Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.

Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.
Ἄν νιώθεις τὰ κότσια σου μεῖνε στὶς γραμμές μας, ἄν νιώθεις τὸ καθῆκον σου πράξε τὸ μαζὶ μᾶς εἶναι χιλιάδες τὰ ἄστρα μέσα μᾶς πρέπει νὰ γίνουν δικά μας. Από τη συλλογή “Οι γειτονιές του κόσμου”, Μακρόνησος, Αη-Στράτης, 1949-1951

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Γιώργος Ανδρούτσος : Πορτρέτα της ελληνικής κρίσης στη Γαλλία της εξέγερσης

Για μήνες έβλεπα κάθε νέο πορτρέτο που ανέβαζε στο προφίλ του ο Γιώργος Ανδρούτσος στο time line μου και κάθε φορά στεκόμουν και το παρατηρούσα ώρα.
Προσπαθούσα να καταλάβω γιατί με έλκουν τόσο πολύ οι προσωπογραφίες του και κάθε φορά η εσωτερική δόνηση ήταν φυσικά πιο σημαντική από τις ερμηνείες μου. Είναι ενδιαφέρον που αυτά τα πορτρέτα τα γεμάτα ένταση, αφού φέρουν όλο το φορτίο των συναισθημάτων των Ελλήνων της περιόδου της κρίσης, εκτίθενται αυτές τις μέρες στο Παρίσι στην έκθεση με τον τίτλο «Εσωτερικά Tοπία» (Inner Landscapes),στην καρδιά της εξεγερμένης Γαλλίας,γεγονός που χαροποιεί και τον ίδιο τον εικαστικό όπως παραδέχεται στο tvxs.gr.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου στην γκαλερί Melkart στην οδό  3, rue Blondel 75003 Paris (www.melkartgallery.com).   
Ο Γ. Ανδρούτσος μας αιχμαλωτίζει με τις αντιφάσεις του ή πιο σωστά με τον τρόπο που έχει επιλέξει να συνδιαλέγονται οι αντιθέσεις μέσα στο έργο του.Μπαίνει με γενναιότητα στην αφαίρεση χωρίς όμως να σνομπάρει την αναπαράσταση. Πρόσωπα αόριστα κι όμως τόσο οικεία που έχει κανείς την αίσθηση συχνά πως απεικονίζονται περιγραφικά. Πρόσωπα αέρινα με βλέμματα πύρινα. Πρόσωπα πολυμορφικά , που καταφέρνουν να εκφράσουν μεικτά συναισθήματα, αντικρουόμενα, ανείπωτες λέξεις, κραυγές και ηχηρές σιωπές. Πρόσωπα παραμορφωμένα από την υπερπληροφόρηση, που αναζητούν ν’ απλωθούν. Πρόσωπα ραγισμένα , κατακερματισμένα που ζητούν την ανασύνθεση που ψάχνουν φωνή. Πρόσωπα αφημένα σε μια αμφίβολη πληρότητα.
Ο Ανδρούτσος τολμά μια ευφάνταστη βυθομέτρηση στον ψυχισμό του ανθρώπου τόσο καταλυτικά, ώστε τα έργα του να λειτουργούν ως καθρέφτες. Δεν συμπάσχει κάνεις απλά, δεν κατανοεί, ταυτίζεται. Κι αυτό γιατί μπορεί ο ίδιος να σχεδίασε ορμώμενος από τη βαρβαρότητα της εποχής, τα έργα του όμως έχουν μια διαχρονικότητα ακριβώς γιατί έχουν το στίγμα του τραύματος και του διαχρονικού υπαρξιακού ερωτήματος. 
«Ο Ανδρούτσος αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία μίας αλήθειας βασισμένης στην εξωτερική όψη των πραγμάτων», γράφει ο  Θωμάς Συμεωνίδης, Διδάκτωρ Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Τέχνης ο οποίος διακρίνει από τη δική του πλευρά τις ενδιαφέρουσες αντιφάσεις στο έργο του καταλήγοντας ως εξής: «Επίσης, στο επιχείρημα υπέρ του εξπρεσιονισμού, θα μπορούσαν να προστεθούν τα στοιχεία της παραμόρφωσης και της αφαίρεσης. Μήπως όμως από την άλλη έχουμε να κάνουμε με έναν ρεαλισμό, με έναν επίσης ιδιότυπο ρεαλισμό, έναν ρεαλισμό όπου πολλά στρώματα πληροφορίας έχουν υπερτεθεί δίνοντας μία σύνοψη της πραγματικότητας; Από αυτή την άποψη, η συζήτηση θα μπορούσε να λάβει υπόψη και το επιχείρημα του ιμπρεσιονισμού, την πίστη ότι σε μία στιγμή μπορεί να συλληφθεί η πραγματικότητα».
Μιλήστε μας για τα υλικά που επιλέξατε σε αυτή την έκθεση. Τα πορτρέτα σας είναι από κάρβουνο, μολύβι μελάνι  και κιμωλία. Τι εξυπηρέτησαν τα υλικά αυτά;
