Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.

Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.
Ἄν νιώθεις τὰ κότσια σου μεῖνε στὶς γραμμές μας, ἄν νιώθεις τὸ καθῆκον σου πράξε τὸ μαζὶ μᾶς εἶναι χιλιάδες τὰ ἄστρα μέσα μᾶς πρέπει νὰ γίνουν δικά μας. Από τη συλλογή “Οι γειτονιές του κόσμου”, Μακρόνησος, Αη-Στράτης, 1949-1951

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ & ΕΛΜΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ /ΔΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΑΜΕΣΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ & ΕΛΜΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ /ΔΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕ:



1)ΔΕ ΜΕΤΡΑΝΕ ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ
2)ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ70(ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΩΡΑΡΙΟ) ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
3)
ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ,
18 ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ(ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ) ,ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΛΗΡΟΥΣ ΩΡΑΡΙΟΥ,ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΔΑΣΚΑΛΟ(ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΕΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ),ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΕΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΩΡΑΡΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ,ΚΑΜΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ.
4)ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
5)ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΣΠΕ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
6)ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΠΠΕΘ

ΥΓ:ΕΝΟΨΕΙ  ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΙΣ 23.1.2017 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΠΡΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Ως Αγωνιστική Ριζοσπαστική Παρέμβαση Μολάων προτείνουμε προς το ΔΣ  να αποστείλει έγγραφο προς τη διεύθυνση ΠΕ Λακωνίας για να μας γνωστοποιηθεί αν οι κάτωθι 6 εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας  θα υπηρετήσουν για το σχολικό  έτος 2016-17 στη Λακωνία και σε ποιες σχολικές μονάδες θα καλύψουν λειτουργικά κενά ως προσωρινά τοποθετημένοι;
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη μας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολείων ,διότι η καθυστέρηση από το ΥΠΠΕΘ πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και διαιωνίζει σε χιλιάδες συναδέλφους μας την αδιοριστία.

ΑΘΜΙΑ
Α/Α
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
ΚΛΑΔΟΣ
ΣΕΙΡΑ ΠΙΝΑΚΑ
1
ΦΥΣΕΡΟΥ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΕ05
138
2
ΜΠΟΛΤΣΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΕ05
139
3
ΠΑΛΟΓΛΟΥ
ΣΟΦΙΑ-ΜΑΡΙΑ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΠΕ06
172
4
ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΝΗ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΕ06
189
5
ΜΠΕΘΑΝΗ
ΙΟΥΛΙΑ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΠΕ06
193
6
ΓΚΟΤΣΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΠΕ60
627

Πρόταση Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Μολάων προς ΔΣ Συλλόγου για έκδοση ψηφίσματος για δίωξη του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς και των μελών του Ηλία Σμήλιο, δάσκαλο και Ζήση Κλεισιάρη, δικηγόρο!

Έφτασε κλήση στα μέλη του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, Ηλία Σμήλιο, δάσκαλο και Ζήση Κλεισιάρη, δικηγόρο, οι οποίοι «εγκαλούνται» για «παροχή εξηγήσεων εντός 48 ωρών σε αυτεπάγγελτη μήνυση» για τη συμμετοχή τους στις λαϊκές κινητοποιήσεις και τη δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Όπως είναι γνωστό, η αυτεπάγγελτη μήνυση στηρίχθηκε σε ανώνυμη και παντελώς αόριστη καταγγελία, για την οποία η εισαγγελία Θεσ/νίκης διέταξε, ως μη όφειλε, προκαταρκτική εξέταση.

Η δίωξη εναντίον των μελών του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών αποτελεί δίωξη ενάντια σ' όλο το κίνημα! Είναι μια κίνηση εκφοβισμού απέναντι σ' αυτό το καθημερινά διογκούμενο κίνημα που δεν επιτρέπει σε κυβέρνηση-Ε.Ε.-τραπεζίτες τους μεγαλοσυμβολαιογράφους, να υλοποιήσουν την πολιτική της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και της αρπαγής της λαϊκής κατοικίας. Να είναι σίγουροι όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν. Όχι μόνο δεν μας φοβίζουν αλλά μας δυναμώνουν!

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Πόσους διορισμούς εκπαιδευτικών είπατε κ. υπουργέ;

Στην κάλυψη χρόνιων κενών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε, για μια ακόμη φορά, ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μέσω του ΑΣΕΠ για αρκετές χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας «διϋπουργική σύσκεψη για τον τριετή προγραμματισμό των προσλήψεων αυτών, που θα αφορούν τα έτη 2018 -2020 αναμένεται να συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα». Στη σύσκεψη αυτή πρόκειται να συζητηθούν όλες οι πτυχές της απόφασης.

Στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Γαβρόγλου επισημαίνει τη «μεγάλη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση για την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων είναι δεδομένη. Δεδομένη, επίσης είναι, και η νέα κατάσταση που αποτυπώθηκε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι, δηλαδή, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το 2017, στοχεύουν όχι στη διαχείριση της κρίσης, αλλά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων που μας επιτρέπουν πια οι σαφείς ενδείξεις μιας έστω δειλής αλλά σταθερής αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας «οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πορείας, δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο"», σημειώνει εξάλλου προϊδεάζοντας για διεξαγωγή ενός διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε χθες όσα είχε ανακοινώσει στα μέσα Δεκεμβρίου: «Επιπλέον ο πρωθυπουργός σε σύντομο διάστημα θα ανακοινώσει την σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης και θα υπάρξει δέσμευση ότι σε τρία χρόνια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανελαστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργικές απαιτήσεις και υλικές υποδομές. Από πλευράς μας θα κάνουμε το παν για να επιτευχθεί μία πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο στέρεο βήμα».

Στο πρώτο δελτίο τύπου (3/1) που βρίσκεται αναρτημένο στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Παιδείας σημειώνεται ότι «μέσα στο τρέχον έτος (2017) πρέπει να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, ενώ σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου».

Την Τετάρτη (4/1)  σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ της Τρίπολης ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε σχετικά με τις προσλήψεις  εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει προκήρυξη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».

