Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.

Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.
Ἄν νιώθεις τὰ κότσια σου μεῖνε στὶς γραμμές μας, ἄν νιώθεις τὸ καθῆκον σου πράξε τὸ μαζὶ μᾶς εἶναι χιλιάδες τὰ ἄστρα μέσα μᾶς πρέπει νὰ γίνουν δικά μας. Από τη συλλογή “Οι γειτονιές του κόσμου”, Μακρόνησος, Αη-Στράτης, 1949-1951

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

«Μαύρα Μαθήματα» και Σεμινάρια Φροντιστηριακής Διδακτικής: «Μαύρα κι άραχλα»; του Γιώργου Μαυρογιώργου

Ιδιαίτερα μαθήματα
Στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) διαβάζουμε μια πρόσφατη, αρκετά σκληρή, ανακοίνωση-καταγγελία εναντίον  εκπαιδευτικών που εργάζονται στο δημόσιο σχολείο και παράλληλα παραδίδουν «μαύρα μαθήματα», εκτός σχολείου, τα λεγόμενα «ιδιαίτερα». Ομολογώ πως δεν γνώριζα  τον όρο «μαύρα μαθήματα». Συνήθως, μιλάμε για «μαύρο χρήμα». Κατανοώ, βέβαια, την επιλογή αυτής της έκφρασης, μια και βρισκόμαστε στον  κόσμο της αγοράς και των επιχειρήσεων. Τα μαθήματα είναι χρήματα.  Είναι αλήθεια πως  το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί του δέχονται πολλές συκοφαντικές και δυσφημιστικές  επιθέσεις τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η μεγάλη αύξηση των φροντιστηριακών οργανισμών και των αντίστοιχων ιδιωτικών δαπανών για εκπαίδευση οφείλεται, εν πολλοίς, στο γεγονός ότι το δημόσιο σχολείο, και κυρίως το λύκειο, και οι εκπαιδευτικοί «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους». Είναι φανερό ότι σε εποχές επιθετικής διείσδυσης των νεοφιλελεύθερων προταγμάτων της «ελεύθερης» αγοράς στην εκπαίδευση, η δυσφήμιση θα εντείνεται όλο και πιο πολύ, γιατί μέσα από τη δυσφήμιση επιχειρείται η διαφήμιση και η προβολή του σχολείου της αγοράς που είναι και σαφής κυβερνητική επιλογή.
Θα παραθέσουμε, πιο κάτω, αυτούσια τη σχετική ανακοίνωση, αν και κινδυνεύουμε να γίνουμε πολλαπλασιαστές και διακινητές του κειμένου της. Είναι προτιμότερο, ωστόσο, να αναμετριόμαστε με το περιεχόμενο τέτοιου είδους καταγγελιών και να υπερασπιζόμαστε την κοινωνική υπόληψη των εκπαιδευτικών, που εργάζονται κάτω από άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες στο υπαρκτό δημόσιο σχολείο, παρά να τις «βάζουμε κάτω απ το χαλί». Το υπαρκτό δημόσιο σχολείο διαθέτει  δημοσιότητα και δε μπορεί να «κρύβει τα άπλυτα»  με διαφημίσεις και προπαγάνδα, όπως κάνουν οι ιδιωτικοί οργανισμοί εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια). Είναι αυτή η δημοσιότητα του υπαρκτού σχολείου  που εμπνέει μαθητές, φοιτητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων για αγώνες και διεκδικήσεις ενός άλλου δημόσιου και πιο δημοκρατικού σχολείου για όλους. Είναι ασυνήθιστες  αντίστοιχες κινητοποιήσεις για ένα άλλο ιδιωτικό σχολείο και για ένα άλλο φροντιστήριο! Αυτό, βέβαια, δεν είναι ένδειξη του ότι τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια δεν έχουν προβλήματα. Ισχυριζόμαστε, ίσια-ίσια, ότι τα προβλήματά τους, αν και οξύτερα και βαθύτερα, μένουν στο απυρόβλητο, με το να γίνεται γενικευμένη κι ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του δημόσιου σχολείου.
Από αυτή τη διαπάλη, βέβαια, δύσκολα μπορεί να βγει «ανεπηρέαστο» και κερδισμένο το δημόσιο σχολείο, γιατί η γενεσιουργός αιτία ανάπτυξης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και των φροντιστηρίων εντοπίζεται στον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την ένταση των ταξικών φραγμών για παραπέρα εκπαίδευση. Το δημόσιο σχολείο, αν και ανοικτό, είναι ταξικό. Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων επιτείνει τον ταξικό χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου, καθώς αναχαιτίζει και ακυρώνει την όποια εξισωτική και αντισταθμιστική λειτουργία του και μεταφέρει εντός του πιο έντονα τα προσδιοριστικά στοιχεία των ταξικών διακρίσεων και ιεραρχήσεων.
Αυτό που συνήθως υποστηρίζεται είναι ότι η λειτουργία των φροντιστηρίων έχει ακυρώσει/καταργήσει το Λύκειο. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή  είναι ότι την υποβάθμιση του Λυκείου την πληρώνουν ακριβά μαθητές από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Εννοείται ότι αυτή η ανάλυση ισχύει και για τα «ιδιαίτερα μαθήματα» από εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου ή και αδιόριστους. Οι εκτιμήσεις που κάνουμε, σχετικά με αυτό το θέμα, είναι ότι όσο οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με μισθούς πείνας, κάτω από άθλιες συνθήκες και εργασιακές σχέσεις, σε συνδυασμό με την ένταση των εξεταστικών διαδικασιών και τον περιορισμό των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα αυξάνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα καταφεύγουν στα «ιδιαίτερα». Κι αυτό συνιστά, βέβαια, μια άμεση ενίσχυση των ταξικών διακρίσεων σε βάρος των μαθητών που προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Και είναι αυτό στο οποίο συμβάλλουν οι εκπαιδευτικοί που καταφεύγουν στα «ιδιαίτερα».
Όπως θα διαπιστώσουμε, η ΟΕΦΕ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για αυτά τα ζητήματα. Αλλά, ας διαβάσουμε τη σχετική  ανακοίνωση: «Μια δημοσίευση στον τύπο έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τις ανησυχίες της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, πως τα μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα είναι μια μάστιγα, όχι μόνο του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Ημερίδες, ανακοινώσεις, συναντήσεις και ενημερώσεις πολιτικών παραγόντων, που έχει πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία μας, δεν έχουν βρει ακόμα ανταπόκριση. Η επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας από φοροδιαφυγή (αδήλωτα ιδιαίτερα μαθήματα από καθηγητές δημόσιου ή και ιδιωτικού τομέα) φτάνει σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας τα 405 εκατ. € το χρόνο.
Αυτή τη στιγμή τα μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς πέρα από την φοροδιαφυγή και τις ασφαλιστικές εισφορές που χάνονται κάθε χρόνο, τα μαθήματα που δεν παρέχονται από νόμιμα εκπαιδευτήρια πιστοποιημένα στο σύνολό τους, δεν μπορούν να αγγίξουν το επίπεδο της εκπαίδευσης που φτάνουν οι φροντιστηριακές μονάδες μας.
 Η μια όψη του νομίσματος είναι οι χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές του δημοσίου που κάνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες ευσυνείδητα τη δουλειά τους. Η άλλη όψη, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι οι εκπαιδευτικοί που πλουτίζουν παράνομα μεταφέροντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Η Ο.Ε.Φ.Ε θα εξακολουθεί να ενημερώνει και να μάχεται έτσι ώστε η εκπαίδευση να αποκτήσει το επίπεδο που της αξίζει, νικώντας την παραπαιδεία». Αυτή είναι η σχετική ανακοίνωση.
