Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.

Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.
Ἄν νιώθεις τὰ κότσια σου μεῖνε στὶς γραμμές μας, ἄν νιώθεις τὸ καθῆκον σου πράξε τὸ μαζὶ μᾶς εἶναι χιλιάδες τὰ ἄστρα μέσα μᾶς πρέπει νὰ γίνουν δικά μας. Από τη συλλογή “Οι γειτονιές του κόσμου”, Μακρόνησος, Αη-Στράτης, 1949-1951

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Δε θέλουν καλούς εκπαιδευτικούς αλλά αποτελεσματικούς του Δημήτρη Τσιριγώτη

Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή την διαπίστωση ότι το τελευταίο διάστημα οι καθηγητές που εργάζονται στα Λύκεια ,στην πλειοψηφία τους , έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το μοντέλο εκπαίδευσης που προωθεί το υπουργείο παιδείας αν και ίσως παιδαγωγικά να διαφωνούν. Δηλαδή έχουν αποδεχτεί ότι ο κύριος σκοπός τους είναι να προετοιμάσουν τους μαθητές τους για επιτυχία στις εξετάσεις και ότι η τράπεζα θεμάτων είναι το επίκεντρο της διδασκαλίας τους .Με αυτό τον τρόπο  είναι ορατός ο κίνδυνος να  ενστερνιστούν τελικά το ρόλο του «αποτελεσματικού εκπαιδευτικού»  απομακρυνόμενοι όμως από  το ρόλο του «καλού εκπαιδευτικού». Βέβαια η θέση στην οποία έχουν βρεθεί είναι πολύ δύσκολη , οι πιέσεις είναι μεγάλες και τα διλλήματα αφόρητα . Το ερώτημα είναι αν μπορεί κάποιος  να πάει κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα προβάλλοντας αντίσταση. Το δίλλημα είναι αν θα πρέπει να συνεχίσει να διδάσκει το μάθημά του έτσι όπως το πιστεύει ριψοκινδυνεύοντας όμως μια πιθανή αποτυχία των μαθητών του στις εξετάσεις ή να το υποβαθμίσει , παρόλο που παιδαγωγικά διαφωνεί, για να τους βοηθήσει να έχουν καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις . Η απάντηση φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολη και ούτε είναι και ο σκοπός του κειμένου αυτού. Στόχος αυτού του κειμένου είναι να αποσαφηνίσει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ του αποτελεσματικού και του καλού εκπαιδευτικού , ένα θέμα που κατά τη γνώμη μου είναι θεμελιώδες για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Επίσης έχει σκοπό να αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από την προώθηση του μοντέλου του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού εις βάρος εκείνου του καλού εκπαιδευτικού.
Ορισμός της έννοιας του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού
Αποτελεσματικός εκπαιδευτικός (effective teacher) είναι εκείνος που έχει σαν αποκλειστικό στόχο την προετοιμασία των μαθητών του για να έχουν καλές επιδόσεις και  επιτυχία στις εξετάσεις. Είναι αυτός που η δική του επιτυχία εξαρτάται από τις μαθητικές επιδόσεις όπως αυτές καταγράφονται σε ενδοσχολικές  και εθνικές εξετάσεις .
Διαφορές αποτελεσματικού και καλού εκπαιδευτικού
1)Ενώ ο καλός εκπαιδευτικός εστιάζει κυρίως στο παιδαγωγικό μέρος της διδασκαλίας του  ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός εστιάζει αποκλειστικά στο γνωστικό .Μάλιστα δεν διστάζει να πάει κόντρα και στον παιδαγωγικό του ρόλο βάζοντας τους μαθητές να εξασκούνται σε ερωτήσεις και ασκήσεις  για το οποία απαιτείται στείρα απομνημόνευση και πατενταρισμένη μεθοδολογία μόνο και μόνο επειδή είναι πιθανά θέματα στις εξετάσεις.