Η «κοινωνιολογία» της αποψίλωσης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού

 
Το υπουργείο Παιδείας και οι προηγούμενοι διαχειριστές του (Α. Διαμαντοπούλου, Κ. Αρβανιτόπουλος, Α. Λοβέρδος, Ν. Φίλης) επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργούσε η πολιτική των μηδενικών διορισμών με διάφορα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, εκ των οποίων κυρίαρχα ήταν:

► οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων (πάνω από 2.000 σχολεία εξαφανίστηκαν από τον χάρτη την περίοδο 2010-2014),
► η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (27-30),
► η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών
► η κατάργηση ειδικοτήτων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (με αποτέλεσμα τον εξοστρακισμό περίπου 2.000 καθηγητών τεχνικών μαθημάτων)
► η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία τμημάτων ειδικοτήτων και ομάδων προσανατολισμού στα γενικά Λύκεια
► η θεσμοθέτηση Γ΄ ανάθεσης μαθημάτων σε αρκετές ειδικότητες
► οι παρεμβάσεις σε Νηπιαγωγεία  (διπλασιασμός των μαθητών ανά τμήμα) και στα Δημοτικά σχολεία (μείωση ωρών)

► μείωση του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων, μείωση ωρών μαθημάτων, «κόψιμο» των ωρών εργαστηρίων Φυσικής και Πληροφορικής
          

Όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν την περίοδο 2011-2016, σύμφωνα με τους τότε υπουργούς Παιδείας, έγιναν «για παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους» και είχαν στόχο την «ποιοτικότερη εκπαίδευση».

Είναι φανερό ότι οι αλλαγές στη σχολική εκπαίδευση από το 2011 και μετά βασικό στόχο είχαν και έχουν τις περικοπές προσωπικού.

Οι υποσχετικές (για να μην ξεχνιόμαστε)

 
Την ίδια περίπου περίοδο, ξετυλίγεται ένα γαϊτανάκι υποσχετικών, που αρχίζει επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και συνεχίζει μέχρι σήμερα, που αφορούσε στις εξαγγελίες για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών οι οποίοι όμως έμειναν στα χαρτιά.

Το Καλοκαίρι του 2014 ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Α. Λοβέρδος μιλάει για πρώτη φορά για διαγωνισμό ΑΣΕΠ πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών. Τον ακολουθούν ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Α. Μπαλτάς όσο και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Τάσος Κουράκης που εξήγγειλαν 20-25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας αρχής γενομένης από το 2015/16.

Κατόπιν, μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας, από την αρχή του 2016 ο υπουργός Παιδείας Νίκος  Φίλης υποσχέθηκε 20.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, που μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες, το μεγαλύτερο μέρος τους θα γινόταν μέσα στο 2016 και η τελευταία δόση θα ήταν το 2018.

Τον Ιούνιο του 2016 ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι οι μόνιμοι διορισμοί δεν προφταίνουν να γίνουν μέσα στο 2016 «γιατί καθυστέρησε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς». Στην ίδια αυτή δήλωσή του υπόσχεται ότι «από το 2017 θα υπάρξουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τους θεσμούς το Σεπτέμβριο του 2016, οι τελευταίοι επικαλέστηκαν τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση που «απαγορεύει» τους διορισμούς στο Δημόσιο και ξεκαθάρισαν ότι για να πραγματοποιηθούν διορισμοί στα σχολεία, πρέπει να προηγηθεί αυστηρή και εξαντλητική αξιολόγηση του υπάρχοντος διδακτικού δυναμικού, να απομακρυνθούν οι «ακατάλληλοι» από τις τάξεις και όσα κενά προκύψουν να καλυφθούν με αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων.

Η στάση Γαβρόγλου στο θέμα των μόνιμων προσλήψεων

 
Ο Κώστας Γαβρόγλου λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Παιδείας κράτησε αποστάσεις στο θέμα των μόνιμων προσλήψεων, θα έλεγε κανείς ότι ήταν αρκετά μετριοπαθής στις δηλώσεις του αν συγκρίνουμε όσα έλεγε με τις υποσχετικές των προηγούμενων Υπουργών Παιδείας.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του στις 14/12/2016 απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα δηλώνει ότι "το θέμα των μόνιμων διορισμών έχει σχέση και με τις συνεννοήσεις με τους θεσμούς. Δεν μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε με τον θεσμό των αναπληρωτών. Για πρώτη φορά μπαίνει η ανάγκη και γραπτά για μόνιμους διορισμούς. Θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Χρονοδιάγραμμα για μόνιμους διορισμούς δεν μπορεί να υπάρξει!"

Λίγες μέρες μετά, σε συνέντευξή του στις 18/12/2016 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών μέσα στο 2017:  

Κοιτάξτε, το θέμα των μόνιμων διορισμών είναι ένα πράγμα για το οποίο δίνουμε μια καθημερινή μάχη, για να μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε και στο πλαίσιο των συνεννοήσεων που γίνονται με τους θεσμούς κυρίως και βεβαίως στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής πολιτικής. Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάποιους διορισμούς θα έχουμε φέτος. Αλλά δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερες ελπίδες για το πώς θα μπορέσουν αυτά να υλοποιηθούν από τη χρονιά που μας έρχεται, γιατί, ξέρετε, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να διοριστούν, θα πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

Ήδη υπάρχει κόσμος που έχει περάσει εξετάσεις του ΑΣΕΠ και περιμένει εδώ και πολλά χρόνια και βεβαίως υπάρχει μια πραγματικότητα που είναι ένας αριθμός αναπληρωτών, οι οποίοι ήδη εργάζονται στα σχολεία για πάρα πολλά χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας συγκερασμός σε ένα πλαίσιο δημόσιας διοίκησης, το οποίο είναι και πάρα πολύ δυσκίνητο. Δηλαδή, για να δώσουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξετάσεις και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και να παρθούν υπ' όψιν οι ενστάσεις κτλ, αυτά θέλουν μήνες δουλειάς. Πάντως, εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποιους διορισμούς. 

Τώρα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οριοθετεί εκ νέου την προοπτική μόνιμων διορισμών. Μάλιστα, και αφού από τα προηγούμενα λόγια του υπουργού Παιδείας αλλά και τις δηλώσεις Βερναρδάκη για γραπτό διαγωνισμό μέσα στο 2017, δημιουργήθηκε κάποια σύγχυση, η Αυγή προβάλλει τις επισημάνσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου που αποφαίνεται ότι «δεν υπάρχει θέμα γραπτού διαγωνισμού για τους διορισμούς».

