποσοστό 54% των αιτήσεων απόσπασης της γενικής αγωγής ικανοποιήθηκε. Από 3984 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν οι 2162. Πέρυσι είχε ικανοποιηθεί το 88%. 

ΥΠΠΕΘ-Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Α/θμιας Γενικής Αγωγής από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ :Αποσπούμε, για το διδακτικό έτος 2016-2017, με αίτησή τους και χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπ/σης (Δασκάλους, Νηπιαγωγούς, εκπ/κούς Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Πληροφορικής και Θεατρικών Σπουδών) από ΠΥΣΠΕ σεΠΥΣΠΕ, όπως αναφέρονται στους συνημμένους πίνακες. Οι Διευθυντές Α/θμιας Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων από τις οποίες αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί, παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα στους ενδιαφερομένους. Οι Διευθυντές Α/θμιας Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων στις οποίες αποσπώνται οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να φροντίσουν να αποσταλούν αντίγραφα της ανάληψης υπηρεσίας τους στις Διευθύνσεις της οργανικής τους θέσης.

Όλα τα ονόματα:https://xenesglosses.eu/2016/08/apospasis-genikis-agogis-apo-pispe-pispe-ola-onomata/

Τα 7.708 λειτουργικά κενά ανά Διεύθυνση Π.Ε. για τις αποσπάσεις του σχολικού Έτους 2016-2017

Οι αιρετοί στο ΚΥΣΠΕ   Δημήτρης Μπράτης και Βασίλης  Παληγιάννης  μας κοινοποίησαν τα λειτουργικά κενά που επικυρώθηκαν από την πλειοψηφία του ΚΥΣΠΕ,  με βάση τα οποία θα «έτρεξε» το σύστημα για τις αποσπάσεις Γενικής Αγωγής του σχολικού Έτους 2016-2017.
Ως αιρετοί καταψήφισαν  τους συγκεκριμένους πίνακες γιατί , όπως υποστηρίζουν, δεν στηρίζονται στα πραγματικά κενά που υπάρχουν στις Δ/νσεις της χώρας αλλά στα κενά που απέστειλαν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ:http://www.esos.gr/arthra/45443/ta-7708-leitoyrgika-kena-ana-dieythynsi-pe-gia-tis-apospaseis-toy-sholikoy-etoys-2016
πηγή:http://www.esos.gr/

Σύντομα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων???

Α. Δεν υπάρχει καμία κατάργηση αξιολόγησης, αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει κοινό πεδίο αξιολόγησης του δημόσιου και ιδιωτικού εκπαιδευτικού.
Β. Το υπουργείο σύντομα θα προχωρήσει σε διαδικασία τέτοιας αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, στη  συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και σημείωσε τα εξής:
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Αν πάμε σε ιδιαίτερου χαρακτήρα, ειδικότερη αξιολόγηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τότε πρέπει να βρούμε και τρόπους αξιολόγησης των σχολείων από τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, που να έχει και επιπτώσεις αυτή η αξιολόγηση.
ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ: Είμαι ανοιχτός στο διάλογο και περιμένω απαντήσεις, προτάσεις. Διότι αν οι γονείς για παράδειγμα και οι εκπαιδευτικοί αξιολογούν αρνητικά τη λειτουργία ενός σχολείου ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους και στα όσα τους έχει τάξει, αυτό θα έχει και επιπτώσεις στα δίδακτρα και άλλου τύπου επιπτώσεις; Είμαι ανοιχτός επαναλαμβάνω σε αυτό το διάλογο, εάν θέλετε να πάμε σε ειδικού τύπου αξιολογήσεις των ιδιωτικών σχολείων.
ΜΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ: Επίσης, είμαι ανοιχτός και στον διάλογο εάν θέλετε να επαναφέρουμε το καθεστώς ελέγχου από μεικτές επιτροπές δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών των πτυχίων, απολυτηρίων, τίτλων των ιδιωτικών σχολείων και σε αυτό είμαι ανοιχτός. Δεν παίρνω πρωτοβουλία, αλλά οτιδήποτε κατά τη γνώμη σας διασφαλίζει την αξιοπιστία και κατά τη γνώμη σας έγκαιρη αξιολόγηση των υπηρεσιών σας, είναι ανοιχτό το Υπουργείο να το συζητήσει. Δεν προκαταλαμβάνουμε και επί του παρόντος δεν αναλαμβάνουμε καμία τέτοια πρωτοβουλία.