 2)Ο καλός εκπαιδευτικός ασχολείται πρωτίστως με τους μαθητές του ενώ ο αποτελεσματικός με το μάθημα. Έτσι ο πρώτος ακολουθεί μαθητοκεντρικές μεθόδους ενώ ο δεύτερος δασκαλοκεντρικές μεθόδους αφού ο στόχος του είναι οι μαθητές του να μιμηθούν τον εκπαιδευτικό  ώστε να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις . Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός είναι ο απόλυτος κομιστής της γνώσης στους μαθητές και τους εκγυμνάζει σε μια διαδικασία του τύπου «κάντε ότι κάνω» αναπτύσσοντας  αυτοματισμούς του τύπου «όταν βλέπετε αυτό θα κάνετε τούτο» .Οι μαθητές δεν προβαίνουν σε καμία αυτενέργεια και είναι απλά παθητικοί δέκτες της γνώσης η οποία πάντα καταλήγει ως «sos» θέμα για τις εξετάσεις. Μια ακραία μορφή αποτελεσματικού εκπαιδευτικού είναι ο καθηγητής του φροντιστηρίου που εκεί όμως δικαιολογείται λόγω  του ρόλου του που είναι η προετοιμασία των μαθητών για εξετάσεις. Ποιός είναι ,όμως ο ρόλος του καθηγητή του σχολείου ; Να βλέπει τους μαθητές μόνο ως υποψήφιους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή να τους βοηθήσει να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες ,να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και δημιουργική σκέψη;
3) Ο καλός εκπαιδευτικός δεν παρέχει διδασκαλία σταθερής μορφής και περιεχομένου, αλλά μπορεί να την προσαρμόζει μεθοδολογικά και ψυχολογικά ανάλογα με τους μαθητές που έχει απέναντί του. Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός έχει τυποποιήσει τελείως το μάθημά του ώστε να αντιγράφεται γρήγορα και αποτελεσματικά από όλους τους μαθητές. Έχει συνταγές επιτυχίας που τις ακολουθεί πιστά .
 4)Ο καλός εκπαιδευτικός έχει σαν γνώμονα τη λειτουργικότητα της διδασκαλίας  ενώ ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός την αποτελεσματικότητά της .Γι’ αυτόν «το αποτέλεσμα μετράει» και το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η ανάδειξη πρωταθλητών. Έτσι δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στους μαθητές «που τραβάνε» με αποτέλεσμα να μην έχει το κίνητρο και το χρόνο να  βοηθήσει   όσους  μαθητές είναι αδύναμοι οπότε αυτοί αναπόφευκτα  οδηγούνται στο περιθώριο της διδασκαλίας  και καταλήγουν να είναι οι παράπλευρες απώλειες του πρωταθλητισμού. Αντί δηλαδή ,όπως θα έπραττε ο καλός εκπαιδευτικός , να δείχνει θετική διάκριση στους αδύναμους μαθητές τους θεωρεί «χαμένη υπόθεση» και «βαρίδια» για  τους πρωταθλητές που προπονεί . Αυτό βέβαια απέχει πολύ από την παροχή ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων μάθησης σε όλους τους μαθητές .                 Στα πλαίσια επίσης της αναζήτησης της αποτελεσματικότητας ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός  μοιραία θα συμφωνήσει κάποια στιγμή σε ότι του προταθεί που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Θα πει ναι σε μια πρόταση για ομοιογενή τμήματα με βάση την επίδοση των μαθητών .Μετά θα πει ναι και στα ομοιογενή σχολεία  της αριστείας από τη μια και της μαθητείας και της κατάρτισης από την άλλη  .
5)Όσον αφορά την αξιολόγηση των μαθητών ενώ ο καλός εκπαιδευτικός επιβραβεύει την προσπάθεια και πάντα συγκρίνει τη πρόοδο με το σημείο εκκίνησης του μαθητή, ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός επιβραβεύει μόνο την αντικειμενική επίτευξη υψηλής βαθμολογίας στις εξετάσεις.
6)Τα κίνητρα μάθησης που αξιοποιεί ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός ώστε να επιτύχει τους στόχους του είναι εξωτερικά : η ανταμοιβή ,  το κέρδος  και ο ανταγωνισμός. Έτσι βοηθάει στο να μετατρέπονται τα σχολεία έχουν σε  χώρους  όπου τα παιδιά μπολιάζονται στη λογική της αγοράς, του  ακραίου ανταγωνισμού και ατομικισμού. Αντιθέτως τα κίνητρα μάθησης που προσπαθεί να εμφυσήσει στους μαθητές του ο καλός εκπαιδευτικός είναι εσωτερικά: προσπάθεια βελτίωσης του «εαυτού» ως στάση ζωής μη περιμένοντας καμία εξωτερική ανταμοιβή. Στα πλαίσια αυτά  μαθαίνει  τον μαθητή  να επιδιώκει και να παλεύει για την βελτίωση και των υπολοίπων και όχι να αγωνιά και να μεθοδεύει  τη δική του αναρρίχηση εις βάρος αυτών. Ο  αποτελεσματικός εκπαιδευτικός  επενδύει στο  «εγώ» ενώ καλός εκπαιδευτικός στο «εμείς» ,στο μοίρασμα.
Τι ισχυρίζονται τα «think tank» του υπουργείου