Ακολούθησε στη συνέχεια η ανακοίνωση της διάψευσης του γραπτού διαγωνισμού κατά την οποία το σύστημα διορισμών θα αποφασιστεί ύστερα από διάλογο με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Να πούμε, λοιπόν καθαρά, την εκτίμησή μας για αυτή τη νέα εξέλιξη, σε επίπεδο, βεβαίως δηλώσεων.

1. Αυτό που έχει γίνει φανερό είναι ότι όλες οι διακηρύξεις των Υπουργών Παιδείας για 20.000 μόνιμους διορισμούς, από τον Λοβέρδο και τον Μπαλτά μέχρι και το Νίκο Φίλη ήταν τουλάχιστον παρελκυστικές. Προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο και να χορτάσουν με ελπίδες το ρημαγμένο εκπαιδευτικό σώμα όταν δεν είχε εξασφαλιστεί τίποτε. Ήταν μια επικοινωνιακή πολιτική, ένας χειρισμός την ίδια ώρα που έμπαιναν σε λειτουργία αλλεπάλληλοι «κόφτες» στις θέσεις εκπαιδευτικών.

2. Φαίνεται τώρα ότι η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα κάποιων μόνιμων διορισμών. Λέμε φαίνεται καθώς η εκπαίδευση στο θέμα αυτό αναπνέει ακόμη τα αποκαΐδια των απατηλών διακηρύξεων. Ωστόσο θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε ότι αν τελικά προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μόνιμες προσλήψεις αυτές θα είναι λίγες, ελάχιστες, δεν θα έχουν καμιά σχέση με τις προηγούμενες διακηρύξεις. Και αυτό το γνωρίζει καλά και ο νέος Υπουργός Παιδείας. Και γι αυτό δεν κάνει καμιά αναφορά σε αριθμούς. Καμιά. Και γι αυτό μιλάει για «σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης και θα υπάρξει δέσμευση ότι σε τρία χρόνια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανελαστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό».

Γιατί, όμως, εκτιμούμε ότι εάν γίνουν μόνιμες προσλήψεις αυτές θα είναι εξαιρετικά λίγες;

Για τρεις λόγους σημαντικούς και δυσοίωνους. Πρώτον, γιατί το Υπουργείο Παιδείας έχει «στο τσεπάκι» και άλλους «κόφτες» για τον περιορισμό των αναγκών σε προσωπικό. Είναι φανερό ότι στα ΕΠΑΛ τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθεί νέες συγχωνεύσεις τμημάτων στη βάση της εγκυκλίου για έλεγχο των φοιτούντων (και όχι εγγεγραμμένων) μαθητών. Επίσης στα ΕΠΑΛ τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε πολύ λιγότερα τμήματα καθώς θα έχει αποφοιτήσει η φετινή Γ΄ τάξη η οποία είναι οριοθετημένη με βάση το προηγούμενο σύστημα.

Παράλληλα, φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει νέα μείωση του ωρολογίου προγράμματος αυτή τη φορά στο Λύκειο.

Τελειώσαμε; Δυστυχώς τα χειρότερα έπονται. Να θυμίσουμε ότι στις προσλήψεις προσωπικού για το 2017 ισχύει το : μία πρόσληψη σε κάθε τέσσερις αποχωρήσεις. Το δυστύχημα είναι ότι αν και αυτή είναι μια καλύτερη αναλογία από αυτή που ίσχυε το 2016 (που βεβαίως δεν τηρήθηκε ούτε και αυτή), οι αποχωρήσεις στην σχολική εκπαίδευση είναι τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά λίγες. Οι εκπαιδευτικοί, μπροστά στο φόβο ραγδαίας μείωσης των συντάξεων, προτιμούν να παρατείνουν όσο μπορούν περισσότερο την παραμονή τους στο σχολείο και στη «σιγουριά» του μισθού.

Και το χειρότερο, που το γνωρίζει ο κ. Γαβρόγλου: Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (Σεπτέμβριος 2016) θα έχουμε μείωση του μαθητικού δυναμικού τα επόμενα 6 χρόνια 2017-2012 κατά 120.000 μαθητές (!). Ναι είναι αλήθεια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των μνημονίων στις γεννήσεις, οι οποίες από το 2010/11 και μετά, είναι μειωμένες κατά 15 - 20.000 ετησίως σε σχέση με την περίοδο 2005 - 2010.Και αυτό το γνωρίζουν οι επιτελείς του Υπουργείου και γι αυτό λέμε ότι μοιάζουν όλες οι διακηρύξεις τους για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού σαν επιχείρηση κερδίσματος χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι, αν οι μόνιμοι αλλά και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πέσουν στην «παγίδα» που στήνει το υπουργείο και χωριστούν σε «ομάδες συμφερόντων» (προϋπηρεσία, ΑΣΕΠ, μεταπτυχιακά κλπ κλπ), αν η αντιπαράθεση αντί να επικεντρωθεί στην απαίτηση για μόνιμους διορισμούς ίσους με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που αποχώρησαν την τελευταία εξαετία, αναλωθεί στον τρόπο διορισμού, τότε θα αλληλοφαγωθούν για ένα «αδειανό πουκάμισο». Στην κυριολεξία.

Και αν γίνει αυτό, τότε όλοι μαζί, θα υποστούν όσα δεν φαντάζονται

Πηγή http://www.efsyn.gr




Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 5:00μμ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Δραγατσανίου 2).

Οι εικόνες με τις σκηνές των προσφύγων μέσα στο χιόνι στη Λέσβο είναι εικόνες ντροπής για τη χώρα μας. H ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμφωνία τους με την Τουρκία για το προσφυγικό διατηρούν τους πρόσφυγες σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στερώντας τους αφενός τη δυνατότητα να ζήσουν σαν άνθρωποι και αφετέρου τα δικαιώματα που προσφέρουν οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες.
Ωστόσο η κατάσταση αυτή ισοδυναμεί με ανθρωπιστικό έγκλημα καθώς οι άνθρωποι αυτοί, ενώ επέζησαν από τις βόμβες, τους δουλέμπορους και τα κύματα του Αιγαίου κινδυνεύουν τώρα άμεσα από το κρύο και τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα της Λέσβου και αλλού.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί από την Κυβέρνηση να πάρει ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα χωρίς άλλη καθυστέρηση, για να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί σε ασφαλείς θερμαινόμενους χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και να εξασφαλίσει την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική ζωή.
Τώρα είναι η ώρα που μετριούνται η πραγματική αλληλεγγύη απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και αποτελεί πρόκληση η αδιαφορία όλων όσων εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι σε άλλες περιπτώσεις.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους σε έμπρακτη αλληλεγγύη και θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτή όσο και στον αγώνα για την εξασφάλιση στους πρόσφυγες μίας αξιοβίωτης ζωής.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα αυτό την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 5:00μμ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Δραγατσανίου 2).
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δήλωση των εκπροσώπων Παρεμβάσεων ΠΕ για τις δηλώσεις της ΝΔ για "εκπαιδευτικούς - φαντάσματα"

Τα υπάκουα τέκνα των «θεσμών» επιτίθενται για μια ακόμα φορά στους εκπαιδευτικούς!