Τα υλικά που δουλεύω είναι από την αρχή συγκεκριμένα: μολύβι, κάρβουνο και κιμωλία σε χαρτιά.  Αυτό εξυπηρετεί δυο σκοπούς: αφενός την διερεύνηση των σχεδιαστικών μου δεξιοτήτων, την συνεχή καλλιέργειά τους και την αναζήτηση νέων εικαστικών και εκφραστικών δυνατοτήτων, αφετέρου την πολιτική ενεργοποίηση των σχεδίων, όχι μέσω του αναπαριστώμενου θέματος (που γενικά είναι το ”φανταστικό” πορτρέτο) αλλά κυρίως από την ευτέλεια των ίδιων των υλικών αυτών. Τα υλικά αυτά από την φύση τους φθείρονται ευκολότερα και επιβιώνουν δυσκολότερα σε σχέση με το λάδι σε καμβά για παράδειγμα. Αυτή ακριβώς η φθαρτότητα, η δυσκολία στην επιβίωση, για μένα αντιπροσωπεύει την έννοια του εφήμερου, του βίαιου αλλά και της κρίσης που ζούμε σήμερα. Φυσικά αυτό πλαισιώνεται και αναδεικνύεται και μέσω της βιαιότητας της ίδιας της γραφής των σχεδίων μου. Του τρόπου δηλ. που δουλεύω με τα υλικά αυτά.
Ποια ήταν η αρχική ιδέα και πως την εξελίξατε;
Η αρχική ιδέα στηρίζονταν στην αναζήτηση νέων σχεδιαστικών τρόπων έκφρασης, νέας σχεδιαστικής φόρμας σε συνδυασμό με την δική μου σχεδιαστική εξέλιξη, ωστόσο θεωρώ ότι πάντα οι καλλιτεχνικές πράξεις είναι και πολιτικές, έτσι η σύγχρονη κρισιακή και βίαιη εποχή δεν μπορεί να με αφήσει ασυγκίνητο μιας και εγώ ο ίδιος βιώνω όπως και χιλιάδες άλλοι συνάνθρωποί μου τις ολέθριες και βίαιες συνέπειες (φτωχοποίηση, εξαθλίωση, ισοπέδωση παιδείας-υγείας) των αστικών πολιτικών. 
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στα έργα αυτά είναι ότι έχουν μια άκρως γοητευτική ένταση. Ήταν ζητούμενο ή προέκυψε;
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών προέκυψε και η ένταση που παρουσιάζεται στα έργα αυτά. Δεν αποτέλεσε ζητούμενο από μόνη της αλλά εκφράστηκε ως αναγκαιότητα δική μου, να πάρει εικαστική ύπαρξη η πολύμορφη βία της εποχής.
Σε κάποια από αυτά αναδύονται πρόσωπα μέσα από τα πρόσωπα, σαν κρυφές όψεις της ίδια μορφής. Τελικά αποδίδετε τον ψυχισμό περισσότερο μέσα από τη μορφή; Αυτό υπογραμμίζει ίσως και ο τίτλος «Εσωτερικά τοπία»;
Φυσικά κάθε πρόσωπο, κάθε άνθρωπος κρύβει, εσωτερικεύει και αναδεικνύει διάφορες, ενίοτε αντιφατικές όψεις, της ίδιας του της προσωπικότητας, δεν θα μπορούσανε λοιπόν και τα δικά μου πορτρέτα να μην αποκαλύπτουν τέτοιες απόκρυφες ή καλυμμένες όψεις.. του ίδιου προσώπου. Άλλωστε, και σαν μορφή να το δει κανείς, όλοι μας μπορούμε να ανιχνεύσουμε στο πρόσωπο μας μέσα από καθρέφτη και φωτισμούς πτυχές που τρομάζουν, γοητεύουν, ξαφνιάζουν κλπ. Ο τίτλος εσωτερικά τοπία δείχνει την πολύπλευρη ποικιλότητα της ανθρώπινης ύπαρξης τόσο ως περιεχόμενο αλλά και ως αντίστοιχη μορφή.
Παρατηρώντας τα εδώ και καιροί μέσα από το διαδίκτυο, ένιωσα συχνά να οδηγούμαι από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο, το πιο περιγραφικό και αντίστροφα μέσα από κάθε έργο. Ήταν ένας από τους στόχους σας;
Ναι, δεν θέλω τα σχέδια μου να μοιάζουν με συγκεκριμένα πρόσωπα, με άτομα που γνωρίζουμε. Θέλω να μοιάζουν με ότι είναι οικείο στον κάθε θεατή, με ότι δηλ. ο ίδιος θα ήθελε να μοιάζουν. Σαν απόρροια αυτού του στόχου, αλλά και όλων των παραπάνω, τα πορτρέτα μου δεν δείχνουν κάτι συγκεκριμένο αλλά ούτε και κάτι που δεν μοιάζει με πορτρέτο. Κινούνται μεταξύ αφηρημένου αλλά και οριοθετημένου αναπαραστατικού προσώπου.
Τι σημαίνει για σας το ότι εκθέτετε στη Γαλλία αυτή την περίοδο;
Η έκθεση στη Γαλλία ήρθε σαν επιστέγασμα όλων των καλλιτεχνικών προσπαθειών των τελευταίων χρόνων. Χαίρομαι ωστόσο που η έκθεση μου συνέπεσε με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του Γαλλικού λαού.  Ήρθε και ως απρόβλεπτη συμπόρευση με τα λαϊκά ξεσπάσματα ενάντια στη βαρβαρότητα της κρίσης.
Τα πορτρέτα σας είναι φορτισμένα με τις δονήσεις της εποχής της κρίσης;
Η σχεδιαστική γραφή μου είναι το πολιτικό μου σχόλιο.

ΔΟΕ: Ανάληψη υπηρεσίας των αναπληρωτών

Αρ. Πρωτ. 677
Αθήνα 4/7/2016
Προς
1. Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Νίκο Φίλη
 2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.