πηγή: http://www.esos.gr

Σχετικά με τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών ΠE και ΔE

E2/83451/24-05-2016 Υπ. Παιδείας
«Ενημέρωση σχετικά με τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Α. Σχετικά με τη βαθμολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.4354/2015 (Φ.Ε.Κ 176 τ.Α`/16-12-2015) έγινε αποσύνδεση μισθού - βαθμού και ορίζεται ότι:
«Το προσωπικό της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου εξελίσσεται, ανεξάρτητα από το βαθμό που κάθε φορά κατέχει, σε μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.) , όπως αυτά ορίζονται στο επόμενο άρθρο κλπ, ».
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. ζ του άρθρου 33 του Ν.4354/2015 (Φ.Ε.Κ.176 τ.Α`/16-12-2015) διατηρούνται σε ισχύ στο σύνολο τους τα άρθρα 12,13 και 14 του Ν,1566/1985 (Φ.Ε.Κ.167 τ. Α`), τα οποία περιλαμβάνουν ειδικές διατάξεις, σχετικά με το βαθμολόγιο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 
και την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό. Στις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.3528/2007 αναφέρεται ότι, Υπάλληλοι ή Λειτουργοί του Κράτους ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη, διέπονται από ειδικές διατάξεις, καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι` αυτούς διατάξεις.

Εν όψει των ανωτέρω και επειδή στις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 28 του Ν.4369/2016 δεν έγινε μνεία για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής για τους εκπαιδευτικούς οι ρυθμίσεις του Κεφαλαίου Γ` του Ν.4369/2016.
Συνεπώς σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το εφαρμοστέο σύστημα βαθμολογικής κατάταξης και εξέλιξης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι το προβλεπόμενο στις διατάξεις του Ν.1566/1985 (Φ.Ε.Κ.167 τ.Α730-09-1985).

Β) Σχετικά με τη μισθολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 33 του Ν.4386/2016 (Φ,Ε,Κ.83 τ,Α`/11-05-2016) με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας , Έρευνας και θρησκευμάτων», ορίζεται ότι:
«Για το διάστημα από 8.12,2014 έως 15.12.2015 ο συνολικός χρόνος της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών σε σχολεία της Κύπρου και ισότιμα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απονομή σύνταξης, καθώς και ο συνολικός χρόνος της προϋπηρεσίας τους σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνυπολογίζεται για την ένταξη του υπό κρίση προσωπικού στις διατάξεις του ν. 4024/2011 (Α`226) και για την υπηρεσιακή του κατάσταση, χωρίς τον περιορισμό της επταετίας».
Επομένως σύμφωνα με τα ανωτέρω και σε εφαρμογή της διάταξης του τελευταίου εδαφίου της παρ, 4 του άρθρου 6 του Ν,4024/2011(Α` 226), που προστέθηκε με το άρθρο 97 του ν. 4310/2014 (Α` 258), ο συνολικός χρόνος της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών σε σχολεία της Κύπρου και ισότιμα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απονομή σύνταξης, καθώς και ο συνολικός χρόνος της προϋπηρεσίας τους σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνυπολογίζεται για την ένταξη του υπό κρίση προσωπικού στις διατάξεις του Ν. 4024/2011 και για την υπηρεσιακή τους κατάσταση χωρίς τον περιορισμό των επτά ετών.