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ Σταύρου Καλλώνη και Αιμιλίας Τσαγκαράτου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ για «εκπαιδευτικούς-φαντάσματα»
Για άλλη μια φορά η ΝΔ επιτίθεται στους εκπαιδευτικούς κάνοντας λόγω περί «εκπαιδευτικών – φαντασμάτων» οι οποίοι «εμφανίζονται για μια ή δυο ώρες την ημέρα, ασκώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους και δημιουργώντας στην ουσία οιωνεί κενά, που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων». Με περισσή υποκρισία ο τομέας παιδείας της ΝΔ, ρωτά για μόνιμους διορισμούς σαν να μη ξέρει ότι εδώ και χρόνια δεν διορίζονται εκπαιδευτικοί, αφού οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν διορισμούς, αλλά απολύσεις.

Είναι οι πολιτικές που με συνέπεια υπηρετήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με το κούρεμα των αποθεματικών, με τις απολύσεις των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις δυνητικές αργίες και τις διώξεις αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, με τις ποσοστώσεις της αξιολόγησης, με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Ορκισμένοι οπαδοί των μνημονίων, και του τρίτου που ψήφισαν από κοινού με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς για τα σημερινά κενά. Δημιουργούν συντηρητικά αντανακλαστικά στους ρημαγμένους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στρώνουν το έδαφος για την αξιολόγηση και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.
Ας μην κάνει όμως και η κυβέρνηση την έκπληκτη για τις δηλώσεις αυτές. Δεν ξεχνάμε τις διαβόητες δηλώσεις Φίλη για «τις παθογένειες στη λειτουργία των σχολείων που αφορούν στα τεχνητά και όχι τα πραγματικά κενά». Από τη Γιαννάκου και τη Διαμαντοπούλου, μέχρι τον Αρβανιτόπουλο και το Φίλη, κάθε φορά η αντιεκπαιδευτική πολιτική δικαιολογείται στην πλάτη των εκπαιδευτικών. Όπως θα δικαιολογηθεί και με την ανάγκη «ορθολογικής κατανομής των ανθρώπινων πόρων» που δηλώνει ο νυν υπουργός παιδείας Γαβρόγλου.
Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι «φαντάσματα», ούτε «εξαφανίζονται». Είναι εργαζόμενοι που υπερασπίζονται με την εργασία τους και τους αγώνες τους το δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Είναι γνωστό σήμερα στην κοινωνία ότι το μόνο που «εξαφανίζεται» από τις κυβερνήσεις είναι οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Το δημόσιο σχολείο κινδυνεύει από εφτά χρόνια αδιοριστίας και την ελαστική εργασία! Κινδυνεύει από τα ελάχιστα χρήματα των λειτουργικών δαπανών, τα κτηριακά προβλήματα, τα προβληματικά βιβλία.
Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες αναμετρόνται οι εκπαιδευτικοί και αγωνίζονται μαζί με τους γονείς και τους μαθητές για να ανατρέψουν τις πολιτικές που ρημάζουν το δημόσιο σχολείο, διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση, δίνοντας καθημερινά τη μάχη της μόρφωσης.
Για μας είναι καθαρό. Στόχος είναι η σπίλωση και η συκοφάντηση για να στρώσουν το δρόμο των απολύσεων, μεταφέροντας τις ευθύνες της εφαρμογής των μνημονίων στους εργαζόμενους.
Δηλώνουμε ότι όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην διάλυση της δημόσιας παιδείας, ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων- νεοσυντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, με στόχο φτηνό ευέλικτο σχολείο υποταγμένο στην αγορά και στο κέρδος. Εξάλλου, η ΝΔ όπως και όλα τα μνημονιακά κόμματα, ακολουθούν πιστά αυτά που οι πολιτικοί  πάτρωνες των μνημονίων και των αναδιαρθρώσεων , η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ, υπαγορεύουν για την εκπαίδευση.   





ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ!ΔΟΕ:Κήρυξης 3ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας για συμμετοχή στη συγκέντρωση στο ΣτΕ

Το Δ.Σ. από Δ.Ο.Ε. προκηρύσσει τρίωρη (3ωρη) στάση εργασίας για την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 από 8.00 έως 11.00 π.μ. ώστε να δοθεί στους συναδέλφους η δυνατότητα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Δ.Ο.Ε. στις  09:00 π.μ. στο κτίριο του ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47) όπου  εκδικάζεται, στην Ολομέλεια, η αίτηση ακύρωσης της Δ.Ο.Ε. κατά της Υπουργικής Απόφασης για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου».
Καλούμε τις/τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή που θα αναδεικνύει το αίτημα της άμεσης κατάργησης των Υπουργικών Αποφάσεων που διαλύουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία.

Από τη Δ.Ο.Ε. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΠΡΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ -ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 16.1.2017


Η ειδική εκπαίδευση αποτελεί διαχρονικά πεδίο νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών και εφαρμογών. Οι κατακτήσεις εκπαιδευτικού- γονεϊκού κινήματος που απαίτησαν και επέβαλλαν, έστω και μερικώς, την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που θα υποστηρίζουν τις μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες τους, δέχονται σφοδρή επίθεση. 

Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η διάλυση των σταθερών δομών της, αντί για την ενίσχυσή της, ενώ ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του ειδικού πληθυσμού βρίσκεται εκτός δημόσιων σχολικών δομών. Ο σταθερός βηματισμός υπεράσπισης οδηγιών της ΕΕ για «πλήρη ένταξη» των μαθητών με αναπηρία στα γενικά σχολεία στοχεύει στη διάλυση των σταθερών δομών ΕΑ και τη διεύρυνση των ελαστικά εργαζόμενων.