Οι δεξαμενές σκέψης του υπουργείου Παιδείας προσπαθούν να μας πείσουν ότι η καλή και  η αποτελεσματική διδασκαλία μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά και να συνθέσουν την ποιοτική διδασκαλία( ΙΕΠ -Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Δεν μας λένε όμως πως θα γίνει αυτό σε ένα Λύκειο όπου οι δύο ρόλοι είναι τελείως αντικρουόμενοι. Πως μπορούν να συνδυαστούν ο παιδαγωγικός ρόλος και ο ρόλος του προγυμναστή για τις εξετάσεις  σε ένα  Λύκειο που έχει μετατραπεί σε σύγχρονο κολαστήριο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι οδηγούνται αμφότεροι στην εξουθένωση, με την εξετασιομανία να έχει σαρώσει τα πάντα και με τους αδύναμους μαθητές να οδηγούνται στην σχολική εγκατάλειψη ;
Θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη. Θεωρώ ότι η επιμονή των συμβούλων του υπουργείου ότι ο καλός και ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός μπορούν να συνυπάρχουν  θα οδηγήσει τελικά  σε διπλή αξιολόγηση του εκπαιδευτικού , του καλού μέσω της ατομικής αξιολόγησης και του αποτελεσματικού με βάση τις επιδόσεις των μαθητών του. Εύχομαι να διαψευστεί αυτή μου η πρόβλεψη.
Τι κρύβεται πίσω από την προώθηση του μοντέλου του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού ;
Πρέπει να δούμε την ενέργεια αυτή μέσα στα γενικότερα πλαίσια όλων εκείνων των σκοτεινών σχεδίων που υφαίνονται στις μέρες μας για την δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας.( την αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας , την ατομική αξιολόγηση , την αξιολόγηση των μαθητών του Λυκείου σε εθνικό επίπεδο , τις μορφές κρυφής ιδιωτικοποίησης  κ.α). Για να τα πετύχουν όλα αυτά έχουν φροντίσει  να κάνουν  τον εκπαιδευτικό να αισθάνεται αδύναμος σε τέτοιο βαθμό που να έχει παραλύσει και να μην μπορεί να προβάλει αντίσταση . Τον έχουν φορτώσει με παραπάνω δουλειές από ότι του αναλογούν , τον έχουν τρομοκρατήσει με το πειθαρχικό δίκαιο και με τις κάθε είδους αξιολογήσεις , τον έχουν βάλει ακόμα και τα απογεύματα να τρέχει δεξιά και αριστερά να μαζεύει προσόντα και τον έχουν εξαθλιώσει οικονομικά .Σαν να μην έφταναν όλα αυτά  τώρα του βάζουνε το πιστόλι στον κρόταφο ρωτώντας τον τι προτιμά να είναι καλός εκπαιδευτικός ή να έχουν επιτυχία οι μαθητές του στις εξετάσεις. Αυτό που θέλανε από την αρχή ήταν να τον παγιδέψουν και να τον κάνουν συνένοχο στο έγκλημα.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο στόχος τους είναι η εξαφάνιση του καλού εκπαιδευτικού .Τον καλό εκπαιδευτικό τον φοβούνται γιατί δεν μπορούν να τον ελέγξουν .Φοβούνται την δύναμη που έχει ο λόγος του στα παιδιά .Φοβούνται την επιστημοσύνη του όταν αυτή εκφράζεται ελεύθερα και με τόλμη. Τους βασανίζει πραγματικά η κλειστή πόρτα της αίθουσας και για πολλά χρόνια εφεύρισκαν τρόπους να τρυπώσουν μέσα .Τώρα απλά αποφάσισαν ότι υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος να ελέγξουν τον καλό εκπαιδευτικό. Πως; Τυποποιώντας τον. Αφαιρώντας του όλα τα παιδαγωγικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του. Μετατρέποντάς τον σταδιακά σε μηχανή που λειτουργεί με  manual την τράπεζα θεμάτων και που τροφοδοτείται με ενέργεια μόνο από τις μετρήσιμες μαθητικές επιδόσεις.
Πίσω από την τυποποίηση και τον έλεγχο των εκπαιδευτικών βρίσκεται ο έλεγχος της ίδιας της εκπαίδευσης .Και όποιος ελέγχει την εκπαίδευση ελέγχει το μέλλον του κόσμου.
Αναρωτιέμαι πότε θα καταλάβει ο εκπαιδευτικός τη δύναμή του. Πότε θα αποφασίσει να πάρει ο ίδιος την εκπαίδευση στα χέρια του ;Το γεγονός ότι όλο το κυρίαρχο σύστημα αυτή την στιγμή τον πολεμάει με μανία  τι άλλο είναι παρά  απόδειξη της δύναμής του;
Πηγές :
1)  Έκθεση ΟΟΣΑ 2011.Προτάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα 2)Το ΦΕΚ της Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών 240 -5 /10/ 2013 .3) Προκαταρκτικές Ενέργειες για την Εφαρμογή Συστήματος Αξιολόγησης(ΙΕΠ ).