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι τα «μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα» που συνιστούν φοροδιαφυγή, επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας,  παράνομο πλουτισμό και απώλεια ασφαλιστικών εισφορών. Όπως γίνεται φανερό, το εκπαιδευτικό θέμα και οι ταξικές τους συνιστώσες έχει υποβαθμιστεί σε  φορολογική υπόθεση. Παρεμπιπτόντως, η ανακοίνωση θέτει και θέμα μαθημάτων που δεν «παρέχονται από νόμιμα εκπαιδευτήρια πιστοποιημένα στο σύνολό τους, (και που) δεν μπορούν να αγγίξουν το επίπεδο της εκπαίδευσης που φτάνουν οι φροντιστηριακές μονάδες μας»! Εδώ, είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με έναν «εξαιρετικό ισχυρισμό» που μας χρειάζονται και εξαιρετικές ενδείξεις. Κι αυτές δεν υπάρχουν. Απλώς, διεκδικούνται…
Σεμινάρια Διδακτικής!
Αυτό το τελευταίο, ίσως, θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια απλή απόπειρα αυτοδιαφήμισης, και δε θα χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή, εάν δεν είχαμε υπόψη μας  μια άλλη δραστηριότητα της ΟΕΦΕ. Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι στις 29 και 30.11.2014 η ΟΕΦΕ διοργανώνει σεμινάρια διδακτικής στα Γιάννενα με σκοπό «την ανάδειξη εναλλακτικών εκπαιδευτικών προτάσεων αλλά και την αλληλεπίδραση μεταξύ άξιων εκπαιδευτικών, οι οποίοι μπορούν και επιθυμούν να μαθαίνουν…».
Θεωρούμε πως αυτή είναι μια σημαντική και πολύ σοβαρή εξέλιξη, σε μια  συγκυρία όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κατεδάφιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την εγκαθίδρυση του σχολείου της αγοράς. Η ΟΕΦΕ διοργανώνει  επιστημονικά συνέδρια κι επιμορφωτικά σεμινάρια στη Διδακτική των φιλολογικών, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών!!! Δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε το γεγονός…
1. Φαίνεται ότι οι φροντιστηριακοί οργανισμοί επιδιώκουν να διαμορφώσουν ειδική διδακτική μεθοδολογία, μοντέλα, διδακτικές αρχές και “καλές πρακτικές” για τα φροντιστηριακά μαθήματα εκγύμνασης των μαθητών για την επιτυχία τους στις διάφορες εξετάσεις. Το φροντιστηριακό μάθημα φαίνεται έχει αποκτήσει πολύ υψηλή υπόληψη, ανάμεσα σε μαθητές και γονείς. Είχαμε μπλέξει με την «κρατική διδακτική». Τώρα, θα έχουμε να κάνουμε και με «φροντιστηριακή διδακτική». Το φροντιστηριακό μάθημα έχει υποσκάψει το μάθημα του σχολείου. Οπότε, χρειάζεται ακαδημαϊκή επένδυση και νομιμοποίηση. Ένα συνέδριο ή  σεμινάριο προσφέρεται προς αυτή την κατεύθυνση.
2. Πολύ περισσότερο, ένα τέτοιο συνέδριο αποκτάει κύρος, όταν τιμάται γνωστός πανεπιστημιακός κλασσικός φιλόλογος και όταν  πανεπιστημιακοί εισηγούνται θέματα τους ενδιαφέροντός τους. Δεν πειράζει που δυσκολεύεται να βρει κάποιος, ανάμεσα στους εισηγητές, πανεπιστημιακούς που να έχουν ασχοληθεί ερευνητικά ή και θεωρητικά με τη διδασκαλία τη μάθηση, τη σχολική γνώση, το μαθητή, το δάσκαλο, το σχολικό χρόνο, το σχολικό βιβλίο, τα αναλυτικά προγράμματα, την αξιολόγηση, τις κοινωνικές διακρίσεις στη διδασκαλία και στην αξιολόγηση και ο τι συγκροτεί το θεσμικό  και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της διδασκαλίας. Πολλοί οι πανεπιστημιακοί που εισηγούνται θέματα του γνωστικού τους αντικειμένου, όπως π.χ. των Μαθηματικών.
3. Με απασχολεί που, σε αυτούς τους δύσκολους, για το δημόσιο σχολείο, καιρούς, πανεπιστημιακοί προσφέρουν ακαδημαϊκή συνδρομή σε ένα θεσμό που οφείλει την ύπαρξή του στον σκληρό ανταγωνισμό των μαθητών για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το φροντιστήριο δεν καλύπτει τις αδυναμίες του δημόσιου σχολείου όσο προσφέρει τη συνδρομή του στην ιδεολογία του ατομικισμού και του άκρατου ανταγωνισμού, σε μια διαδικασία επιλογής/αποκλεισμού που έχει έντονο ταξικό χαρακτήρα.
4.Με προβληματίζει η κίβδηλη γοητεία που ασκεί το φροντιστήριο στους μαθητές, τη στιγμή που το όποιο φροντιστήριο, στο Λύκειο, οικειοποιείται και ιδιοποιείται την όποια πρόοδο έχουν οι μαθητές στα 9 χρόνια σπουδών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο και την παρουσιάζει ως επιτυχία του φροντιστηρίου, κάθε φορά που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγωγικών. Λέτε, το φροντιστηριακό μάθημα να εκτοπίσει σιγά-σιγά το σχολικό μάθημα; Λέτε το Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο να μετατραπεί σε σχολείο όπου θα κυριαρχούν οι «καλές πρακτικές» των φροντιστηρίων; Λέτε, να βρισκόμαστε σε μια σιωπηρή διαδικασία εκχώρησης του δημόσιου σχολείου στα φροντιστήρια που θα εξελιχθούν, εν τω μεταξύ, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια; Αν έχω καταλάβει καλά, η ΟΕΦΕ έχει κηρύξει αγώνα ενάντια στην «παραπαιδεία»! Λέτε γι αυτό να φροντίζει για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια των  άξιων μελών της; Ευτυχώς, τουλάχιστον, οι εισηγήσεις των πανεπιστημιακών δεν καλύπτουν θέματα «φροντιστηριακής διδακτικής».  Σχετικά πρόσφατα, αποχώρησα απ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από όσο γνωρίζω, αν και στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν τρία συναφή με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών πανεπιστημιακά τμήματα, δεν προσφέρεται πρόγραμμα σπουδών στην παιδαγωγική, την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, την ιστορία της εκπαίδευσης και τη διδακτική σε πτυχιούχους-δυνάμει εκπαιδευτικούς- φιλόλογους, ιστορικούς, μαθηματικούς, φυσικούς, πληροφορικούς, κ.α. Λέτε, να είναι αυτό το κενό που έρχεται να καλύψει η ΟΕΦΕ;
Πολλά τα μέτωπα
Τα μέτωπα που έχουμε απέναντί μας είναι πολλά. Σύσσωμος ο κρατικός ιδεολογικός, κατασταλτικός, συμβουλευτικός, εκτελεστικός μηχανισμός του κράτους είναι στην υπηρεσία κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου. Τι να πει κανείς για το τερατώδες εγχείρημα της «πληρωμένης» ολοκληρωτικής αξιολόγησης; Τους «οίκους αξιολόγησης» και στην εκπαίδευση; Τις απολύσεις; Τη διαθεσιμότητα; Τον εθελοντισμό; Τα πειθαρχικά και τις διώξεις; Δεν αρκούν όλα αυτά. Έχουμε τη συνδρομή και άλλων φορέων! Τα «πληρωμένα» σεμινάρια  για την ετερότητα, τη σχολική βία, την «εκπαιδευτική ηγεσία», την «εκπαιδευτική έρευνα» (ΙΠΕΜ); Τα σεμινάρια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για την αξιολόγηση, την Ειδική Αγωγή; Το πρόσφατο συνέδριο των κοινωνιολόγων της εκπαίδευσης; Αυτά και τα άλλα μέτωπα δε θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε, παρά με ένα άλλο «Μέτωπο Διαρκείας», για την υπεράσπιση του δημόσιου  και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης για  όλους. Ένα  «Μέτωπο Παιδείας» είναι συλλογικό και μαζικό και δε συγκροτείται με ανάθεση ή με εξουσιοδότηση  δι εκπροσώπων. Ένα τέτοιο «Μέτωπο», πολύ περισσότερο, δεν περιμένει μοιρολατρικά κάποια  πολιτική αλλαγή, για να συγκροτηθεί. Από ό τι φαίνεται είμαστε σε κατάσταση «κοινωνικού πολέμου». Το κοινωνικό κράτος κατεδαφίζεται. Ο «αρπακτικός καπιταλισμός» έχει «βάλει στο μάτι» και την εκπαίδευση. Όσοι εργαζόμαστε για την/στη δημόσια  εκπαίδευση καλούμαστε να την υπερασπιστούμε με τα θεμελιωμένα κοινωνικά μας οράματα. Αλλιώς, τα πράγματα θα είναι «μαύρα κι άραχλα»…
 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ Ε.Λ.Μ.Ε. Συντονίζουμε τη δράση μας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ



Ε.Λ.Μ.Ε.: Νότιας Αθήνας, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής,   Γ’ Αθήνας, Ε’ Αθήνας, Ε’ Ανατ. Αττικής, Α΄Δυτικής Αθήνας, Β΄Δυτικής Αθήνας, Γ’ Δυτικής Αθήνας, Α’ Δυτικής Αττικής, Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου, Α’ Κυκλάδων, Ε΄ Θεσ/νίκης, Χανίων, Έβρου


Σύλλογοι Εκπ/κών Π.Ε.: Α’ Αθηνών, Αιγάλεω, Άνδρου-Κέας-Κύθνου-Σερίφου «Θ. Καΐρης», Αμαρουσίου, Άνω Λιόσια-Ζεφύρι-Φυλή, «Αριστοτέλης», «Γληνός», Δ. Αττικής, Ιεράπετρα «Μ. Λιουδάκη», «Κ. Σωτηρίου», Καλλιθέα-Μοσχάτου, Κερατσινίου – Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορινθίας, Κύμης, Λαγκαδά, Λευκάδα «Αγγ. Σικελιανός», Ν. Σμύρνη, Νίκαιας, Παρθενώνας, «Περικλής», Σαλαμίνα, «Γ. Ρίτσος» (Μολάων), Πάρου-Αντίπαρου, Σύρος-Τήνος-Μύκονος, Χαϊδάρι, Χανίων, Ηρακλείου «Δομ. Θεοτοκόπουλος»

Πρακτικά βήματα
για τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης

ΑΠΕΡΓΙΑ–ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 Σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας για την αποτροπή της εφαρμογής της Α.Ε.Ε. η οποία σαφώς συνδέεται με την αξιολόγηση των νόμων 3848, 4024 και του ΠΔ 152. Στον αγώνα αυτό, εκτός όλων των άλλων, αναδείχτηκε ο κυρίαρχος ρόλος του συλλόγου διδασκόντων ως του οργάνου που αποκλειστικά αποφασίζει για τη στάση που ακολουθεί η σχολική μονάδα.

Τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο. Λ. Μ. Ε.  έχουν ήδη κηρύξει απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία που αφορά την αξιολόγηση και την Α.Ε.Ε. από 2-11-2014 μέχρι και 23-12-2014 και η οποία ανανεώνεται κάθε δίμηνο.
Σύμφωνα με την κοινή  ανακοίνωσή ΟΛΜΕ-ΔΟΕ καλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί να απέχουν από όλες τις διαδικασίες Α.Ε.Ε. και αξιολόγησης, να μην δεχθούν να αξιολογήσουν αλλά και να αξιολογηθούν. Δεν διατρέχουν κανένα πειθαρχικό κίνδυνο με το να μην συμμετέχουν στην όποια διαδικασία αξιολόγησης και δεν τίθεται θέμα παρακράτησης χρημάτων αφού εκτελούν πλήρως το εκπαιδευτικό τους έργο και όλα τους τα καθήκοντα ως εκπαιδευτικοί και απέχουν μόνο από τις αξιολογικές διαδικασίες.

Τι σημαίνει απεργία-αποχή;
Aπέχουμε από το συγκεκριμένο κάθε φορά αξιολογικό έργο και όχι από κάθε έργο. Δεν είναι στάση εργασίας. Εκτελούμε όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά μας (διδακτικά και διοικητικά) εκτός από αυτά που απορρέουν από τις διαδικασίες της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης. Με βάση αυτό καλούμε:
 Α. τους/τις Διευθυντές/ντριες  Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και τους/τις προϊστάμενους/ες Νηπιαγωγείων:
Ø  Να δηλώσουν  απεργία-αποχή και να μην συμμετέχουν σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης.
Ø  Να μην συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησής τους και να μην καταθέσουν το portfolio (προσωπικό φάκελο) στην πλατφόρμα αξιολόγησης
Ø  Να μην συμμετέχουν στις δια ζώσεις και εξ αποστάσεως επιμορφώσεις και ενημερώσεις για την αξιολόγηση κι όσοι/ες συμμετείχαν να αποσύρουν τις εργασίες τους.
Ø  Να μην αξιολογήσουν εκπαιδευτικούς και να μην πιέζουν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους να συμμετέχουν σε όποια σχετική με την αξιολόγηση διαδικασία.
Β. Τους εκπαιδευτικούς συνολικά:
Ø  Να μην κάνουν αίτηση για εθελοντική αξιολόγηση.
Ø  Να δηλώνουν απεργία-αποχή και να μην παραδίδουν έκθεση ατομικής αξιολόγησης, να μη δέχονται κανέναν αξιολογητή στην τάξη.
Ø  Να μην αναρτούν τίποτα στο Παρατηρητήριο της αξιολόγησης, να μην συναινούν στην ανάρτηση του προγραμματισμού, να μην δέχονται την εκπόνηση του σχεδίου δράσης και τη συμμετοχή τους στις σχετικές ομάδες, να μη συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του σχολείου μας με οποιονδήποτε τρόπο.
Για τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων:
1.   Όταν καλούμαστε σε συνεδρίαση συλλόγου διδασκόντων όπου έχει θέμα σχετικό με την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση, δηλώνουμε προφορικά τη συμμετοχή μας  στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ – ΟΛΜΕ. Η συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή αφορά το συγκεκριμένο και μόνο θέμα, της ημερήσιας διάταξης. Αν δηλ. ο σύλλογος διδασκόντων έχει κι άλλα θέματα, συμμετέχουμε σε όλα τα υπόλοιπα και απέχουμε στο θέμα που αφορά την αυτοαξιολόγηση
Όταν η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας συμμετέχει στην απεργία-αποχή, δεν υπάρχει απαρτία και ο σύλλογος διδασκόντων δεν προχωρά στην υλοποίηση της όποιας διαδικασίας σχετίζεται με την αυτοαξιολόγηση, ακόμη και αν κάποια μειοψηφία εκπαιδευτικών θέλει να συμμετέχει. Σε αντίθετη περίπτωση ο κάθε συνάδελφος, ανεξαρτήτως του αν η πλειοψηφία συμμετέχει στην αυτοαξιολόγηση, έχει το δικαίωμα να απέχει στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην απεργία-αποχή.
Στην περίπτωση που η πλειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων συμμετέχει στην απεργία-αποχή
>ο διευθυντής/ντρια του Δημοτικού σχολείου, του Γυμνασίου ή Λυκείου και η/ο προϊσταμένη/ος Νηπιαγωγείου γράφει στο βιβλίο πράξεων του διευθυντή/προϊσταμένης ότι λόγω της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ με την απόφασή της με Α.Π. 1201/31-10-2014 ή η Ο. Λ. Μ. Ε. με την απόφασή της με την από 7/10/2014 απόφαση της ΓΣ προέδρων και με το εξώδικο που απέστειλε προς τον Υπουργό Παιδείας και Οικονομικών, ο σύλλογος διδασκόντων που καλέστηκε με θέμα την εγκύκλιο «Υλοποίηση της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας- Διαδικασίες αυτοαξιολόγησης κατά το σχολικό έτος 2014-2015», ουδεμία διαδικασία που αφορά την αυτοαξιολόγηση δεν προχωρά και τίποτα δεν αναρτάται στο Παρατηρητήριο.
ή
>συντάσσεται πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων στο οποίο αναφέρεται: «Συγκλήθηκε σύλλογος διδασκόντων με θέμα την εγκύκλιο “Υλοποίηση της Αξιολόγησης του Εκπ/κου Έργου της σχολικής μονάδας- Διαδικασίες αυτοαξιολόγησης κατά το σχολικό έτος 2014-2015”. Οι εκπαιδευτικοί (ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία) δήλωσαν ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ με την απόφασή της με Α.Π. 1201/31-10-2014 ή η Ο. Λ. Μ. Ε. με την απόφασή της με την από 7/10/2014 απόφαση της ΓΣ προέδρων και με το εξώδικο που απέστειλε προς τον Υπουργό Παιδείας και Οικονομικών. Ως εκ τούτου, ουδεμία διαδικασία που αφορά την αυτοαξιολόγηση δεν προχωρά και τίποτα δεν αναρτάται στο Παρατηρητήριο»
Το πρακτικό αυτό, υπογράφεται από όλους αλλά δεν γράφονται τα ονόματα των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή, εκτός κι αν οι ίδιοι το ζητήσουν.