Τα βασικά προαπαιτούμενα της προηγούμενης περιόδου, απόρροια των οδηγιών του ΟΟΣΑ, ενσωματώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε εγκυκλίους, νόμους και «πορίσματα διαλόγου» και οδηγούν στην ακύρωση του χαρακτήρα των ΤΕ, στη μακροπρόθεσμη σκιαγράφηση κλεισίματος των ειδικών σχολείων, στην σχολική αυτονομία με εξασφάλιση πόρων από εσωτερικές- εξωτερικές πηγές για να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση, στην απογευματινή χρήση δομών-σχολικών χώρων από ιδιώτες, στην ανάληψη ευθύνης, στην λογοδοσία, στο προσοντολόγιο με εξειδικεύσεις, στον αναβαθμισμένο ρόλο του διευθυντή στις προσλήψεις, στην αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών με σύνδεση εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και αποδοτικότητας.

Οι ρευστές εκπαιδευτικές δομές που σχεδιάζονται από το υπουργείο παιδείας έχουν λιγότερο κόστος και απαιτούν αντίστοιχες ρευστές εργασιακές σχέσεις. Η πολύχρονη αδιοριστία των εκπαιδευτικών που περιπλανώνται για πάνω από δεκαετία ανά την Ελλάδα ως αναπληρωτές, η διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση για τις παράλληλες στηρίξεις, τα 5μηνα που στελεχώνουν τις σταθερές δομές ειδικής εκπαίδευσης είναι κοινός τόπος.

Ο «οδικός χάρτης» του «εθνικού διαλόγου» μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βάζει τις βάσεις για την κατάργηση των κοινωνικών και μορφωτικών δικαιωμάτων των αναπήρων μαθητών, αφού περιγράφει, για να νομοθετήσει μελλοντικά, την υλοποίηση των προϋποθέσεων για «πλήρη ένταξη» των μαθητών με αναπηρία στα γενικά σχολεία.

Εξακολουθεί να αγνοείται και από αυτή την κυβέρνηση η μεγάλη πλειοψηφία του μαθητικού δυναμικού με αναπηρία και ειδικές ανάγκες που βρίσκεται «αχαρτογράφητο» είτε στο σπίτι του, είτε σε ιδιωτικές δομές (από ΜΚΟ μέχρι “φιλανθρωπικά ιδρύματα”). Δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για το πότε θα μπορέσει ο αφανής αυτός μαθητικός πληθυσμός να διαβεί την πόρτα του σχολείου που του αντιστοιχεί, πότε θα λάβει την εκπαίδευση που του αναλογεί με βάση τις ανάγκες του.

Αντί γι’ αυτό το υπουργείο επιχειρεί ανεπιτυχώς να ακυρώσει την προσφορά των ΤΕ στην εκπαίδευση μαθητών με ειδικές ανάγκες και να «στιγματίσει» μαθητές και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, νομοθετώντας την αλλαγή του χαρακτήρα τους και προαλείφοντας την κατάργησή τους μακροπρόθεσμα, αφού κρατά την ονομασία (ΤΕ) αλλά εξαϋλώνει το περιεχόμενό τους. Τοποθετεί τα ΤΕ σε ρευστό εκπαιδευτικό περιβάλλον μειώνοντας ακόμα περισσότερο το σχολικό χρόνο υποστήριξης μικρότερου πλέον αριθμού μαθητών. Αγνοεί τις μορφωτικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και ΔΕΠΥ που φοιτούν στα γενικά σχολεία, και τους εξαιρεί με πλάγιο τρόπο από το μαθητικό δυναμικό του ΤΕ, αφού σε κάθε σχολείο ο εκπαιδευτικός του ΤΕ θα εκτελεί στην πράξη χρέη «part time» παράλληλης στήριξης ενός δυσκολότερου σε ανάγκες μαθητικού πληθυσμού (ο οποίος έχει ανάγκη σταθερής υποστήριξης σε όλο το εύρος του σχολικού προγράμματος). Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί νέα προαπαιτούμενα για να εξαιρέσει με μελλοντική νομοθετική ρύθμιση από την ειδική αγωγή τις παραπάνω μαθητικές ομάδες. Η μεθόδευση αυτή συνάδει με τις οδηγίες της ΕΕ για το ποιοι μαθητές σήμερα έχουν ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης, περιορίζοντας το εύρος, άρα και το κρατικό κόστος, των μαθητών που μπορούν να υποστηρίξουν τα ΤΕ.

Με τις εγκυκλίους που αφορούν την κάλυψη ωρών και καθηκόντων της ειδικής αγωγής από εκπαιδευτικούς ΠΕ070 χωρίς τα τυπικά προσόντα καθώς και της διευκρινιστικής για το σπάσιμο των τμημάτων που έχουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, είναι εντελώς φανερό ότι όλα γίνονται για να περικοπούν οι προσλήψεις χωρίς να φαίνεται σε ποσότητα. Επιβεβαιώνεται ότι ειδική εκπαίδευση υπήρξε ανέκαθεν προπομπός της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης και πεδίο δόξης λαμπρό για την εφαρμογή ευέλικτων σχέσεων εργασίας. Το υπουργείο, πιστό στις οδηγίες ΕΕ και ΟΟΣΑ, δίνει καίριο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Με όλες αυτές τις ρυθμίσεις η ειδική αγωγή λειτουργεί πια σε μόνιμο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» με τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, να ζυγίζει περισσότερο από τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε παιδιού. Γνωρίζουμε καλά ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις Ε.Ε-Ο.Ο.Σ.Α., σημαίνουν αποθέωση των οικονομικών δεικτών με κάθε κόστος, άρση της μονιμότητας, κινητικότητα κι αναπαραγωγή ευέλικτων μορφών απασχόλησης, μα πάνω απ’ όλα βλάπτουν σοβαρά την ειδική αγωγή και εκπαίδευση. 
Το υπ. παιδείας υπεραμύνεται μιας δήθεν «κατάργησης διακρίσεων και στιγματισμού» ενώ είναι γνωστό ότι οι γονείς των μαθητών με ειδικές ανάγκες δίνουν γραπτή έγκριση για την παρακολούθηση των μαθητών σε ΤΕ. Ταυτόχρονα προβάλλει την αναπηρία ως πρόβλημα διακρίσεων, όταν γνωρίζει ότι είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αποσιωπώντας ότι αυτός ο πληθυσμός χρειάζεται πρόσθετη και ειδικά σχεδιασμένη διδασκαλία στο σχολείο και όχι απλά ίσες ευκαιρίες. Χρησιμοποιεί τις «ίσες ευκαιρίες» ως φιλοσοφικό πλαίσιο και προαναγγέλλει δράσεις (ΕΣΠΑ) για την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, κοινωνίας κ.α ομάδων, αντί για στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε σταθερά πλαίσια ειδικής εκπαίδευσης και ενίσχυση της επιστημονικότητας του πεδίου της ειδικής εκπαίδευσης.