Οι νηπιαγωγοί της Αλεξανδρούπολης δείχνουν το δρόμο!


Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα 14/11, οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. πέτυχαν μια μικρή νίκη στο ζήτημα της αξιολόγησης!
Η διευθύντρια Π.Ε. Έβρου, δίχως να χάσει καιρό για την εφαρμογή της αξιολόγησης-λαιμητόμου, ενημέρωσε χθες τις προϊσταμένες των νηπιαγωγείων ότι καλούνται να εμφανιστούν 12 απ’ αυτές σήμερα, Πέμπτη (και άλλες 12 αύριο) σε ραντεβού ανά 15λεπτο, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες της αξιολόγησής τους.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Αλεξανδρούπολης οι προϊστάμενες των νηπιαγωγείων δεν παρουσιάστηκαν σήμερα στα καθορισμένα από τη Διεύθυνση ατομικά ραντεβού, αλλά όλες μαζί και με την παρουσία του Δ.Σ. του Συλλόγου. Δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δε θα δεχτούν να αξιολογηθούν και η Διεύθυνση αναγκάστηκε να αναβάλει τις προγραμματισμένες αξιολογικές διαδικασίες.
Με την αξιολόγηση των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων, Υ.ΠΑΙ.Θ. και διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης επιδιώκουν να θέσουν σε άμεση εφαρμογή την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Οι νηπιαγωγοί της Αλεξανδρούπολης σήμερα (και αύριο σ’ όλη την Ελλάδα…) δηλώνουν αποφασισμένες να μην επιτρέψουν τη μετατροπή τους σε πρώτα θύματα της αξιολόγησης. Αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή της αξιολόγησης δεν είναι μονόδρομος, η συλλογική μας δράση μπορεί να φέρει την ανατροπή στα σχέδιά τους.
Mε την άμεση κινητοποίηση και το συντονισμό μας μπορούμε να πετύχουμε μικρές νίκες σε κάθε περιοχή αλλά και τη μεγάλη νίκη ενάντια στην πολιτική της αξιολόγησης που οδηγεί στο κλείσιμο σχολείων, τη μισθολογική καθήλωση και τις απολύσεις εκπαιδευτικών!