«Ενημέρωση σχετικά με τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Α) Σχετικά με τη βαθμολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.4354/2015 (Φ.Ε.Κ.176 τ.Α΄/16-12-2015) έγινε αποσύνδεση μισθού – βαθμού και ορίζεται ότι: «Το προσωπικό της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου εξελίσσεται, ανεξάρτητα από το βαθμό που κάθε φορά κατέχει, σε μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.), όπως αυτά ορίζονται στο επόμενο άρθρο κλπ, ».
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. ζ του άρθρου 33 του Ν.4354/2015 (Φ.Ε.Κ.176 τ.Α΄/16-12-2015) διατηρούνται σε ισχύ στο σύνολό τους τα άρθρα 12,13 και 14 του Ν.1566/1985 (Φ.Ε.Κ.167 τ. Α΄), τα οποία περιλαμβάνουν ειδικές διατάξεις, σχετικά με το βαθμολόγιο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό.
Στις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.3528/2007 αναφέρεται ότι, Υπάλληλοι ή Λειτουργοί του Κράτους ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη, διέπονται από ειδικές διατάξεις, καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι΄ αυτούς διατάξεις.
Εν όψει των ανωτέρω και επειδή στις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 28 του Ν.4369/2016 δεν έγινε μνεία για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής για τους εκπαιδευτικούς οι ρυθμίσεις του Κεφαλαίου Γ΄ του Ν.4369/2016.
Συνεπώς, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το εφαρμοστέο σύστημα βαθμολογικής κατάταξης και εξέλιξης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι το προβλεπόμενο στις διατάξεις του Ν.1566/1985 (Φ.Ε.Κ.167 τ.Α΄/30-09-1985).

Β) Σχετικά με τη μισθολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 33 του Ν.4386/2016 (Φ.Ε.Κ.83 τ.Α΄/11-05-2016) με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων», ορίζεται ότι:
«Για το διάστημα από 8.12.2014 έως 15.12.2015 ο συνολικός χρόνος της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών σε σχολεία της Κύπρου και ισότιμα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απονομή σύνταξης, καθώς και ο συνολικός χρόνος της προϋπηρεσίας τους σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνυπολογίζεται για την ένταξη του υπό κρίση προσωπικού στις διατάξεις του ν. 4024/2011 (Α΄226) και για την υπηρεσιακή του κατάσταση, χωρίς τον περιορισμό της επταετίας».
Επομένως, σύμφωνα με τα ανωτέρω και σε εφαρμογή της διάταξης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν.4024/2011(Α΄ 226), που προστέθηκε με το άρθρο 97 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), ο συνολικός χρόνος της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών σε σχολεία της Κύπρου και ισότιμα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απονομή σύνταξης, καθώς και ο συνολικός χρόνος της προϋπηρεσίας τους σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνυπολογίζεται για την ένταξη του υπό κρίση προσωπικού στις διατάξεις του Ν. 4024/2011 και για την υπηρεσιακή τους κατάσταση χωρίς τον περιορισμό των επτά ετών.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ

πηγή:www.alfavita.gr

Ανακοινώνεται η ίδρυση νέων δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης


http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/22571-02-07-16-anakoinonetai-i-idrysi-ekatontadon-neon-domon-eidikis-agogis-kai-ekpaidefsis


Οκ θετικό βήμα!
Όμως για 15 χρόνια οι εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή εργάζονται ως ελαστικά εργαζόμενοι.
Γι'αυτό θα κάνει τίποτα το ΥΠΠΕΘ ?
Ή θαρρεί το ΥΠΠΕΘ πως ξεχνάμε εύκολα? 
Το ΥΠΠΕΘ με την ίδρυση τμημάτων ένταξης και ειδικών σχολείων θέλει να καθησυχάσει το εκπαιδευτικό κίνημα και να εδραιώσει την ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ στην εκπαίδευση?

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. σχολικού έτους 2016-2017 σε ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΔΥ, ΕΕΕΕΚ και σε σχολεία τυφλών , κωφών και βαρηκoων

https://xenesglosses.eu/2016/08/apospasis-ekpedeftikon-p-e-scholikou-etous-2016-2017-smeae-keddi-eeeek-scholia-tiflon-kofon-varikoon/