Με παράλληλη στοχοποίηση και των ΚΕΔΔΥ (σταθερή δομή ειδικής αγωγής), χρεώνει μια δήθεν διαχρονική «προώθηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού» μαθητών με ειδικές ανάγκες, στον τρόπο λειτουργίας τους. Για να αντιμετωπίσει δε τις «διακρίσεις και τον αποκλεισμό» που προωθούν τα ΚΕΔΔΥ, τα βάζει σε ρότα μιας «δήθεν αποϊατρικοποίησης».

Η εφαρμογή της «πλήρους ένταξης» των μαθητών με αναπηρία στα γενικά σχολεία, όπως αυτή θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί από σταδιακή «πιλοτική εφαρμογή ένταξης και ενσωμάτωσης δομών ειδικής και γενικής εκπαίδευσης» θα οδηγήσει στην κατάργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών με αναπηρία, θα φέρει τα κουπόνια στην εκπαίδευση διευρύνοντας τις ταξικές ανισότητες στις ομάδες των αναπήρων μαθητών και θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτικοποίηση δομών της ειδικής αγωγής. Η κατάργηση δομών του κράτους πρόνοιας έχει πρόσημο και βλάπτει τα συμφέροντα των μαθητών με αναπηρία. Αυτό έγινε ορατό όπου εφαρμόστηκε.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα έχει μεγάλη σημασία να δώσουμε εκπαιδευτικό πρόσημο στα αιτήματα των αναγκών της ειδικής εκπαίδευσης.

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ:
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για να μπορέσει ο αφανής πληθυσμός των αναπήρων μαθητών να γίνει ορατός και αναγνωρίσιμος.
Ο διαχειριστικός έλεγχος ιδιωτικών μονάδων ειδικής εκπ/σης και η μετατροπή τους σε δημόσιες.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την πρώιμη παρέμβαση, την ίδρυση ΤΕ σε κάθε σχολική μονάδα-δημόσιων ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων (στην ευθύνη του υπ. παιδείας)  με απαραίτητο εξοπλισμό και εποπτικό υλικό, τη στελέχωση των σταθερών δομών με μόνιμο προσωπικό. Κανείς εκπαιδευτικός χωρίς τυπικά προσόντα ειδικής αγωγής να μην αναλαμβάνει τμήμα ένταξης και παράλληλη στήριξη εξ’ ολοκλήρου ή για συμπλήρωση ωραρίου. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν τυπικά προσόντα να μη συναινέσουν στη διάλυση της ειδικής αγωγής και να μην κάνουν αιτήσεις για την κάλυψη θέσεων ειδικής αγωγής.

Δημιουργία και δεύτερου ΤΕ ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών κάθε σχολείου. Στήριξή με αναγκαία μέτρα με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, επαναπροσδιορισμός περιεχομένου, μεθόδων διδασκαλίας και μέσων.

Αυτό απαιτεί αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του τακτικού προϋπολογισμού.

Κατοχύρωση παιδαγωγικής εκπαιδευτικής κατεύθυνσης των ΚΕΔΔΥ, άμεση στελέχωσή τους, μικρότερες περιοχές ευθύνης ανά δήμο, λιγότερες διοικητικές αρμοδιότητες, κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται  τα σχολεία  και θα στηρίζουν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα ΚΕΔΔΥ να υλοποιούν την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες μέσα στα σχολεία. Διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλα τα δημόσια ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.

Στελέχωση των ειδικών σχολείων με απαραίτητες ειδικότητες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, βοηθητικό προσωπικό κ.ά.) με μόνιμη σχέση εργασίας. Κανένα κλείσιμο-συγχώνευση σχολικής μονάδας. 20 μαθητές/τμήμα στα δημοτικά, 15 ανά τμήμα Α΄ και Β΄ δημοτικού και στα νηπιαγωγεία.

Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων εκπαιδευτικών μονάδων δημόσιας και δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), διεύρυνση του ρόλου τους με μονάδες αυτόνομης διαβίωσης, προστατευμένα εργαστήρια, νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους. Ειδική εκπαίδευση εφόρου ζωής για τα άτομα με βαριές, πολλαπλές αναπηρίες και ίδρυση κέντρων αυτόνομης διαβίωσης. Μόνιμη σταθερή, προστατευμένη - υποστηριζόμενη εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μαζικοί διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Καμία κατηγοριοποίηση, κατακερματισμό και διαχωρισμό των εκπαιδευτικών. Ενιαία κριτήρια μεταθέσεων, διορισμών σε όλη την εκπαίδευση. Διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου και την προϋπηρεσία. Διορισμός όλων των αναπληρωτών και όσων έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση στο δημόσιο σχολείο. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Όχι στην ελαστική εργασία.  Κατάργηση της ωρομισθίας, της αναπλήρωσης με μειωμένο ωράριο και του θεσμού του αναπληρωτή από ΕΣΠΑ.

Επαναλειτουργία των διδασκαλείων, καθιέρωση του θεσμού της μετεκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής και στη β/βάθμια εκπαίδευση, περιοδική ουσιαστική επιμόρφωση με τη χρηματοδότηση του υπουργείου του προσωπικού όλων των ΣΜΕΑ, αλλά και των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής.

Κατάργηση των ν.2817, ν.3194/2003, ν.3699/2008, ν.4115/2013 άρθρο 39 που εμπορευματοποιούν την ειδική αγωγή, προωθούν την ιατροποίηση, κατηγοριοποιούν τους εκπαιδευτικούς και ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα και όλων των εγκυκλίων που αναφέρονται παραπάνω.