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ζητάει τη στήριξη και ενεργό συμμετοχή των συλλόγων, προκειμένου να γίνει αμέσως και οπωσδήποτε πριν απο τις 27/11/2014 –η οποία είναι η καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης στην πλατφόρμα αξιολόγησης των ατομικών φακέλων-portfolio, Παναττική Συνάντηση Νηπιαγωγών για να μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις και να μπλοκαριστεί η απόπειρα αξιολόγησης.

Οι προϊσταμένες/οι Νηπιαγωγείων είναι οι ΠΡΩΤΟΙ 5.573 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, στις οποίες εφαρμόζεται η ατομική αξιολόγηση. Παρόλο ότι δεν περιλαμβάνονταν  στη λίστα των αξιολογητών-στελεχών και δεν αξιολογούν, όπως οι διευθυντές σχολείων οι οποίοι κλήθηκαν να επιμορφωθούν για να αξιολογήσουν, ωστόσο καλούνται τώρα να αξιολογηθούν μαζί με τα στελέχη. Το ΥΠΑΙΘ έκανε έναν πολύ ύπουλο  σχεδιασμό, για να εισάγει στην αξιολόγηση έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να ακυρωθεί.

Τα 3.149 νηπιαγωγεία είναι μονοθέσια, συνεπώς αξιολογώντας τις προϊσταμένες θα έχουν τελειώσει με την αξιολόγηση του 56,5 % των νηπιαγωγείων. Επισημαίνουμε, ότι ως σχολικές μονάδες τα νηπιαγωγεία είνα περίπου 1.000 περισσότερα από τα δημοτικά. Οι νηπιαγωγοί είναι 11.869,  οπότε με αυτόν το ελιγμό οι μισοί θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ζητάει τη στήριξη και ενεργό συμμετοχή  των συλλόγων, προκειμένου να γίνει αμέσως και οπωσδήποτε πριν απο τις 27/11/2014 –η οποία είναι η καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης στην πλατφόρμα αξιολόγησης των ατομικών φακέλων-portfolio, Παναττική Συνάντηση Νηπιαγωγών για να μαζικοποιηθούν οι αντιδράσεις και να μπλοκαριστεί η απόπειρα αξιολόγησης.
Προτείνουμε επίσης, συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, όπως πούλμαν από τις μακρινές περιοχές , αφίσα,  ενημέρωση  των μελών των Συλλόγων.
Επίσης οφείλουμε να αναφέρουμε  πως, ενώ υπήρξε σχετικό αίτημά μας, κατά τη διάρκεια του ΔΣ της Τρίτης 11/11/14, αλλά και ανακοίνωσή μας με το αντίστοιχο αίτημα–κάλεσμα στη ΔΟΕ,  το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας απάντησε αρνητικά.
Η κρίσιμη  όμως  κατάσταση,  δε δίνει χρόνο για αναβολές  και η απεργία-αποχή χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, το ίδιο και οι νηπιαγωγοί που αρνούνται να γίνουν ο δούρειος ίππος για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Ενδεδειγμένη μέρα για τη Συνάντηση είναι το πρωί της Κυριακής 23/11, λόγω της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής νηπιαγωγών που μας έστειλαν αντίστοιχο αίτημα και βρίσκονται σε όμορους νομούς .
Παρακαλούμε πολύ, όπως μας απαντήσετε έως το βράδυ της Τρίτης 18/11, προκειμένου να υπάρξουν  συντονισμένες προσπάθειες για τη διοργάνωση της Παναττικής Συνάντησης.

ΟΛΕΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ




ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ:ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ! Η Χούντα των αξιολογητών έχει πήλινα πόδια και αυτός ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ του 2014 θα της δώσει τη χαριστική βολή!




Συναδέλφισσες -οι 
Από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο οι  προϊσταμένες/οι των Νηπιαγωγείων αντιδρούν και δε δέχονται να αξιολογηθούν!
Οι πρώτες μαζικές αντιδράσεις είναι γεγονός! Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Έβρου, από υπερβάλλοντα ζήλο έσπευσε πρώτη πανελλαδικά,  την περασμένη Τετάρτη, να καλέσει τις προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων  να εμφανιστούν 12 απ’ αυτές την Πέμπτη (άλλες 12 την Παρασκευή και 12 τη Δευτέρα) σε ραντεβού ανά 15λεπτο, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες της αξιολόγησής τους.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Αλεξανδρούπολης οι προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων δεν παρουσιάστηκαν στα καθορισμένα από τη Διεύθυνση ατομικά ραντεβού, αλλά όλες μαζί και με τη συνοδεία του Δ.Σ. του Συλλόγου δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δε θα δεχτούν να αξιολογηθούν. Μετά από αυτή τη δυναμική μαζική αντίδραση  η Διεύθυνση αναγκάστηκε να αναβάλει τις προγραμματισμένες αξιολογικές διαδικασίες.

Αυτή είναι η πρώτη νίκη!
ΔΕΝ  ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ!

Αν το ΥΠΑΙΘ μας καλέσει να αξιολογηθούμε, ακολουθούμε τις τελευταίες οδηγίες της ΔΟΕ σύμφωνα με τις οποίες:
1.       Με την ανακοίνωσή της με Αρ. Πρωτ. 1211/13-11-2014 μπορούμε να καταγράψουμε τη συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει το ΔΣ της ΔΟΕ στο βιβλίο πράξεων προϊσταμένης ως εξής: «Δε συμμετέχω στις διαδικασίες της αξιολόγησης, υλοποιώντας την με α.π. 1201/31-10-2014  απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. την οποία εξωδίκως κοινοποίησε στους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.».
2.       Η αποχή μας από τις ενημερωτικές συναντήσεις αξιολόγησης στις οποίες θα μας καλέσουν σύντομα οι διευθυντές εκπαίδευσης και οι σχολικοί συμβουλοι –μέχρι τις 27 Νοέμβρη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, καλύπτεται από τη ΔΟΕ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της με Αρ. Πρωτ. 1212/13-11-2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ «Στο πλαίσιο εφαρμογής της αξιολόγησης - χειραγώγησης, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι σε όλη την Ελλάδα καλούν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, προϊσταμένους/ες ολιγοθέσιων σχολείων και νηπιαγωγείων σε ενημερωτικές συναντήσεις. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλύπτει με την απόφασή του για απεργία - αποχή όλους τους παραπάνω συναδέλφους ώστε να μην συμμετέχουν στις συναντήσεις αυτές. Οι συνάδελφοι παραμένουν στις σχολικές τους μονάδες εκτελώντας κανονικά τα καθήκοντά τους και αφού συμμετέχουν στην απεργία - αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης δεν είναι υποχρεωμένοι να παρευρεθούν στις συναντήσεις και δε διατρέχουν κίνδυνο πειθαρχικών κυρώσεων (σύμφωνα και με την άποψη της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κας Τσίπρα). Οι τοπικοί Σύλλογοι (ή όπου είναι απαραίτητο η Δ.Ο.Ε.) μπορούν να κηρύσσουν στάσεις εργασίας ώστε να καλύπτουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους ώστε να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που αποφασίζουν.».