Οι προσλήψεις των αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια, έχουν αναδείξει, εκτός των άλλων, ως προβληματική, σε κάποιες περιπτώσεις, τη διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Τις περισσότερες φορές καλούνται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διανύσουν ολόκληρη τη χώρα με κάθε μεταφορικό μέσο και πολύωρες αναμονές σε λιμάνια και αεροδρόμια για να φτάσουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ειδικά οι εκπαιδευτικοί των νησιωτικών-απομακρυσμένων περιοχών).
Ως Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δώσει κεντρική λύση στο πρόβλημα, είτε με την επιμήκυνση της δυνατότητας ανάληψης υπηρεσίας στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές είτε με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι, οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές, σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσουν να χάσουν μέρες προϋπηρεσίας, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας μετακίνησης στις απομακρυσμένες Διευθύνσεις. Επομένως όλοι οι αναπληρωτές πρέπει να έχουν κοινή ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας, την πρώτη μέρα πρόσληψης.

ΔΟΕ:Αποκλεισμός συναδέλφων αναπληρωτών από το επίδομα του Ο.Α.Ε.Δ.

Αρ. Πρωτ. 678
Αθήνα 4/7/2016
Προς
1. Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Νίκο Φίλη
2. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.









Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ο.Α.Ε.Δ., οι συνάδελφοι αναπληρωτές των οποίων λύεται η εργασιακή τους σύμβαση κάθε χρόνο, δικαιούνται μέχρι τετρακόσια (400) ημερήσια επιδόματα ανεργίας, συνολικά εντός της τελευταίας τετραετίας, και απαγορεύεται να τα υπερβαίνουν από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης. Κατά συνέπεια εάν κάποιος έχει επιδοτηθεί εντός της τετραετίας για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων (400) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων (400) ημερησίων επιδομάτων.
Αυτό δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στους συναδέλφους αναπληρωτές αφού οι προσλήψεις κάθε χρόνο καθυστερούν περισσότερο και τα διαστήματα ανεργίας  αυξάνονται. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το ζήτημα του κόστους των συχνών μετακινήσεων και της διαμονής τους πολύ μακριά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Γίνεται, επομένως, κατανοητή η δυσχερής θέση στην οποία περιέρχονται οι συνάδελφοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι, συν τις άλλοις, δεν θα λάβουν το επίδομα.
 Ως Δ.Ο.Ε. αγωνιζόμαστε ώστε να δίνεται το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και όσο διαρκεί η ανεργία των συναδέλφων μας. Ως εκ τούτου ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση για τους συναδέλφους αναπληρωτές και να αρθεί ο περιορισμός των τετρακοσίων (400) ημερήσιων επιδομάτων.

ΔΟΕ:Ανακοίνωση προσωρινών πινάκων κατάταξης αναπληρωτών

Αρ. Πρωτ. 676
Αθήνα 4/7/2016
Προς
1. Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Νίκο Φίλη
 2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.




















Οι δηλώσεις των συναδέλφων μας αναπληρωτών πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα και η ανησυχία, λόγω των καταστροφικών αλλαγών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, της αδιοριστίας και της προοπτικής απολύσεων εκπαιδευτικών που προσφέρουν εδώ και πολλά χρόνια στην εκπαίδευση, είναι μεγάλη.         Ειδικά φέτος που θα ενταχθεί και η προϋπηρεσία των ετών 2010-2012 αποτελεί πλέον αναγκαιότητα να ανακοινωθούν προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναπληρωτών, πριν την κατάθεση των αιτήσεών τους. Μια ενέργεια που πέρυσι πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχαμε ως Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον τότε υπουργό παιδείας κ. Κουράκη.
Ως Δ.Ο.Ε. καλούμε το υπουργείο παιδείας να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να εκδοθούν προσωρινοί πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών πριν τις δηλώσεις των περιοχών, ώστε να έχουν οι συνάδελφοί μας πλήρη εικόνα της θέσης τους.
  

ΔΟΕ:Συμμόρφωση Γ.Λ.Κ. προς νομολογία Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αρ. Πρωτ. 679
Αθήνα 4/7/2016
Προς
1. Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Χουλιαράκη Γιώργο
 2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. διαπιστώνει με μεγάλη του απογοήτευση την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί, εδώ και αρκετό καιρό, από την συνεχιζόμενη εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους άρνηση να εφαρμόσει την νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων πατέρων ανηλίκων, οι οποίοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2010, με ή χωρίς προσμέτρηση πλασματικού και διαδοχικού χρόνου ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, όπως ενδεχομένως έχετε ενημερωθεί, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεχίζει να εκδίδει πράξεις συνταξιοδοτήσεως, στηριζόμενο σε διατάξεις, που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το αρμόδιο δικαστήριο Ελέγχου των Συντάξεων των Δημοσίων υπαλλήλων, θεωρώντας, ότι πατέρες ανηλίκων, που συμπλήρωσαν εικοσιπενταετή συντάξιμη υπηρεσία το έτος 2010 συνταξιοδοτούνται στα 67 ενώ οι αντίστοιχες γυναίκες υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται στα 50. Η σημασία της δυνατότητας συνταξιοδοτήσεως καθίσταται ακόμα πιο έντονη εάν λάβει κανείς υπόψη του την πρόσφατη νομοθετική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσεως των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έχει επιβαρύνει με αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα 17 έτη εργασίας.
Έτσι, οι θιγμένοι υπάλληλοι αναγκάζονται να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα τους και υποβάλλονται σε έξοδα και δαπάνες ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν για μακρό διάστημα χωρίς να λαμβάνουν ούτε μισθό ούτε σύνταξη. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιβάλλεται να λυθεί άμεσα με την προσωπική παρέμβαση σας, είτε με παροχή οδηγιών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε με την ρύθμιση του ζητήματος νομοθετικά, προκειμένου να αποφευχθούν απαράδεκτες καταστάσεις εις βάρος των υπαλλήλων στο μέλλον.
Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας, προκειμένου να επέλθει η αποκατάσταση της νομιμότητας.