Πρόταση για πρόγραμμα δράσης του συλλόγου για την ειδική αγωγή

Ακύρωση κάθε απόπειρας στη Διεύθυνση ΠΕ Λακωνίας να συγχωνευθούν τμήματα με βάση τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ και να λειτουργήσουν οι δομές ειδικής αγωγής με εκπαιδευτικούς ΠΕ 70 χωρίς τυπικά προσόντα. Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση ΠΕ Λακωνίας  για να ακυρωθεί η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ με αυτό το θέμα

Ενημέρωση γονέων   παιδιών με ειδικές ανάγκες

Σύσκεψη, Συντονισμός και κινητοποίηση στο ΠΥΣΠΕ

Απόφαση ΓΣ Αριστοτέλη 30/11/2016 για την ειδική αγωγή

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΠΡΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΩΡΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ -ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 16.1.2017



Με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του σωματείου μας και της ΔΟΕ, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να υπολογίζουν την ώρα της σίτισης σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται με αυτή και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη γι' αυτό.



Συγκεκριμένα:



1.        Συνεδριάζει ο σύλλογος διδασκόντων με θέμα την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος και υπολογίζει την ώρα της σίτισης για όλους τους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται με αυτή.

2.        Φτιάχνει το πρόγραμμα του σχολείου με βάση τον υπολογισμό αυτών των ωρών και το αναπτύσει όσες ώρες δύναται με βάση και τις συλλογικές μας αποφάσεις.

3.          Το καταθέτει στο/η σχολικό/ή σύμβουλο

4.        Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να μην αποδέχεται προφορικές εντολές και να ζητά έγγραφες ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

5.                 Οργανώνουμε κινητοποίηση σε διεύθυνση και περιφέρεια και συνάντηση με το Διευθυντή Εκπαίδευσης και τους/τις Σχολικούς Συμβούλους.

6.                 Οργανώνουμε απεργία/αποχή από την ώρα της σίτισης για το προσωπικό που δεν του καταγράφεται η ώρα αυτή και στάση εργασίας για το προσωπικό που του καταγράφεται η ώρα αυτή και αιτούμαστε από την Ομοσπονδία να οργανώσει πανελλαδικά και με αυτή τη μορφή τον αγώνα μας



Θεωρούμε ότι με βάση:



·                    το νόμο 1566/1985, άρθρο 13, παρ. 8,

·                    το νόμο 2517/1997, που καθορίζουν το διδακτικό και το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών

·                    τη νομολογία που καθορίζει τι θεωρείται διδακτικό ωράριο 

·                    την ΥΑ για το Νέο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού που περιλαμβάνει τη σίτιση ως κανονική διδακτική ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα και γι' αυτό την προσμετρά ως διδακτική για τον υπεύθυνο της ημέρας στο ολοήμερο

·                    καθώς και τη νομοθεσία για το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα

γίνεται φανερό ότι το εδάφιο της ίδιας ΥΑ που καλεί να μην προσμετρηθεί η ώρα της σίτισης για το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό που έχει υποχρεωτικά την ώρα της σίτισης στην ευθύνη του μαθητές, καθίσταται εντελώς παράνομο.

Αν επιτρέψουμε την παγίωση μιας παράνομης οδού για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, δίνουμε τη δυνατότητα στο κράτος και στις κυβερνήσεις να κάνουν κατάφωρη παραβίαση του με τερτίπια και να καλύπτουν έτσι τα κενά, με μετακινήσεις μόνιμου προσωπικού, με απολύσεις αναπληρωτών και φυσικά χωρίς προσλήψεις. Αν αποδεχτούμε σήμερα αυτό, αύριο θα έρθει ένα διάλλειμα ακόμα και μια 5λεπτη αύξηση της διδακτικής ώρας στο πρωινό πρόγραμμα αυτή τη φορά και θα εξασφαλίσουν άλλη μία ώρα αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου και μερικές χιλιάδες ακόμα πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς. Άλλωστε, αυτό ακριβώς έκανε και με την ΥΑ στο ολοήμερο πρόγραμμα. Εξαφάνισε μία διδακτική ώρα γιατί αύξησε τα διαλλείμματα, αύξησε τη διάρκεια των διδακτικών ωρών, κι αφαίρεσε 15' λεπτά από το συνολικό πρόγραμμα! Ενώ το σχολικό πρόγραμμα ήταν 8.10-16.15 και υπολογίζονταν ως 10 διδακτικές ώρες, τώρα είναι 8.10-16.00 και είναι 9 διδακτικές ώρες.



Θεωρούμε κρίσιμης σημασίας ζήτημα να μην επιτρέψουμε να καθιερωθεί η παρανομία αυτή που αυξάνει άμεσα το διδακτικό μας ωράριο χωρίς να το λέει και θα αγωνιστούμε για την κατοχύρωση του δίκαιου αιτήματος μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ:Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς και των μελών του!

Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη 
του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς και των μελών του!

(κλικ στη φωτο για μεγέθυνση)
Έφτασε στο πρώτο από τα μέλη του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ που "εγκαλούνται" η κλήση για "παροχή εξηγήσεων εντός 48 ωρών σε αυτεπάγγελτη μήνυση" για τη συμμετοχή τους στις λαϊκές κινητοποιήσεις και τη δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Όπως είναι γνωστό, η αυτεπάγγελτη μήνυση στηρίχθηκε σε ανώνυμη και παντελώς αόριστη καταγγελία, για την οποία η εισαγγελία Θεσ/νίκης διέταξε, ως μη όφειλε, προκαταρκτική εξέταση.

Η δίωξη εναντίον των μελών του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών αποτελεί δίωξη ενάντια σ' όλο το κίνημα! Είναι μια κίνηση εκφοβισμού απέναντι σ' αυτό το καθημερινά διογκούμενο κίνημα που δεν επιτρέπει σε κυβέρνηση-Ε.Ε.-τραπεζίτες και τα τσιράκια τους, τους μεγαλοσυμβολαιογράφους, να υλοποιήσουν την πολιτική της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και της αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Να είναι σίγουροι όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν. Όχι μόνο δεν μας φοβίζουν αλλά μας δυναμώνουν!
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ. 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Και όπως όλο το κίνημα διώκεται, όλοι μαζί θα πάμε
την Τετάρτη 11 Γενάρη 2017, 1μ.μ. στα Δικαστήρια Θεσ/νίκης


να απαιτήσουμε τη διακοπή της προκαταρκτικής εξέτασης και την άρση κάθε δίωξης εναντίον μελών του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, εναντίον του κινήματος!
ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

 https://syntonsyllogthes.blogspot.gr/2017/01/blog-post_9.html

Υπουργείο Παιδείας: με το λυσάρι του ΟΟΣΑ και της ΕΕ της Αιμιλίας Τσαγκαράτου


 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βάλει στο «φουλ» τις μηχανές για την υλοποίηση των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση.