2.   Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων είναι  δεσμευτικές για τον/τη διευθυντή/ντρια, προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας να μην αναρτήσει ΤΙΠΟΤΑ στο Παρατηρητήριο. Οτιδήποτε αναρτάται στο Παρατηρητήριο θεωρείται συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση αλλά και αξιολογήσιμο υλικό για τις επερχόμενες 5μελείς Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης. Οποιαδήποτε ανάρτηση που παραβιάζει την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων είναι παράνομη (υπενθυμίζουμε και τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ). Οι σύλλογοι διδασκόντων δικαιούνται και πρέπει να ελέγχουν την τήρηση των αποφάσεών τους.
Στο Παρατηρητήριο δεν μπορούν να αναρτηθούν ατομικές δράσεις ή απόψεις που δεν έχουν εγκριθεί από το σύλλογο διδασκόντων γιατί η αυτοαξιολόγηση, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, αποτελεί την  κατά πλειοψηφία αποτίμηση της σχολικής μονάδας και όχι ατομική άποψη.

3.   Οι διευθυντές/τριες και προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων δε συγκροτούν ομάδες εργασίας μόνοι τους ούτε ισχύει το περσινό «εντέλλεσθε». Σε οποιαδήποτε περίπτωση καλύπτονται από την απεργία-αποχή που έχουν κηρύξει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

4.   Οι σύλλογοι διδασκόντων δε δεσμεύονται από την περσινή απόφαση τους, ακόμα και αν είχαν αποφασίσει–προγραμματίσει σχέδιο δράσης. Τους καλούμε να συμμετέχουν στην απεργία-αποχή και να μην προχωρήσουν φέτος καμία διαδικασία που να αφορά την αυτοαξιολόγηση.

5.   Στα πλαίσια εφαρμογής της αξιολόγησης, ήδη, Δ/ντές Εκ/σης και    σχολικοί σύμβουλοι, καλούν τους Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων, προϊσταμένους/ες ολιγοθέσιων σχολείων και νηπιαγωγείων σε ενημερωτικές συναντήσεις. Δηλώνουμε απεργία-αποχή και δεν συμμετέχουμε ενώ οι Σύλλογοι Π.Ε.-ΕΛΜΕ με παραστάσεις διαμαρτυρίας των Δ.Σ. και στάσεις εργασίας (ώστε να καλύπτονται και οι υπόλοιποι συνάδελφοι και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις) οργανώνουν τη ματαίωση των προαξιολογικών συναντήσεων.

6.   Σε κάθε κλήση ατομικής αξιολόγησης απαντάμε οργανωμένα, δεν πηγαίνουμε ο/η καθένας/καθεμία ξεχωριστά αλλά όλοι μαζί οι υπό αξιολόγηση δ/ντές και προϊστάμενοι/ες και στα πλαίσια κινητοποίησης όλου του Συλλόγου Π.Ε.-ΕΛΜΕ και δηλώνουν ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που έχουν κηρύξει οι ομοσπονδίες

7.   Οι διευθυντές/ντριες και οι προϊσταμένες/οι δηλώνουν τη συμμετοχή στους στην απεργία – αποχή στο βιβλίο πράξεων διευθυντή – προϊσταμένου ως εξής: «Δε συμμετέχω στις διαδικασίες της αξιολόγησης, υλοποιώντας την με α.π. 1201/31-10-2014  απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. την οποία εξωδίκως κοινοποίησε στους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.» 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις από το διοικητικό μηχανισμό της αξιολόγησης για να αλλάξουν οι αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και σε πολλές περιπτώσεις για να γίνουν παραβιάσεις στην πλατφόρμα. Το ΥΠΑΙΘ προτρέπει έμμεσα σε εκβιασμούς, θεωρώντας τη συμμετοχή ή όχι της σχολικής μονάδας στην αυτοαξιολόγηση προσόν ή μειονέκτημα για την ατομική αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης! Θα βρεθούν διάφορα πρόθυμα στελέχη εκπαίδευσης που θα προσπαθήσουν με εκβιασμούς, ακόμα και αναρτώντας στην πλατφόρμα της ΑΕΕ, διαφορετικά στοιχεία από αυτά που αποφάσισε ο σύλλογος διδασκόντων για να εξασφαλίσουν καλούς βαθμούς στην αξιολόγησή τους! Κάθε εκβιασμός και παραβίαση των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων από όπου κι αν συμβεί θα καταγγελθεί επώνυμα.

Μπορούμε να μπλοκάρουμε την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση. Αυτό έχει γίνει στο υπόλοιπο δημόσιο, όπου ΔΕΝ προχωρά καμία απολύτως διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού ενώ με βάση την ψηφισμένη νομοθεσία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο του 2014.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στο σχολείο της αγοράς, ενάντια στην αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση, που οδηγεί στο κλείσιμο σχολείων και προωθεί τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα-απόλυση των εκπαιδευτικών, ενάντια  στη δουλεία των ελαστικών-ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προώθηση του σχολείου της αγοράς, τον εγκλωβισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των μετρήσιμων δεικτών που αυτές επιβάλλουν, ενάντια στην κατάρτιση, μαθητεία, φτηνή εργασία για τους μαθητές μας.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ 12ΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ για όλα τα παιδιά
Ενάντια στις απολύσεις, την αξιολόγηση, τις περικοπές, τη διάλυση του δημόσιου σχολείου



Ημερίδα στη Σπάρτη με θέμα τον αυτισμό

Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Νομού Λακωνίας

Κλεομβρότου 50, 23100

Πληροφορίες: Παναγιώτης Αλεξανδράκης

Τηλ: 27310-83335

Κιν: 6932-312-912

e-mail: alexandrakistakis@gmail.com

blog: takisalexandrakis.blogspot.gr/

Προς: ΜΜΕ, Σπάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014, Αρ. Πρωτ.: 61

Θέμα: Ημερίδα στη Σπάρτη με θέμα τον αυτισμό

Η Περιφερειακή Ενότητα Ν. Λακωνίας και το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σας προσκαλούν σε ημερίδα με τίτλο "ας μιλήσουμε για τον αυτισμό".

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη το Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2014 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα Λακώνων Ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου στο Διοικητήριο Ν. Λακωνίας.