Μεταθέσεις εκπαιδευτικών στην ΠΕ 2016 - Ολα τα ονόματα

ΠΗΓΗ:https://www.alfavita.gr/

https://www.alfavita.gr/arthron/metatheseis-ekpaideytikon-stin-pe-2016-ola-ta-onomata

Κοινή ανακοίνωση αιρετών ΚΥΣΠΕ για τα οργανικά κενά Γενικής και Ειδικής αγωγής

ΜΠΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
http://www.mpratis.gr
τηλ. 6974750402 –   2103312790
2103442884
fax: 2103246893
ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
e-mailpaligiannis@hotmail.gr 
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287
Αθήνα 4-7-2016
Οργανικά κενά Γενικής και Ειδικής αγωγής
Συνάδελφοι,
Σας κοινοποιούμε τα οργανικά κενά Γενικής και Ειδικής αγωγής που κατατέθηκαν σήμερα στο ΚΥΣΠΕ, από την Κ.Υ. του υπουργείου παιδείας, προκειμένου να γίνουν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της ΠΕ για το 2016.  Ως αιρετοί καταψηφίσαμε τους πίνακες των οργανικών κενών ,στηρίζοντας την ομόφωνη απόφαση της 85ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τον τρόπο υπολογισμού των κενών.
Επισημαίνουμε δε ότι οι προτάσεις των περιφερειακών Δντών,σε σύγκριση με τα κενά που προκύπτουν από το σύστημα έχουν τεράστια απόκλιση. Στους ΠΕ 70 π.χ ενώ από το σύστημα προκύπτουν 2758 κενά , οι περιφερειακοί δίνουν 980. Μείωση κατά 65%.

ΕΔΩ http://www.doe.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=824:koini-anakoinosi-aireton-gia-ta-organika-kena-genikis-kai-eidikis-agogis&catid=92&Itemid=1358:
Πίνακας 1 ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΛΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2016,
 Πίνακας 2 ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΛΑΔΩΝ ΠΕ70 / ΠΕ60 / ΠΕ11 / ΠΕ16 ΣΕ ΣΜΕΑΕ 2016
& Πίνακας 3 ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΛΑΔΩΝ ΠΕ70 / ΠΕ60 / ΠΕ11 ΣΕ ΕΕΕΕΚ & ΚΕΔΔΥ 2016

ΑΔΕΔΥ συλλαλητήριο 5 Ιουλίου 2016 για το ΟΧΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παλλαϊκό Συλλαλητήριο Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016
Σύνταγμα, ώρα 7:00μμ
Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, μια κορυφαία στιγμή των αγώνων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές των Κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σφραγίστηκε με τη σαρωτική νίκη του 61,3% υπέρ του ΟΧΙ ενάντια στη συμφωνία με την Τρόικα.
Ούτε η λυσσαλέα τρομοκρατική καμπάνια όλων των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, ούτε οι απειλές για Grexit, ούτε τα αφεντικά που απειλούσαν με απολύσεις, οι τραπεζίτες που έκλεισαν τις τράπεζες, ούτε η υπονόμευση της Κυβέρνησης, κατάφεραν να φοβίσουν και να πισωγυρίσουν τον κόσμο. Το συγκλονιστικό ΟΧΙ των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού άνοιξε ένα βαθύ ρήγμα, έγινε πηγή έμπνευσης και αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη. Έβαλε στο κέντρο της πολιτικής διαπάλης την ευρεία λαϊκή απαίτηση για μια άλλη πολιτική με κέντρο τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετέτρεψε το λαϊκό ΟΧΙ σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ σε όλα.Κόντρα στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας υπέγραψε και ψήφισε μαζί με όλο το μνημονιακό μπλοκ το τρίτο μνημόνιο και στη συνέχεια, ψήφισε τη διάλυση του ασφαλιστικού, την ένταση της φορολεηλασίας, το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων.
Μπροστά στη «δεύτερη αξιολόγηση» ακολουθεί ένα αντεργατικό πακέτο μέτρων για τα εργασιακά ανάλογων και χειρότερων ρυθμίσεων με το νόμο που έχει οδηγήσει στους δρόμους τους εργαζόμενους στη Γαλλία. Ομαδικές απολύσεις, περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος, λοκ άουτ υπέρ της εργοδοσίας, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα και άλλα παρόμοια μέτρα είναι στην ημερήσια διάταξη, στοχεύοντας στο χτύπημα ακόμα και του δικαιώματος στον αγώνα.
Τα κυβερνητικά επιτελεία όχι μόνο προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από την εφαρμογή των μνημονίων, αλλά παρουσιάζουν το δικό τους success story «της δίκαιης ανάπτυξης». Προσπαθούν να εξωραΐσουν την βαρβαρότητα των μνημονίων, και προβάλλουν το «όραμα» μιας νέας καπιταλιστική ανάπτυξης, βασισμένης στους μισθούς των 300 ευρώ, την γενικευμένη ελαστική εργασία, την κατάργηση των κοινωνικών αγαθών, τον αυταρχισμό, την κοινωνική ζούγκλα. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!
Οι πρωταγωνιστές της μάχης του ΟΧΙ, η μόνη δύναμη που μπορεί να κάνει τα παλιά και νέα μνημόνια κυβερνήσεων – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ να «μείνουν στα χαρτιά» είναι εδώ! Ενάντια στον εφησυχασμό, κόντρα στην ηττοπάθεια τίποτα δεν τελείωσε, τίποτα δεν κρίθηκε. Από την υγεία και την εκπαίδευση έως τα λιμάνια και τις συγκοινωνίες, από τους αγρότες μέχρι την νεολαία, που την θέλουν το πρώτο πειραματόζωο της εξαθλίωσης, όλα τα σκιρτήματα αντίστασης δείχνουν πως ένας νέος γύρος, ακόμα πιο μεγάλης αναμέτρησης μπορεί να βάλει τη σφραγίδα των εργαζομένων στις εξελίξεις.
Μοναδική διέξοδος αποτελεί η συγκρότηση ενός ευρύτερου εργατικού και κοινωνικού μετώπου, με όλα τα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα, για τη σύγκρουση με τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους σε ΕΕ και ΔΝΤ και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όλων όσοι τις υπηρετούν και τις υλοποιούν.
Στην επέτειο του δημοψηφίσματος θα είμαστε ξανά στο Σύνταγμα για να δείξουμε ότι η δύναμη των εργαζομένων δεν ανακόπηκε.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και όλους τους πολίτες της Αθήνας στο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016 και ώρα 7:00μμ, στην Πλατεία Συντάγματος.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δημόσια εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα

Δημόσια εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα
γράφουν:
ΕΦΗ ΓΑΝΙΑΡΗ,
ΔΩΡΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ,
ΒΙΒΗ ΚΑΣΒΙΚΗ,
ΝΤΙΝΑ ΡΕΠΠΑ

Βρισκόμαστε τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και την έναρξη της εφαρμογής της. Οι συνθήκες έχουν σκληρύνει εξαιρετικά, οι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν στους τόπους που επιθυμούν. 60.000 άνθρωποι, που σώθηκαν από τις βόμβες του πολέμου, τη φτώχεια και από πολιτικές και κοινωνικές διώξεις, ζουν σε συνθήκες αθλιότητας. Πολλοί από αυτούς ζουν αποκομμένοι από κατοικημένες περιοχές, σε συνθήκες περιστολής των στοιχειωδών δημοκρατικών και αστικών δικαιωμάτων τους. Στην πραγματικότητα ισχύουν συνθήκες σοβαρότατης παρακώλυσης μέχρι και απαγόρευσης της ελεύθερης επικοινωνίας τους. Υπάρχει ωράριο εισόδου και εξόδου των προσφύγων από τα στρατόπεδα (συνήθως 9 π.μ.-9 μ.μ.).  Σε αυτό, πρέπει να συνυπολογιστεί η έλλειψη μέσων μεταφοράς στα στρατόπεδα που βρίσκονται μακριά από τον οικιστικό ιστό και τις πόλεις. Ταυτόχρονα, η απαγόρευση ελεύθερης εισόδου, των συνδικάτων, του Συντονισμού Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων, αλληλέγγυων ομάδων, των πολιτικών οργανώσεων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μάλιστα λόγω της «αντικυβερνητικής προπαγάνδας» που αυτά πραγματοποιούν, ξεπερνά τα όρια του αυταρχισμού και φτάνει στα όρια του ολοκληρωτισμού! Ο περιορισμός του επιτρεπόμενου αριθμού των επισκεπτών σε 3 έως 5, η υποχρέωση να γίνεται 10 ημέρες νωρίτερα η αίτηση άδειας επίσκεψης, η ευκολία απαγόρευσης της εισόδου με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες και τέλος η απαίτηση να δίνονται τα ονόματα και ο αριθμός των δελτίων ταυτότητας των επισκεπτών, αποκαλύπτει τις κυβερνητικές επιδιώξεις.
Για όλα τα παραπάνω ο Συντονισμός έχει βγάλει πλήθος ανακοινώσεων μιας και κατ’ επανάληψη έχει εμποδιστεί η είσοδός του στα στρατόπεδα, από το Ελληνικό, το Σχιστό, τη Μαλακάσα, μέχρι το Κουτσόχερο, τη Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση τρέμει την επικοινωνία των προσφύγων με το εργατικό κίνημα και τις αλληλέγγυες συλλογικότητες και την πολιτική όσμωση τους. Τρέμει την ταξική αλληλεγγύη που καταγγέλλει  την κυβερνητική και ΕυρωΕνωσιακή πολιτική στο προσφυγικό και επιδιώκει να συνευρεθεί κινηματικά και πολιτικά με τους πρόσφυγες. Φυσικά, την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν ελεύθερα κάθε λογής ΜΚΟ που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα που δίνεται για τους πρόσφυγες.
Σε αυτά τα πλαίσια ξεδιπλώνεται η κυβερνητική πολιτική σε όλα τα ζητήματα, από τη στέγαση, την περίθαλψη και την εκπαίδευση ως τα ζητήματα του ασύλου, των χαρτιών, των δικαιωμάτων.
Το δόγμα της κυβέρνησης στην πράξη, αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως παράνομους που η περιστολή των δικαιωμάτων τους σε όλα τα επίπεδα, όπως και στην εκπαίδευση, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.