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου τις τελευταίες μέρες του χρόνου που μας πέρασε και οι νομοθετικές – προπαρασκευαστικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας που βλέπουν το φως το δημοσιότητας με το ξεκίνημα του νέου δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο «φουλ» τις μηχανές για την υλοποίηση των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Οι συνεχείς δηλώσεις από την πλευρά του Υπουργείου και των στελεχών του, ακόμα και του πρωθυπουργού στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, δείχνουν τη βιασύνη του συστήματος να κλείνει εκκρεμότητες που έχει στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα στοχεύουν στην πολιτική και ιδεολογική εμπέδωση από τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία για την «αναγκαιότητα» των αναδιαρθρώσεων. Οδηγός τους τα πρόσφατα ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης», οι «διαπιστώσεις» από τα αποτελέσματα του  πρόσφατου διαγωνισμού της PISA, η Ενδιάμεση Έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση που από ότι φαίνεται έχει ήδη στα χέρια του ο υπουργός Παιδείας και θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα στις αρχές Φλεβάρη, ενώ δρομολογείται και η βασική του έκθεση για το 2017.
Ψηλά λοιπόν στην ατζέντα βρίσκονται τα θέματα της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, του «εξορθολογισμού» του προσωπικού και των οικονομικών της εκπαίδευσης, η «αυτονομία» και η λογοδοσία των σχολικών μονάδων, οι αναδιαρθρώσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αιχμή τις αλλαγές στο Λύκειο και την εφαρμογή της μαθητείας στην Τεχνική Εκπαίδευση. Ήδη ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) στο πλαίσιο της εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της αξιολόγησης σε πρώτη φάση 20.000 στελεχών της εκπαίδευσης, αφού η Αρχή αυτή, που καθιερώθηκε το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά, είναι αυτή που έχει το συνολικό ρόλο της εποπτείας και της εφαρμογής της αξιολόγησης. Για τα οικονομικά της εκπαίδευσης  θα υπάρξει μια «επιτροπή εμπειρογνώμων από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου» για να καταγραφούν κατά τα λεγόμενα του υπουργού «οι πραγματικές ανάγκες που θα πρέπει να καθοριστούν με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Σε απλά ελληνικά, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στον τομέα των δαπανών για την εκπαίδευση αυτό που με έμφαση τονίζουν η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ στις πρόσφατες εκθέσεις τους: σημασία δεν έχει το ύψος των δαπανών αλλά η καλύτερη δυνατή χρήση των περιορισμένων πόρων και η αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Εκτός όμως από την «ορθολογική» διαχείριση των υλικών πόρων, θα πρέπει να υπάρχει μια αντίστοιχη διαχείριση και στο ανθρώπινο δυναμικό.  Για το θέμα των διορισμών εκπαιδευτικών, στις επίσημες προγραμματικές δηλώσεις του ο  Γαβρόγλου δήλωνε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, «έχουμε καταθέσει το αίτημα γραπτά στους θεσμούς και το διαπραγματευόμαστε». Με την αλλαγή του χρόνου, το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει  ότι θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί την τριετία 2018-2020 ο αριθμός των οποίων θα οριστεί σε διυπουργική σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα.  Η ανακοίνωση αυτή, που θυμίζει την περίφημη τριετία 2016-2018 για μόνιμους διορισμούς του Φίλη οι οποίοι φυσικά δεν έγιναν ποτέ, από τη μια δεν λέει ότι με ανοιχτό ακόμα το θέμα της αξιολόγησης από τους θεσμούς συζήτηση για διορισμούς δεν μπορεί να γίνει, ενώ από την άλλη μετατοπίζει το βάρος της συζήτησης στον τρόπο που θα γίνουν οι προσλήψεις, δημιουργώντας συνθήκες για μια ακόμα φορά αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς για το πώς και ποιοί θα πρέπει να προσληφθούν. Η συγκεκριμένη συζήτηση είναι σαφές ότι αφορά και τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών.
Όσο για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός τονίζει ότι θα γίνουν με βάση τα πορίσματα του διαβόητου «Εθνικού Διαλόγου», ενώ «στοίχημα» αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας η προώθηση της μαθητείας σε μεγάλη έκταση από το Φεβρουάριο και γενίκευση της από την επόμενη σχολική χρονιά.
Τέλος, η «διεξοδική συζήτηση» στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής το επόμενο διάστημα με όλα τα στελέχη και των προηγούμενων κυβερνήσεων δείχνει πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη συναίνεση και δέσμευση όλου του μνημονιακού τόξου για το πέρασμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Όπως εξάλλου δήλωσε ο Γαβρόγλου «αν θέλουμε να πάμε βήματα μπροστά προς ένα στρατηγικό όραμα… πρέπει να βρεθούν και οι απαραίτητες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις»….
* Η Αιμιλία Τσαγκαράτου είναι μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ


ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΤΗΡΙΞΤΕ -ΔΙΑΔΩΣΤΕ-ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αριστοτέλης: Επείγουσα ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης συναδέλφισσας

Αριστοτέλης: Επείγουσα ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης συναδέλφισσας
21/12/2016

Συναδέλφισσες και συνάφελφοι, ζητάμε την οικονομική σας ενίσχυση γιατί η συνάδελφος μας Μ.Κ., δασκάλα σε σχολείο του Σωματείου μας, χρειάζεται να μεταβεί άμεσα στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε μια λεπτή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, εξαιρετικά δαπανηρή. Για τον λόγο αυτό καλούμε συναδέλφισσες και συναδέλφους, καθώς επίσης και Συλλόγους Εκπ/κών  να καταθέσουν χρήματα στο λογαρισμό της στην Τράπεζα Πειραιώς, GR27 0171 0020 0060 0201 0928 251.

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