Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.

Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.
Ἄν νιώθεις τὰ κότσια σου μεῖνε στὶς γραμμές μας, ἄν νιώθεις τὸ καθῆκον σου πράξε τὸ μαζὶ μᾶς εἶναι χιλιάδες τὰ ἄστρα μέσα μᾶς πρέπει νὰ γίνουν δικά μας. Από τη συλλογή “Οι γειτονιές του κόσμου”, Μακρόνησος, Αη-Στράτης, 1949-1951

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΡΧΑΙΑ ΑΣΩΠΟΣ-ΠΛΥΤΡΑ 28.5.2016 11 ΤΟ ΠΡΩΙ






ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
«ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» 
Πληροφ: Παπαδοπούλου Ελισάβετ
Δ/νση: Μολάοι Μολάοι,26/5/2016
Ταχ.Κωδ: 230 52 Αρ.Πρωτ.:118
Τηλ: 2732082682/6978697160 Προς
Fax:2732082682
mail: syllogosgritsos@gmail.com Τα μέλη του συλλόγου

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΥΤΡΑ(πληροφορίες:http://www.monemvasia.gr/…/historic-s…/ancient-asopos-plytra) ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΙΟΥ 2016 ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ.
ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΠΛΥΤΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙ (ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ) Η ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ κα ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ.
ΠΡΟΣΟΧΗ !ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΡΧΑΙΑ ΑΣΩΠΟΣ-ΠΛΥΤΡΑ ΜΕΧΡΙ 27/5/2016 ΣΤΙΣ 2 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΤΗΛ.6978697160 (κ.Παπαδοπούλου Ελισάβετ)
Υποσημείωση:Δεν πληρώνετε κάτι προκειμένου να συμμετέχετε στην παραπάνω δραστηριότητα του συλλόγου.

Παρακαλούμε τους διευθυντές/ντριες και τους προϊσταμένους/νες των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων να ενημερώσουν τους συναδέλφους της 
σχολικής τους μονάδας.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ

ΔΟΕ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6/2016 & 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/6/2016

ΜΟΝΙΜΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΩΡΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πιστή στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και της πολιτικής της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.
   Η συνέχιση του καθεστώτος των μηδενικών διορισμών για το σχ. έτος 2016 – 2017, η άρνηση του Υπουργού Παιδείας να δεσμευτεί σχετικά με τον αριθμό των αναπληρωτών που πρόκειται να προσληφθούν για την επόμενη σχολική χρονιά καθώς και η εμμονή του στη στήριξη όλων των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που έχει προωθήσει το τελευταίο διάστημα («Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου» με αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από αυτό και χιλιάδες ανέργους αναπληρωτές την επόμενη σχολική χρονιά, μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τις οργανικές τους θέσεις καθώς θα πλεονάζουν, συμπλήρωση ωραρίου δασκάλων σε περισσότερα από ένα σχολεία, αύξηση του ελάχιστου αριθμού νηπίων στα 14 επομένως μαζικό κλείσιμο τμημάτων νηπιαγωγείων, η μετατροπή του ρόλου των Τμημάτων Ένταξης σε κακέκτυπο παράλληλης στήριξης – ταφόπλακα στις προσλήψεις εκπαιδευτικών για παράλληλη στήριξη, η ολοφάνερη απουσία βούλησης για απόδοση οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων) δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στην εκπαίδευση.   
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαντά στην επίθεση του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης με αγώνα. Αγώνα, που όπως απέδειξε η αναγκαστική μεταστροφή του Υπουργείου στο θέμα του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών, έπειτα από τις δυναμικές μας κινητοποιήσεις, είναι ο μόνος δρόμος που έχει το εκπαιδευτικό κίνημα για να νικήσει.
Ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παλεύει για:
·                     Την άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και υποσχόταν ο Υπουργός μέχρι πριν λίγο    χρονικό διάστημα.
·                     Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής            τώρα.
·                     Καμία απόλυση αναπληρωτή, κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία.
·                     Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για το φερόμενο ως «Ενιαίο            Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου».
·                     Την απόσυρση της διάταξης που ψηφίστηκε για τα νηπιαγωγεία.
·                     Την απόδοση των οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς   ειδικοτήτων.