Τα σχολεία έκλεισαν, οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν και δεν υπήρξε καμία απολύτως κυβερνητική πρωτοβουλία για εγγραφή των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση. Οι συνθήκες εγκλεισμού των προσφύγων, η εξορία τους σε τόπους απομόνωσης δεν επιδέχονται εξαιρέσεις. Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία ανοίγει το δρόμο για επικοινωνία με τον έξω κόσμο και αυτό είναι το απαγορευτικό όριο της κυβερνητικής πολιτικής.
Γι’ αυτό ο αγώνας του εκπαιδευτικού κι εργατικού κινήματος αλλά και συνολικά του αλληλέγγυου κινήματος για την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση είναι μέγιστης σημασίας. Η μάχη αυτή αφορά κυρίως τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους υποτιθέμενους χώρους «φιλοξενίας», γιατί εκεί ζουν οι χιλιάδες των προσφύγων και σε αυτούς συμπυκνώνεται όλη η κυβερνητική γραμμή.
Τα αιτήματα για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών βασίζονται σε τρεις σημαντικές παραδοχές:

  1. Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όσους ζουν στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι πρόσφυγες, οι υποχρεώσεις του κράτους είναι αυξημένες, γιατί αυτές οι ομάδες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά επιβαρυμένα εξαιτίας των εμπειριών και των ψυχικών τραυμάτων. Προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα όπου η εκπαίδευση ίσως και να μην αποτελούσε κατακτημένο αγαθό. Το κράτος έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε να άρει όλες τις δυστοκίες και τις δυσκολίες και να πείσει για την ανάγκη παρακολούθησης του σχολείου.
  2. Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών για να οδηγεί στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με συνεκπαίδευση μέσα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Η γκετοποίηση, οδηγεί στον αποκλεισμό τους από τον κοινωνικό ιστό, δεν τα εντάσσει, αποτελεί εμπόδιο για τη μόρφωσή τους και φυσικά δυσχεραίνει και ακυρώνει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας που είναι βασικός και αναγκαίος όρος για την ομαλή παραμονή τους στη χώρα.
  3. Είναι σαφές ότι την εκπαίδευση χρειάζεται να την ασκούν επαγγελματίες εκπαιδευτικοί που θα εργάζονται στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και όχι να εξαρτάται από περιστασιακές και ευκαιριακές δομές όπως ο εθελοντισμός και οι ΜΚΟ.
Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι μέχρι τώρα τίποτα δεν ανταποκρίνεται στις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις. Με βάση τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Υπουργείου Παιδείας εξάγονται τα τρανταχτά συμπεράσματα της πλήρους απουσίας κρατικού σχεδιασμού, της ακαταλληλότητας των χώρων διενέργειας των όποιων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, της γκετοποίησης, των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και βέβαια η υπερδιείσδυση για άλλη μια φορά των απανταχού ΜΚΟ.
Πιο συγκεκριμένα, στα 40 Κέντρα φιλοξενίας καταγράφονται 105 εκπαιδευτικού τύπου παρεμβάσεις για παιδιά, οι οποίες οργανώνονται από 76  ετερογενείς  φορείς,  όπως ΜΚΟ διεθνείς ή ελληνικές, διάφορες συλλογικότητες (σύλλογοι, ενώσεις κλπ), πανεπιστήμια, αλληλέγγυες ομάδες κλπ.  Σε αυτούς τους φορείς πρέπει να προστεθούν και 7 περιπτώσεις οργάνωσης μαθημάτων από τους ίδιους τους πρόσφυγες που διαμένουν στους καταυλισμούς. Υπάρχουν Κέντρα με πολύ μεγάλο πληθυσμό (π.χ. Ελληνικό) όπου παρατηρείται εξαιρετικά περιορισμένη έως ανύπαρκτη παρέμβαση. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων (περίπου 35%), οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις των φορέων υλοποιούνται από έμμισθους συνεργάτες (ΜΚΟ), στις υπόλοιπες πρόκειται για εθελοντές.  Από τις παρεμβάσεις που οργανώνονται στα δύο τρίτα περίπου των περιπτώσεων πρόκειται για παιδαγωγικές δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, παιχνιδιών, ζωγραφικής ή και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.  Οι παιδαγωγικές εκπαιδευτικές δράσεις οργανώνονται κατά κύριο λόγο μέσα στα στρατόπεδα. Είναι πολύ περιορισμένες οι περιπτώσεις όπου οργανώνονται δραστηριότητες εκτός δομών (μουσεία, βιβλιοθήκες κ.τ.λ.). Αναφορικά με την επάρκεια και την καταλληλότητα του συνόλου  των χώρων που έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενήσουν δραστηριότητες με παιδιά διαπιστώνονται όχι μόνο βασικές ελλείψεις, αλλά και ακατάλληλες συνθήκες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται ότι εκθέτουν τους συμμετέχοντες σε κινδύνους.