Το πρόγραμμα των ομιλιών περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

1. Η κατανόηση, η διάγνωση και οι θεωρίες του φάσματος του αυτισμού.

Α. Γνωριμία με την ιδιαιτερότητα του Αυτισμού.

Β. Θεωρητικές προσεγγίσεις.

Γ. Συγκριτική περιγραφή περίπτωσης σε παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και σε παιδί τυπικής ανάπτυξης• αναφορά τρόπων διαχείρισης δυσλειτουργικής συμπεριφοράς.

Εισηγητές:

Κανακούδη Ελένη Δασκάλα Ειδικής Αγωγής  Ε.Δ.Α. Πειραιά.

Καρπενησιώτης Στάθης Κλ. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Ε.Δ.Α. Πειραιά.

2. "«Θεραπευτικές-Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε άτομα στο φάσμα του Αυτισμού»

Α. «Περιγραφή της λειτουργίας ενός εκπαιδευτικού πλαισίου με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού». 
Ιδιαιτερότητες και δυνατότητες των παιδιών σε ένα δομημένο εκπαιδευτικό πλαίσιο.»

Εισηγητής:

Παπαδόπουλος Νίκος δάσκαλος Ε.Α. διευθυντής Ε.Δ.Α. Πειραιά

Β. «Εργοθεραπεία και λειτουργικότητα στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού»

Γκοράκη Βικτωρία  Εργοθεραπεύτρια. Ε.Δ.Α. Πειραιά

3. Το πρόσωπο με αυτισμό στο γενικό σχολείο και στην κοινότητα.

Εισηγητές:

Ψαρουδάκης Νίκολαος Ψυχολόγος - παιδαγωγός

Δέδες Φανούριος κλινικός ψυχολόγος


Μετά Τιμής

Εκ του Δ.Σ.

Το νέο Δημοτικό Σχολείο που προτείνει ο Λοβέρδος

Τις προτάσεις του για το νέο Δημοτικό σχολείο παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δυνατότητα για τους εκπαιδευτικούς να συνδιαμορφώνουν σε ένα ποσοστό την ύλη, η μείωση της διδακτέας ύλης, αλλά και απογεύματα που θα αφιερώνονται στο παιχνίδι. «Η εικόνα ενός μικρού παιδιού που φεύγει για το σχολείο και γυρίζει από αυτό, με μια βαριά τσάντα και έχει άλλη τόση δουλειά να κάνει στο σπίτι, πρέπει να περάσει στο παρελθόν» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως «η επιβάρυνση των μαθητών με πολλά μαθήματα και η μεταφορά της δουλειάς και των εργασιών των μαθητών του Δημοτικού στο σπίτι θα κοπούν».
Ανέφερε μάλιστα ότι η πρότασή του, οι μαθητές να προετοιμάζονται στο σχολείο ώστε να έχουν την υπόλοιπη μέρα στη διάθεσή τους συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από πρώην στελέχη του υπουργείου τα οποία έχουν σχέση με μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε και θα τεθεί σε διαβούλευση αφορά:
  1. Την καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων βιωματικής μάθησης και διαδραστικής διδασκαλίας που προτρέπουν σε ενεργητική συμμετοχή (διαθεματική προσέγγιση διδακτικών αντικειμένων, ερευνητική δράση, διδασκαλία σε ομάδες).
  2. Τον εξορθολογισμό των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.
  3. Την εμπέδωση των διδακτικών αντικειμένων στο σχολείο και τον συσχετισμό τους με την κοινωνική ζωή.
  4. Την αναβάθμιση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών.
  5. Την καλλιέργεια και την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων της εθνικής κατάρτισης.
  6. Την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, της κριτικής ικανότητας, της επεξεργασίας βιωμάτων, συναισθημάτων και αξιών και την αξιοποίησή τους στη διαχείριση προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.
  7. Τη δεξιότητα στις διαδικασίες επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης, διαχείρισης της καθημερινότητας και των προβλημάτων σε έναν διαρκώς εναλλασσόμενο κόσμο.
  8. Την πιστοποίηση στην ξένη γλώσσα και στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο.
  9. Την ενίσχυση της λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων.
  10. Την έμφαση στον σχολικό αθλητισμό και τη φυσική αγωγή.
  11. Τη σταδιακή γενίκευση του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), δημιουργώντας σχολεία ανοιχτά στην καινοτομία και την αυτενέργεια.
  12. Τη δημιουργία των προϋποθέσεων της κατανόησης του φαινομένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι, προτείνεται τους επόμενους μήνες για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας να γίνει:
  • Αξιολόγηση των πρόσφατων Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών κατά την εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική πράξη και αναμόρφωσή τους με βάση τα πορίσματα της αξιολογικής διαδικασίας. Η αξιολόγηση με τη συμμετοχή επιστημόνων, σχολικών συμβούλων και εκπαιδευτικών θα οδηγήσει σε νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και νέα σχολικά εγχειρίδια.
  • Εξορθολογισμός και αναδιάταξη της διδακτέας ύλης και του περιεχομένου σπουδών. Η επικέντρωση της ύλης πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένα κεφάλαια με κριτήριο τη σπουδαιότητά τους και με σεβασμό στην ηλικία και στις εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού, να βοηθήσει στην εμβάθυνση στη γνώση μειώνοντας ταυτόχρονα την ύλη και να επιτρέπει την εμπέδωση στον διατιθέμενο διδακτικό χρόνο. Η αναδιάταξη της ύλης ορίζεται από την ανάγκη μεταφοράς δύσκολων διδακτικών αντικειμένων από μικρότερες σε μεγαλύτερες τάξεις.
  • Εμπέδωση και εμβάθυνση της ύλης στο σχολείο. Να διασφαλιστεί ο αναγκαίος διδακτικός χρόνος για την εμπέδωση της ύλης στο σχολείο, στα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών, της φυσικής, της γεωγραφίας και της ιστορίας. Οι εργασίες που ανατίθενται στους μαθητές πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και μόνο στα βασικά μαθήματα. Στόχος, να ολοκληρώνονται στο σχολείο όλες οι μαθησιακές διαδικασίες, ώστε να απαλλάσσονται οι μαθητές και οι γονείς από την «κατ' οίκον» διδασκαλία.
  • Δυνατότητα μερικής διαμόρφωσης των προγραμμάτων από τη σχολική μονάδα, με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε σχολείου (Ειδικής Αγωγής, Νησιωτικά, Ορεινά). Τις ώρες που είναι αναγκαίες, το εύρος ή τη δυσκολία των προγραμμάτων σπουδών θα τις καθορίζει η κάθε σχολική μονάδα σε συνεργασία με τον σχολικό σύμβουλο, με βάση τις ιδιαιτερότητες που έχει, όπως η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού (Ρομά, παιδιά μεταναστών, παιδιά από οικογένειες ανέργων ή με χαμηλά εισοδήματα). Προγράμματα ανοικτά και ευέλικτα στις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας θα επιτρέπουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξειδικεύουν τη διαδικασία μάθησης και θα γεφυρώνουν τον ακαδημαϊκό λόγο των σχολικών εγχειριδίων με την εμπειρική- βιωματική γνώση των μαθητών.
  • Αξιοποίηση της Ευέλικτης Ζώνης- Βιωματικών δραστηριοτήτων. Η ζώνη αυτή πρέπει να εμπλουτιστεί πέρα από την υποχρεωτική διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων και να γίνει ζώνη δημιουργίας, καινοτομίας, υποστήριξης της κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών, με ενδεικτικά θέματα: Δράσεις προσωπικής/διαπροσωπικής ανάπτυξης, πολιτιστικών και αθλητικών δημιουργικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικών παρεμβάσεων για την αειφορία, διαπολιτισμικής επικοινωνίας, σύνδεσης του σχολείου με την οικογένεια και την τοπική κοινωνία, ανάδειξης της τοπικής ιστορίας- πολιτισμού- οικονομίας, προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια στο ρατσισμό, τον χουλιγκανισμό και τη βία, την παχυσαρκία, τον σχολικό εκφοβισμό (σύνδεση δηλαδή, με τις δράσεις του κοινωνικού σχολείου).
  • Επέκταση του Νέου Σχολείου με τη γενίκευση του προτύπου των ολοήμερων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και τη δημιουργία ενός σχολείου όχι μόνο γνώσεων, αλλά και δεξιοτήτων.
  • Αλλαγή στο πρότυπο διοίκησης τόσο της σχολικής μονάδας όσο και γενικότερα σε επίπεδο Περιφέρειας και Διεύθυνσης. Ενίσχυση της αυτονομίας, του σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, του προγραμματισμού, της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της λογοδοσίας. Ισχυροποίηση των Περιφερειακών Διευθύνσεων με αποκέντρωση, «καθετοποίηση» και αντιστοίχιση υπηρεσιών με κέντρο διαχείρισης προσωπικού, την Περιφέρεια Εκπαίδευσης.
  • Επιμόρφωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εκπαιδευτικών στις πρακτικές που συνοδεύουν τα νέα προγράμματα σπουδών. Σήμερα, απαιτείται ένα σύστημα επιμόρφωσης που να αντιμετωπίζει τον εκπαιδευτικό ως φορέα και συνδιαμορφωτή της όποιας αλλαγής, με διαρκή υποστήριξη στο έργο του και στην αλλαγή των αντιλήψεων σχετικά με την εκπαιδευτική πρακτική. Η επιμόρφωση πρέπει να είναι: Ενδοσχολική, ώστε να πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες και να λαμβάνει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε σχολικής κοινότητας με αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Διασχολική, με τη συνεργασία σχολείων. Περιοδική (μικρής, μεσαίας και μεγαλύτερης διάρκειας) από φορείς της εκπαίδευσης.
  • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον περιορισμό της Σχολικής Διαρροής (EarlySchoolLeaving) στην οποία δίνει έμφαση η ΕΕ. Αφορά πρώτιστα το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, γιατί εκεί τίθενται οι βάσεις ένταξης στη σχολική εκπαίδευση. Βασίζεται σε δύο άξονες: Άμεση παρέμβαση με υποστηρικτικές πολιτικές στις ευπαθείς ομάδες. Μετασχηματισμός προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες- δεξιότητες των παιδιών, ώστε να μην αποθαρρύνονται από τις δυσκολίες σκληρών προγραμμάτων σπουδών και εγκαταλείπουν το σχολείο.
  • Πρωταγωνιστικός ρόλος πρέπει να δοθεί στον μαχόμενο εκπαιδευτικό με ελευθερία για καινοτόμες δράσεις και αυτενέργεια. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σεβόμενος ένα πλαίσιο αρχών που ορίζουν τα νομοθετικά κείμενα, με ευαισθησία απέναντι στα κοινωνικά και πολιτισμικά αιτήματα, όσο και στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της μαθητικής ομάδας στην οποία απευθύνεται ο εκπαιδευτικός, με άλλα λόγια πρέπει να ορίζει το τι (περιεχόμενο) και το πώς (τη μέθοδο) της εκπαιδευτικής πράξης.
  • Έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας στην αξιολόγηση των μαθητών. Η επίδοση των μαθητών πρέπει να εκτιμάται με βάση τα κριτήρια που προκύπτουν από τους σκοπούς της εκπαίδευσης και όχι από τη σύγκριση με τους συμμαθητές τους. Δεν αξιολογείται μόνο η επίδοση αλλά και η πρόοδος σε σχέση με πρότερες επιδόσεις, δηλαδή η εξέλιξη του ίδιου του παιδιού, η οποία και τελικά, να βαθμολογείται. Να λαμβάνεται υπόψη ο ατομικός τρόπος μάθησης, το στάδιο της γλωσσικής ανάπτυξης, οι ευκαιρίες που του παρέχονται από το οικογενειακό του περιβάλλον.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών.
  • Ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία. Το σχολείο να είναι σημείο συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία μάθησης και ο χώρος όπου μπορεί να αξιοποιηθούν με σταθερή και δομημένη συνεργασία, οι κοινωνικοί εταίροι, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.
  • Εναρμόνιση της νομοθεσίας με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα.
  • Καθιέρωση κανονισμού λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή των μαθητών. Συμμετέχοντας τα παιδιά στην εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής, εφαρμόζουν στην πράξη το μάθημα της Κοινωνικής Αγωγής. Το σχολείο που είναι μικρογραφία της κοινωνίας, οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της δημοκρατικής κοινωνίας: Προϋποθέτει κανόνες, όρια, κατανομή ρόλων και ευθυνών, ιεραρχική διάρθρωση της ομάδας. Η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας για την αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι ο μόνος δρόμος για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας. Το προσκλητήριο, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, «είναι προς όλους για να προετοιμάσουμε όλοι μαζί, με πνεύμα συναίνεσης και σύνθεση απόψεων, το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας».
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σωτήρης Γκλαβάς είπε ότι το ελληνικό σχολείο υστερεί σε δεξιότητες και ικανότητες με βάση τους διεθνείς δείκτες, αλλά παραμένει ένα καλό σχολείο. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Γκλαβάς, το μάθημα με τον τρόπο που γίνεται δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών και δεν εντάσσονται επαρκώς στην εκπαιδευτική διαδικασία οι νέες τεχνολογίες. Επίσης τόνισε ότι το σύστημα μάθησης στηρίζεται ακόμη και σήμερα στην αποστήθιση ενώ «έχει πεθάνει» η δια ζώσης επιμόρφωση του εκπαιδευτικού.
Στη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και των κομμάτων, ενώ για τρίτη φορά στις τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που σήμερα ήταν ο εκπαιδευτικός Π. Χαραμής) αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
πηγη:tvxs.gr