Αποφασίζουμε ομόφωνα
Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 και ώρα 17:30 στα Προπύλαια. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας της Δ.Ο.Ε. για την Προσχολική Αγωγή στην οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Πρωτοβάθμιων Συλλόγων και Αιρετοί. Στη συγκέντρωση καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς των μαθητών καθώς και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Όλοι μαζί θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια της Κυβέρνησης που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Κηρύσσουμε
24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016
ημέρα κινητοποίησης για την Παιδεία και την Υγεία
και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στη συγκέντρωση της Δ.Ο.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια στις 12:30 μ.μ. (η συγκέντρωση θα ενωθεί με την αντίστοιχη συγκέντρωση των εργαζόμενων στην υγεία που πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ) και στην πορεία που θα ακολουθήσει μέχρι τη Βουλή. Εκεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί από τον Υπουργό Παιδείας να μας συναντήσει και να αφουγκραστεί τη βούληση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προχωράει στην έκδοση αφίσας και επιστολών προς τους γονείς των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με τις οποίες τους ενημερώνουμε για τις ολέθριες επιπτώσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών. Οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. όλο το επόμενο διάστημα, αποκτούν και χαρακτήρα ενημέρωσης των συναδέλφων καθώς και  προετοιμασίας και οργάνωσης των κινητοποιήσεων.

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεσηκωνόμαστε και
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ

Καλούμε τους συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε. να πραγματοποιήσουν ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα στις έδρες Περιφερειών και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Καλούμε ιδιαίτερα τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. που βρίσκονται πιο κοντά στο λεκανοπέδιο να φροντίσουν για την οργανωμένη μετακίνηση εκπαιδευτικών στις συγκεντρώσεις της Δ.Ο.Ε.


ΔΟΕ-Διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ – ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ» Κριτική και διεκδικήσεις Αθήνα 4/6/2016


Συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ –
 ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ». Κριτική και διεκδικήσεις», το  Σάββατο 4 Ιουνίου 2016,
ώρα 9.00– 15.00  στο Ξενοδοχείο «Novotel»,
με εισηγητές:
Γιώργο Τσιάκαλο, Ομότιμο Καθηγητή Α.Π.Θ.
Παναγιώτη Σταμάτη, Επίκουρο Καθηγητή Προσχολικής Αγωγής Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Κάλεσμα για συμμετοχή σε κινητοποίηση με την Ομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής. Παρασκευή 20 Μαΐου, και ώρα 6 μ. μ. στο Σύνταγμα

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, την Παρασκευή 20 Μαΐου, και ώρα 6 μ.  μ. στο Σύνταγμα (καθώς και σε κάθε παρόμοια δράση σε όλη την Ελλάδα).
Μαζί με τους γονείς των μαθητών μας παλεύουμε για:
·         Την άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση.
·         Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών τώρα.
·         Kαμία απόλυση εκπαιδευτικού, κανείς εκπαιδευτικός άνεργος.
·         Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για το φερόμενο ως "Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου".
·         Την απόσυρση της διάταξης που ψηφίστηκε για τα νηπιαγωγεία.
·         Την απόδοση των οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
·         Την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και ο κλάδος μαζί με τους γονείς των μαθητών μας απαντάμε δυναμικά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου και των μνημονιακών πολιτικών κυβέρνησης Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελισάβετ Παπαδοπούλου στον FLY: «Διαλύονται οι δομές του σχολείου – Κατά της παιδείας τα νέα μέτρα»