Αξίζει να υπογραμμιστεί εδώ πως ο συνολικός αριθμός των ανήλικων προσφύγων (0-18 ετών) είναι περίπου 37% του συνολικού πληθυσμού και ,σύμφωνα με εκτιμήσεις στο συγκεκριμένο πληθυσμό των Κέντρων που καταγράφηκαν, τα παιδιά ηλικίας 4-15 (οι ηλικίες που αφορούν την προσχολική και υποχρεωτική εκπαίδευση) θα πρέπει να είναι περίπου 8.000-8.500.
Με επίγνωση των πολιτικών σχεδίων της κυβέρνησης, ο Συντονισμός των Εργατικών Σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων και των Συλλογικοτήτων, σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά σωματεία, στη συνέλευσή του τον Ιούνιο αποφάσισε το πλαίσιο των αιτημάτων και των δράσεων του γύρω από το ζήτημα.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο Σύλλογος εκπ/κών ΠΕ «ο Αριστοτέλης», ένα από τα εκπαιδευτικά σωματεία που συναποτελούν το Συντονισμό, συνέβαλε για την εγγραφή 70 παιδιών στις σχολικές μονάδες της περιοχής του. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική, όπως περιγράφουν οι εκπαιδευτικοί από το σωματείο που συνόδευσαν παιδιά και γονείς στα σχολεία: «Ανοίξαμε τα σχολεία μας και τις πόρτες των αιθουσών μας. Μοιραστήκαμε μαρκαδόρους, μπλοκ ζωγραφικής, πλαστελίνες, κιμωλίες, αγκαλιές και χαμόγελα. Γράψαμε το όνομά μας στο μαυροπίνακα που γέμισε χρώματα. Παίξαμε παιχνίδια στο προαύλιο και φάγαμε παρέα τα μπισκότα, τα μήλα και τα κέικ που έφεραν οι μαθητές των σχολείων μας για να καλωσορίσουν τους νέους τους συμμαθητές.
«Εγώ στο σχολείο μου δεν είχα καρέκλα, καθόμασταν κάτω», μας είπε η δωδεκάχρονη Ναντίν που μέσα σε δύο μήνες έμαθε να μιλά στοιχειωδώς τόσο ελληνικά όσο και αγγλικά. «Ακούω τους άλλους με προσοχή», μας απάντησε στην εύλογη απορία μας πώς τα κατάφερε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μάτια αστραφτερά, λαμπερά χαμόγελα, φωνές δυνατές και ενθουσιώδεις, αγάπη για τη ζωή, δίψα για μάθηση. «Αύριο θα πάμε πάλι στο σχολείο;» μας ρώτησε ένας μικρούλης, για να εισπράξουμε την απογοήτευσή του, όταν του είπαμε πως τα σχολεία ανοίγουν πάλι το Σεπτέμβρη. «Θα κάνω τόσο πολύ λοιπόν, για να σας ξαναδώ…».
Το υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κάνουν σοβαρές προσπάθειες να παρεμποδίσουν την απρόσκοπτη εγγραφή των μαθητών. Προβάλλουν γραφειοκρατικές δυσκολίες για την εξακρίβωση του τόπου κατοικίας των παιδιών, για τα ελλειπή στοιχεία των χαρτιών τους κ.ά. Σε πολλές περιπτώσεις προσπάθησαν να μπλοκάρουν τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων με σαφείς εντολές απαγόρευσης των εγγραφών. Οι απόπειρές τους βρήκαν τη μαχητική αντίδραση του εκπαιδευτικού κι αλληλέγγυου κινήματος. Ο Ν. 4251/2014  υποχρεώνει στην εγγραφή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών ακόμα και χωρίς χαρτιά, χωρίς κατοικία, χωρίς πιστοποιητικά. Αποδέχεται ως αιτία των ελλείψεων την προέλευσή τους από περιοχές που επικρατούν έκρυθμες καταστάσεις και υποχρεώνει στην εγγραφή τους.
Ο Συντονισμός αποφάσισε το επόμενο διάστημα να κάνει μια μεγάλη καμπάνια σε όλα τα στρατόπεδα με στόχο την ενημέρωση των προσφύγων και τη συγκέντρωση αιτήσεων από τους γονείς όπου θα ζητούν την εγγραφή των παιδιών τους στα δημόσια σχολεία, νηπιαγωγεία και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ο στόχος είναι να υπάρξει την 1/9 μαζικό κύμα απαίτησης εγγραφών, που θα ακυρώσει τα σχέδια της κυβέρνησης για γκετοποίηση. Όλες οι συλλογικότητες που συμμετέχουν κι αναφέρονται σε αυτόν σε όλη την Ελλάδα, έχουν ήδη ξεκινήσει. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, με τμήματα υποδοχής και όλες τις υποστηρικτικές δομές, με κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών από τα στρατόπεδα στα σχολεία, με σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη.
Η κυβερνητική άρνηση στην ικανοποίηση των παραπάνω διεκδικήσεων είναι πολύπλευρη. Στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού και της συστημικής κρίσης, η εκπαίδευση δεν θεωρείται δημόσιο αγαθό που οφείλει να παρέχεται δωρεάν και απρόσκοπτα σε όλους, πολύ δε περισσότερο στους πρόσφυγες. Οι φτωχοί είναι βάρος όποιο ουσιαστικό κι αν έχουν για τη φτώχεια τους, ντόπιοι εργάτες, άνεργοι, πρόσφυγες, μετανάστες, ότι εθνότητας, θρησκεύματος και γλώσσας. Με τους πρόσφυγες τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, γιατί τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα απαιτούν την εκμετάλλευση κι απαγορεύουν την προστασία των θυμάτων τους.
Σε πλήρη σύγκρουση με όλες τις κυβερνητικές και ΕυρωΕνωσιακές μεθοδεύσεις, τα προσφυγόπουλα θα περάσουν τις πόρτες των σχολείων από την αποφασιστική και μαχητική δράση του κινήματος και μόνο έτσι!