Αιτήσεις για επιμόρφωση Β επιπέδου στις ΤΠΕ

Γίνεται γνωστό στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επιμόρφωση, ότι η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην 6η περίοδο επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014. Θα ακολουθήσει νεώτερη σχετική ανακοίνωση. Τα μαθήματα προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 15 Δεκεμβρίου 2014.
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού συστήματος (MIS) της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου.
Μέχρι τώρα, σε προηγούμενες επιμορφωτικές περιόδους Β’ επιπέδου ΤΠΕ, έχουν συμμετάσχει περίπου 25.000 εκπαιδευτικοί.
Στο περιεχόμενο της επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ περιλαμβάνονται οι βασικές αρχές αξιοποίησης των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη με έμφαση στο σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεναρίων με χρήση ΤΠΕ στην τάξη, η παιδαγωγική αξιοποίηση του διαδικτύου και των περιβαλλόντων γενικής χρήσης και διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου, η αποδοτική χρήση και αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού και σύγχρονων εργαλείων και υπηρεσιών web 2.0, καθώς και η εκπαιδευτική αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας στην τάξη.
Στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ της περιόδου αυτής, που υλοποιούνται σε πανελλαδική κλίμακα με το παραδοσιακό μοντέλο επιμόρφωσης (δια ζώσης επιμορφωτικές συνεδρίες, εκτός σχολικού ωραρίου, σε Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης), μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02 (φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04 (Φυσικές Επιστήμες), ΠΕ19-20 (Πληροφορικής), ΠΕ70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ60 (Νηπιαγωγοί), καθώς και «συναφείς κλάδοι», με την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί στις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ  – Α’ επίπεδο ΤΠΕ (με εξαίρεση τον κλάδο ΠΕ19-20).
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να επισκέπτονται συχνά την «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας της Επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση b-epipedo2.cti.gr και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται εκεί, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα σχετικά με τα θέματα της επιμόρφωσης, όπως οι ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, οι προϋποθέσεις συμμετοχής κλπ.
Για ζητήματα πρόσβασης στο Πληροφοριακό σύστημα (b-epipedo2.cti.gr/mis), η οποία γίνεται με χρήση των κωδικών που ήδη διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία πιστοποίησης Α’ επιπέδου ΤΠΕ (πχ. για ζητήματα αδυναμίας ανάκτησης κωδικών λόγω αλλαγής λογαριασμού e-mail), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από τώρα με την Υπηρεσία Help Desk του έργου εδώεδώ, ώστε να ετοιμαστούν έγκαιρα για την αίτησή τους. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ19-20, εφόσον δεν διαθέτουν ήδη κωδικούς πρόσβασης, μπορούν να αιτούνται την απόδοση κωδικών ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ.