Τώρα είναι το κομβικό σημείο για να μπλοκαριστεί η διαδικασία της αξιολόγησης! Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή όλοι ενωμένοι να τους διαλύσουμε! Μέσα από τους συλλόγους, με συγκεντρώσεις Νηπιαγωγών σε όλη την Ελλάδα, με μαζικές αντιδράσεις, μαζικές παραιτήσεις, με διακίνηση ενημερωτικού υλικού και με όποιον τρόπο συμβάλλει στην ακύρωση της αξιολόγησης-χειραγώγησης.

Ο Νοέμβρης της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ του Πολυτεχνείου έμελλε να είναι και ο καθοριστικός μήνας για την  ΕΞΕΓΕΡΣΗ  των εκπαιδευτικών απέναντι στην αξιολόγησή τους με όποια προσωπεία και αν εμφανίζεται αυτή: αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, αξιολόγηση νηπίων –portfolio, διοικητική αξιολόγηση  στελεχών διευθυντών Δημοτικών σχολείων και προϊσταμένων Νηπιαγωγείων, προσωπική αξιολόγηση εκπαιδευτικών...
Η Χούντα των αξιολογητών έχει πήλινα πόδια και αυτός ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ του 2014 θα της δώσει τη χαριστική βολή!

Συναδέλφισσες-οι 
Ο δρόμος άνοιξε!
Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και το Καστελλόριζο ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ!

Γενναία πράξη:Παραίτηση σχολικού συμβούλου ..λόγω αξιολόγησης

Με επιστολή του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου ο σχολικός σύμβουλος Γιάννης Σταύρου κατέθεσε την παραίτησή του

Ακολουθεί η επιστολή του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου
Προς Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου
Κοιν. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας
Ηγουμενίτσα 13-11-14
Θέμα: Παραίτηση από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου
Παρακαλώ να κάνετε δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Η απόφασή μου σχετίζεται με την εφαρμογή του Π.Δ. 152 και την εμπλοκή μου, ως Σχολικού Συμβούλου, στην αξιολόγηση αρχικά των Δ/ντών και ακολούθως των δασκάλων.
Κατά το παρελθόν είχα εκφράσει δημόσια την άποψή μου για το Π.Δ. 152, είχα τονίσει τις αρνητικές συνέπειες εφαρμογής του γι’ αυτό και δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Ήλπιζα ότι μετά την αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, τις αντιδράσεις και τον αντίλογο που αναπτύχθηκε, το Υπουργείο θα είχε επανεξετάσει τη θέση του.
Δηλώνω ότι αδυνατώ να εφαρμόσω το Π.Δ. για την αξιολόγηση καθώς αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με βασικές μου αρχές και τη συνείδησή μου. Είμαι πεπεισμένος ότι η εφαρμογή του θα επιφέρει ανατροπή στις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Σχολικών Συμβούλων και εκπαιδευτικών, ακύρωση του ρόλου και του έργου των Σχολικών Συμβούλων, ένταση του ανταγωνισμού στο σχολείο - στον κατ’ εξοχήν χώρο συναγωνισμού και ευγενούς άμιλλας – επέκταση της εργασιακής ανασφάλειας, κατηγοριοποίηση σχολείων – εκπαιδευτικών - μαθητών, ανατρέποντας έτσι το παιδαγωγικό κλίμα και δυσχεραίνοντας το εκπαιδευτικό έργο.
Γι’ αυτούς τους λόγους σας υποβάλω την παραίτησή μου την οποία, παρακαλώ, να κάνετε αποδεκτή.
Γιάννης Σταύρου
Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης
3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Θεσπρωτίας



Πηγή: Alfavita.gr

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 21 & 22/11/2014


ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 / 6977904185


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
11-11-2014

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΑΠΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256)