«Ειδικά σχολεία» σε γκέτο θέλει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συντηρεί ένα νεφέλωμα για το θέμα της εκπαίδευσης των χιλιάδων παιδιών προσφύγων και μεταναστών, που μετά την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ Κυβέρνησης Τουρκίας έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας σε απαράδεκτες συνθήκες στέγασης, σίτισης, υγιεινής και πλήρη ανυπαρξία εκπαίδευσης.
Οι διεθνείς συνθήκες αναφέρονται στην υποχρέωση των κυβερνήσεων να προσφέρουν εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα τους.
Επειδή όμως σε μια σειρά ζητήματα δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα δικαιωμάτων των προσφύγων, νόμοι και διεθνείς συνθήκες έχουν γίνει κουρελόχαρτα, ας δούμε πως έχει κινηθεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα και ποια προοπτική προϊδεάζουν οι μεθοδεύσεις της.
Το υπουργείο Παιδείας έχει συγκροτήσει τρεις Επιτροπές (Επιτελική, Επιστημονική και Καλλιτεχνική) με στόχο τη διαμόρφωση του αναγκαίου Σχεδίου Δράσης και το συντονισμό για την υλοποίηση του. Οι προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκαν στις 16/6, συνιστούν ένα πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων μεταβατικής ένταξης στην τυπική εκπαίδευση. Μετά όμως από τη διατύπωση προθέσεων για χάρη της επικοινωνίας, αρχίζουν οι πραγματικές επιδιώξεις. Το σχολικό έτος 2016-2017 χαρακτηρίζεται ,από τις επιτροπές και το Υπουργείο, ως μεταβατικό έτος, έτος «προετοιμασίας», πράγμα που δηλώνει με σαφήνεια ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ένταξη των προσφυγόπουλων αυτή τη χρονιά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ίδιας της επιτροπής, οι «καλές» προθέσεις σκοντάφτουν στη χρηματοδότηση και την έλλειψη καταγραφής του πληθυσμού και των αναγκών. Οι κατηγορηματικές δηλώσεις ότι χωρίς χρηματοδότηση από εθνικούς ή διεθνείς πόρους και χωρίς συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα απολύτως, προετοιμάζουν το έδαφος.
Οι δηλώσεις του Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας Γ. Παντή, συντονιστή της Επιτελικής επιτροπής του ΥΠΕΘ, προϊδεάζουν για «ειδικά σχολεία» μέσα στα γκέτο. Λέει συγκεκριμένα: «…από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσουν προενταξιακά μαθήματα στα κέντρα φιλοξενίας ή το απόγευμα σε σχολεία. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο αλλά ήδη έχουμε τέσσερις πιλοτικές εφαρμογές στα Διαβατά, στον Ελαιώνα, στο Σχιστό και στην Λέσβο στις οποίες επιτελείται σημαντικό έργο. Από τις εκπαιδευτικές δράσεις που εφαρμόζονται εκεί διαμορφώσαμε ένα σύνολο καλών πρακτικών που σχεδιάζουμε να εφαρμοστούν άμεσα και στα άλλα Κέντρα Φιλοξενίας».
Οι ίδιες επιτροπές θέτουν εκτός των άλλων και εκπαιδευτικά όρια. Κατ’ αυτές, βασικοί άξονες της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, και ακόμη μιας ευρωπαϊκής (αγγλικά, γερμανικά) και η δημιουργική και αθλητική απασχόλησή τους. Αυτό και μόνο δηλώνει ότι η ολόπλευρη μόρφωση, όπως αυτή αναπτύσσεται μέσα από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, με διδασκαλία όλων των μαθημάτων και των διδακτικών αντικειμένων δεν αποτελεί μέλημα κι υποχρέωση!
Η υλοποίηση του σχεδίου στηρίζεται στη συνεργασία με τις ΜΚΟ και με προσωπικό εθελοντές, εργαζόμενους σε ΜΚΟ, από προγράμματα ΕΣΠΑ κοινωφελούς εργασίας, ακόμα και προγράμματα ΕΣΠΑ εθελοντικής εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Επιστημονική Επιτροπή για τη Στήριξη των Παιδιών  Προσφύγων του ΥΠΕΘ διοργάνωσε το Μάιο

Σεμινάριο Ταχύρρυθμης Εκπαίδευσης Εθελοντών και Εθελοντριών  Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων,
Mε φοιτητές, απόφοιτους και άνεργους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. 

Τα απτά γεγονότα είναι ότι σε καμιά Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α/θμια ή Β/θμια δεν έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Παιδείας να γίνουν εγγραφές παιδιών από τις ομάδες προσφύγων-μεταναστών στα δημόσια Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια. Αντίθετα δίνεται προφορική εντολή να μη γίνονται δεκτές οι αιτήσεις μέχρι νεωτέρας.
Καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει από το υπουργείο για την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού που θα καλύψει τις πρόσθετες, αλλά και εξειδικευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες, για την υγειονομική περίθαλψη και τον εμβολιασμό των παιδιών, για την ασφαλή μεταφορά προς και από τα σχολεία.
Όλα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κρατήσει τα προσφυγόπουλα έξω από το δημόσιο σχολείο, μακριά από τα υπόλοιπους μαθητές, ενισχύοντας και προδιαγράφοντας τη συνέχιση της γκετοποίησης ολόκληρου του προσφυγικού πληθυσμού.
Μια επιπλέον βασική παράμετρος αυτής της πολιτικής είναι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και ακόμη περισσότερο της απλήρωτης εργασίας με τη μορφή του εθελοντισμού, εκμεταλλευόμενη την τεράστια ανεργία αλλά και την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Την περίοδο που απομένει μέχρι το άνοιγμα των σχολείων απαιτείται ένα μέτωπο αγώνα από τους ίδιους τους πρόσφυγες, την εκπαιδευτική κοινότητα και την πολιτική και ταξική αλληλεγγύη ώστε το υπουργείο να υποχρεωθεί να σεβαστεί το βασικό δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς.

πηγή:http://prin.gr/