Παράταση μέχρι 3 Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση των Διευθυντών σχολείων και άλλων στελεχών Παράταση μέχρι 17 Ιανουαρίου για τους αξιολογητές που έχουν πάνω από 200 αξιολογούμενους

Υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο η απόφαση με την οποία:

Α. Παρατείνεται μέχρι 3 Δεκεμβρίου  για τους     Διευθυντές των σχολικών μονάδων  και άλλων στελεχών να καταχωρήσουν    στην πλατφόρμα αξιολόγησης εκείνα τα στοιχεία που θεωρούν  ότι θα πρέπει να θέσουν  υπόψη των αξιολογητών του (portfolio).
Β.Παρατείνεται μέχρι 17  Ιανουαρίου 2015 η προθεσμία  αξιολόγησης για τοπυς αξιολογητές που έχουν πάνω από 200 αξιολογούμενους.
πηγή : www.esos.gr
 

Γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. για την απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης

Αρ. Πρωτ. 1290
Αθήνα 26/11/2014
Προς
Συλλόγους Εκπαιδευτικών
 Π.Ε.


    




Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης δεν ενέχει κίνδυνο πειθαρχικών διώξεων. Ο αγώνας που δίνεται είναι ένας αγώνας για την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου και τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης – χειραγώγησης που αποτελεί επιστροφή στον επιθεωρητισμό και καμία σχέση δεν έχει με τις θέσεις του Κλάδου για την αξιολόγηση. Είναι αγώνας που η έκβασή του θα σηματοδοτήσει τη μορφή της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στο μέλλον και η αναγκαιότητά του δεν εξαρτάται από τη νομική κάλυψη που διαθέτει αλλά από σημασία του για τον κόσμο της εκπαίδευσης και το δημόσιο σχολείο. Είναι όμως σημαντικό, με δεδομένη την καλλιέργεια κλίματος φόβου, να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ότι οι κινήσεις που αποφασίζει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχουν πλήρη νομική στήριξη.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απευθύνθηκε στη Νομική Σύμβουλο θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα :
          «  1.  Είναι συμβατή με τις διατάξεις του ν.1264/1982 η πραγματοποιούμενη απεργιακή κινητοποίηση με την μορφή της αποχής από την άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων (πχ Αξιολόγηση);
2. Η συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση οποιασδήποτε μορφής μπορεί να επιφέρει πειθαρχικές ή άλλες διοικητικές συνέπειες εις βάρος των υπαλλήλων;
3. Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών η μη υποβολή portfolio, εξαιτίας της συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση-αποχή επιτρέπει την πρόοδο της διαδικασίας αξιολόγησης, που προβλέπεται στο Π.Δ. 152/2013;
4. Μπορεί εκπαιδευτικός, να αποκλειστεί από μελλοντικές διαδικασίες επιλογών εξαιτίας της συμμετοχής του στην ως άνω αποχή;»
  Η Νομική Σύμβουλος απάντησε επί των συνεπειών της συμμετοχής στην παραπάνω απεργιακή κινητοποίηση τα παρακάτω:
             « 1. Η απεργία αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων, που ασκείται από τα συλλογικά όργανα αυτών. Το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται και προστατεύεται πλήρως τόσο από το Σύνταγμα όσο και από υπερεθνικά-κοινοτικά νομοθετήματα. Έτσι το δικαίωμα της απεργίας κατοχυρώνεται, στα πλαίσια της κοινής αγοράς, στο άρθρο 13[1] του Κοινοτικού Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων του 1989 ενώ σε διεθνές επίπεδο διασφαλίζεται μέσω της υπ’ αριθμόν 87/1948 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας[2].
               Σύμφωνα με το άρθρο 46 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ν.3528/2007) αναγνωρίζεται και προστατεύεται αφενός η συνδικαλιστική ελευθερία των Δημοσίων Υπαλλήλων και αφετέρου το δικαίωμα απεργίας αυτών. Συγκεκριμένα, το ως άνω άρθρο προβλέπει: «1. Η συνδικαλιστική ελευθερία και η ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών με αυτήν δικαιωμάτων διασφαλίζονται στους υπαλλήλους. 2. Οι υπάλληλοι μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να γίνονται μέλη τους και να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. 3. Η απεργία αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και ασκείται από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις ως μέσο για τη διασφάλιση και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών συμφερόντων τους και ως εκδήλωση αλληλεγγύης προς άλλους εργαζόμενους για τους αυτούς σκοπούς. Το δικαίωμα της απεργίας ασκείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που το ρυθμίζει. 4. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν δικαίωμα να διαπραγματεύονται με τις αρμόδιες αρχές για τους όρους, την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας των μελών τους».
           2. Τόσο από την ίδια την συνταγματική αλλά και υπερνομοθετική αναγνώριση του δικαιώματος της απεργίας όσο και από την ρητή διατύπωση του άρθρου 46 του ν.3528/2007 προκύπτει με σαφήνεια, ότι η συμμετοχή σε απεργία, οποιασδήποτε μορφής, συνιστά δικαίωμα του εργαζομένου, προστατεύεται πλήρως από την έννομη τάξη και σε καμία περίπτωση η άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως πειθαρχικό παράπτωμα, καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση προς την ίδια την έννοια του πειθαρχικού παραπτώματος και αφετέρου θα έπληττε καίρια τον πυρήνα του δικαιώματος της απεργίας.
                   Περαιτέρω, οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση διοικητική συνέπεια εις βάρος των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας της συμμετοχής σε απεργιακή κινητοποίηση, ελέγχεται για την νομιμότητα της, καθώς η ενάσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν μπορεί να επιφέρει οποιαδήποτε κύρωση εις βάρος του φορέα αυτού.
                 3. Το άρθρο 17 του Π.Δ. 152/2013 προβλέπει την διαδικασία, που πρέπει να τηρηθεί για την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το ως άνω άρθρο προβλέπει: «1. Η διαδικασία της διοικητικής αξιολόγησης διενεργείται ως εξής: α) Οι αξιολογητές πριν από την έναρξη της αξιολόγησης προσκαλούν εγγράφως τους αξιολογούμενους σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα σε συνάντηση συζήτησης αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση. Η πρόσκληση κοινοποιείται στον αξιολογούμενο τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν από την ημέρα της συνάντησης. Η παράλειψη πρόσκλησης του αξιολογούμενου επιφέρει ακυρότητα της έκθεσης αξιολόγησης. Η ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης καθώς και οι υπογραφές του αξιολογητή και του αξιολογούμενου σημειώνονται στον οικείο χώρο του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησής του. β) Οι αξιολογητές μετά το πέρας της διαδικασίας συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης. Οι εκθέσεις γνωστοποιούνται αποδεδειγμένα, το αργότερο εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία σύνταξή τους, στους αξιολογούμενους. Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας του αξιολογούμενου από την υπηρεσιακή μονάδα που υπηρετεί ή πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του υποχρεωτικού του ωραρίου η έκθεση αξιολόγησης αποστέλλεται στην κατοικία του ταχυδρομικά επί αποδείξει ή με κάθε άλλο νόμιμο μέσο. Οι εκθέσεις αξιολόγησης γνωστοποιούνται εντός της αξιολογικής περιόδου ή το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από τη λήξη της. 2. α) Η εκπαιδευτική αξιολόγηση αρχίζει με την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης του αξιολογητή προς τον αξιολογούμενο. Σε περίπτωση που η εκπαιδευτική αξιολόγηση κινείται κατόπιν έγγραφης αίτησης του αξιολογούμενου προς τον αξιολογητή, για προσωπικούς ή υπηρεσιακούς λόγους, ο τελευταίος οφείλει να απαντήσει εντός 15ημέρου ορίζοντας ενδεικτική ημερομηνία πραγματοποίησης της αξιολόγησης. β) Η εκπαιδευτική αξιολόγηση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: αα) Προγραμματισμού και προετοιμασίας της παρακολούθησης διδασκαλιών. Στο στάδιο αυτό ο αξιολογητής παρέχει διευκρινίσεις στον αξιολογούμενο σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία της αξιολόγησης και ο αξιολογούμενος εκπαιδευτικός ενημερώνει τον αξιολογητή για τα κοινωνικοπολιτισμικά και μαθησιακά δεδομένα της τάξης του. Στη συνέχεια ο αξιολογητής και ο αξιολογούμενος προγραμματίζουν την παρακολούθηση διδασκαλιών του αξιολογούμενου σε χρόνο που ορίζει ο αξιολογητής. Ο αξιολογητής μπορεί να λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις του αξιολογούμενου ως προς τα μαθήματα και τις τάξεις στα οποία επιθυμεί να γίνει η παρακολούθηση. ββ) Παρακολούθησης δύο (2), τουλάχιστον, διδασκαλιών. γγ) Μετα–αξιολογικής συζήτησης και αναστοχασμού. Στο στάδιο αυτό, πραγματοποιείται προφορική συζήτηση μεταξύ του αξιολογητή και του αξιολογούμενου, στην οποία παρέχεται και ανατροφοδότηση από τον αξιολογητή σχετικά με την παρακολούθηση των διδασκαλιών. Μέσα σε μία εβδομάδα από την πραγματοποίηση της συζήτησης, ο αξιολογούμενος υποβάλλει στον αξιολογητή την έκθεση εκπαιδευτικής αυτοαξιολόγησής του και τον τυχόν συνοδευτικό ατομικό φάκελο που προβλέπεται στην παράγραφο 3. 3. Η εκπαιδευτική αξιολόγηση ολοκληρώνεται με τη σύνταξη της οικείας έκθεσης. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αξιολογηθείς εκπαιδευτικός έχει κριθεί ως "ελλιπής" σε κάποιο κριτήριο, ο αξιολογητής οφείλει να προτείνει κατάλληλες μορφές επιμόρφωσης, ενδοσχολικής κυρίως φύσης. Η αξιολόγηση στο συγκεκριμένο κριτήριο επαναλαμβάνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι σε διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Οι εκθέσεις αυτοαξιολόγησης συνοδεύονται, προαιρετικά, από ατομικό φάκελο στον οποίο κάθε αξιολογούμενος μπορεί να περιλαμβάνει τα κάθε είδους δικαιολογητικά και παραστατικά που τεκμηριώνουν την αυτοαξιολόγησή του. 4. Η έκθεση αυτοαξιολόγησης και ο ατομικός φάκελος αποσκοπούν στην πληρέστερη ενημέρωση του αξιολογητή και δεν τον δεσμεύουν στην αξιολογική του κρίση. ….7. Η διοικητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε κάποια από τις θέσεις που προβλέπονται στις περιπτώσεις του άρθρου 1 διενεργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η διοικητική αξιολόγηση των λοιπών εκπαιδευτικών διενεργείται μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 15ης Μαΐου κάθε έτους. 8. Η διοικητική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς των παραγράφων 10, 11 και 12 του άρθρου 3 διενεργείται, με ή χωρίς αίτηση του εκπαιδευτικού, μία τουλάχιστον φορά ανά διετία και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε κάποια από τις θέσεις ευθύνης που προβλέπονται στις περιπτώσεις α) έως κγ) της παραγράφου 1 του άρθρου 1 διενεργείται, με ή χωρίς αίτηση του εκπαιδευτικού, μία τουλάχιστον φορά ανά τριετία. 9. Η εκπαιδευτική αξιολόγηση διενεργείται, με ή χωρίς αίτηση του εκπαιδευτικού, μία, τουλάχιστον, φορά ανά τριετία εντός συνεχούς χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τους 2 μήνες (διμηνιαία αξιολογική περίοδος)».
                   Στις 20-10-2014 εξεδόθη το υπ’ αριθμόν 10940 έγγραφο του Υπουργού, με το οποίο δόθηκαν οδηγίες για την διενέργεια της αξιολόγησης. Τόσο από την διατύπωση του άρθρου 17 όσο και από την διατύπωση των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προκύπτει, ότι η υποβολή της αυτοαξιολόγησης και του ατομικού φακέλου (ή όπως χαρακτηρίζονται στην εγκύκλιο portfolio) συνιστούν μέρος της διαδικασίας αξιολογήσεως και υπό την έννοια αυτή τα στελέχη εκπαιδεύσεως μπορούν να δηλώσουν, ότι απέχουν από την εν λόγω διαδικασία λόγω συμμετοχής στην αποχή, που έχει προκηρυχθεί από την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
                   Σημειώνεται, πάντως, ότι η μη υποβολή της εκθέσεως και του ατομικού φακέλου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια δυσμενή κρίση του στελέχους, τόσο βάσει των σκέψεων, που αναπτύχθηκαν στην αμέσως προηγούμενη (υπ’ αριθμόν 2) παράγραφο όσο και βάσει του γεγονότος, ότι από την ίδια την διατύπωση του νόμου προκύπτει, ότι η υποβολή της αυτοαξιολόγησης και του ατομικού φακέλου δεν είναι υποχρεωτική ενώ εξάλλου δεν δεσμεύει τον αξιολογητή. Σε περίπτωση, που παρατηρηθούν φαινόμενα χαμηλής βαθμολόγησης εξαιτίας της μη υποβολής ατομικού φακέλου και εκθέσεως αυτοαξιολόγησης, αυτό θα αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη, ότι η χαμηλή βαθμολόγηση των στελεχών, που συμμετέχουν στην αποχή οφείλεται στην άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος τους και γίνεται για λόγους άσχετους προς τα πραγματικά τους προσόντα.
            4.  Το άρθρο 11παρ.11 του νόμου 3848/2010 «Στερούνται του δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με δική τους υπαιτιότητα δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες αξιολόγησης που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις».
               Από την ανωτέρω διάταξη προκύπτει, ότι για την αποστέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασίες αξιολόγησης θα πρέπει να υφίσταται υπαιτιότητα εκ μέρους του εκπαιδευτικού. Η συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση, οποιασδήποτε μορφής συνιστά άσκηση νομίμου δικαιώματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί, ότι η μη συμμετοχή στην αξιολόγηση αποτελεί υπαιτιότητα του εκπαιδευτικού, που του αποστερεί το δικαίωμα επιλογής σε θέση στελέχους.
                   Τέλος, πρέπει να τονιστεί, ότι η κατ’ άρθρο 23 παρ.1 του ν. 1264/1982 η καθ’ οιονδήποτε τρόπο επέμβαση στην άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη και τα όργανα αυτού.
Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Αθήνα, 25/11/2014
Η γνωμοδοτούσα δικηγόρος



[1] άρθρο 13: Σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, το δικαίωμα προσφυγής σε συλλογικές δράσεις περιλαμβάνει και το δικαίωμα απεργίας […]
[2] για τη συνδικαλιστική ελευθερία και την προστασία του δικαιώματος οργάνωσης, κυρωθείσα στην Ελλάδα με το ν.δ. 4204/1961