ΑΔΕΔΥ:Συλλαλητήριο Κυριακή 22.5 ενάντια στο νέο Πολυνομοσχέδιο

Να μην περάσει το νέο βάρβαρο πακέτο μνημονιακών μέτρων
ΟΧΙ στον αυτόματο «κόφτη» μισθών, συντάξεων, κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών.
ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
ΟΧΙ στην αρπαγή «κόκκινων» δανείων και κατοικιών
από τα «κοράκια» των αγορών.
ΟΧΙ στη νέα φοροεπιδρομή.
Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., μετά τον σφαγιασμό των συντάξεων και των λαϊκών εισοδημάτων με τον, πρόσφατα, ψηφισμένο αντιασφαλιστικό - φορομπηχτικό νόμο, προωθεί για ψήφιση ένα νέο μνημονιακό Πολυνομοσχέδιο. Πρόκειται για ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που θεσμοθετεί «αυτόματο μηχανισμό - κόφτη» περικοπής μισθών, συντάξεων, κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών στο όνομα της επίτευξης «πλεονασμάτων» στον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων στους δανειστές και μάλιστα με τρόπο που παρακάμπτει τη Βουλή και ακυρώνει τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη χώρα μας. Στην ουσία τίθεται σε λειτουργία μια μηχανή φτωχοποίησης που θα δουλεύει ακατάπαυστα παράγοντας εξαθλίωση από τη μία και πλεονάσματα από την άλλη.
Με το νέο νομοσχέδιο επιβάλλονται πρόσθετοι έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 διςευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, παράλληλα με τους νέους άμεσους φόρους στο εισόδημα ύψους 1,8 δις, που επιβλήθηκαν πρόσφατα, σε μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλα λαϊκά στρώματα.
Με το πολυνομοσχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο πώλησης 19 ΔΕΚΟ και μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΤΡΕΝΟΣΕ, «Ελληνικό» κλπ). Με τη συγκρότηση του «νέου Ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, θα συγκεντρώνονται όλα τα έσοδα του ξεπουλήματος των «ασημικών» του λαού και της χώρας, για να παραδίδονται στους δανειστές. Στο διάστημα 2016-18 προβλέπεται να δοθούν τουλάχιστον 5,8 δις €.
Προωθείται επίσης η πώληση σε ξένα αρπακτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια όχι μόνο «κόκκινων» αλλά και ενήμερων δανείων, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε η αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.
Τέλος, με το νέο πολυνομοσχέδιο προωθείται η επίσημη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε «Ανεξάρτητη Αρχή», που δεν θα δίνει λογαριασμό ούτε στον υπουργό Οικονομικών ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση. Η παράδοση των δημοσίων εσόδων σε «Ανεξάρτητη Αρχή» είναι άκρως αντισυνταγματική και η επίκληση της «αποτελεσματικότητας» στον έλεγχο της φοροδιαφυγής είναι απολύτως προσχηματική, ενώ ουσιαστικά αποτελεί βήμα αναίρεσης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Για το προσωπικό της Αρχής προβλέπεται περιορισμένη εφαρμογή (αν όχι κατάργηση) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα αν και πλήρης ευελιξία στη διαχείριση του και τις υπηρεσιακές του μεταβολές.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την πολιτική λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων και της δημόσιας περιουσίας, την πολιτική φτωχοποίησης του λαού.Αγωνίζεται για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ και κεφαλαίου.
Όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις του νέου Πολυνομοσχεδίου, αποτελούν μέρος των «προαπαιτούμενων», ώστε να γίνει «αξιολόγηση» και να δοθεί «πιστοποίηση» ορθής εφαρμογής του Μνημονίου από το Eurogroup ως τις 24.5.16, έτσι ώστε:πρώτον, να αποδοθούν οι παρακρατηθείσες και νέες προβλεπόμενες δόσεις από τα δάνεια και δεύτερον, να ανοίξουν οι διαδικασίες ρύθμισης του χρέους ώστε να καταστεί …«βιώσιμο».!! Είναι φανερό ότι καλλιεργείται το γνωστό «στερεότυπο» …πρέπει να πάρουμε τις δόσεις για να επιβιώσουμε και να ….κινηθεί η οικονομία, αποσιωπώντας ότι οι δόσεις πάνε κυρίως στην εξόφληση τόκων και χρεολυσίων. Το 2016 θα καταβληθούν κατά μέσο όρο 1,1 δις το μήνα (στο τρίμηνο Μάϊος-Ιούλιος φθάνουν 5 δις).! Άλλωστε είναι γνωστό, σύμφωνα με ομολογίες Γερμανών αξιωματούχων ότι από τα 220 δις δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τους «θεσμούς», μόλις 5% πήγαν για τη …«σωτηρία» της χώρας και τα υπόλοιπα κυρίως για τη διάσωση των ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών!
Όσον αφορά τη φιλολογία περί ρύθμισης χρέους μετά την «αξιολόγηση» από τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκατέλειψε το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας για την αναδιάρθρωση του και το στόχο της βαθιάς διαγραφής του χρέος, έχοντας ως μοχλό πίεσης την αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων, πρακτικά δεν κάνει τίποτα περισσότερο από ότι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εκλιπαρεί, τώρα, τους δανειστές για κάποια «ρύθμιση», προκειμένου να δικαιολογήσει στον ελληνικό λαό την υποταγή της στις εντολές τους και την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών της. Το χρέος δεν μπορεί να εξοφληθεί παρά με τεράστιες θυσίες και εξαθλίωση του ελληνικού λαού, με αρπαγή όποιου πολύτιμου στοιχείου έχει η χώρα και με πλήρη απώλεια της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σε κινητοποιήσεις για να μην περάσει το Πολυνομοσχέδιο – λαιμητόμος στη Βουλή.
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΙΟΥ 2016
Πλατεία Συντάγματος, ώρα 5:30μμ
την ώρα που θα συζητιέται και θα ψηφίζεται στη Βουλή
το νέο αντιλαϊκό Πολυνομοσχέδιο.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΔΟΕ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΑΡΗ ΤΣΙΤΣΟ


Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μ. Λιουδάκη» το Δ. Σ της ΔΟΕ δηλώνει τα εξής:

1.       Το δημόσιο δωρεάν σχολείο, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων και των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, στηρίζεται από τον καθημερινό μόχθο των εκπαιδευτικών, από την καθημερινή προσπάθεια εκπαιδευτικών και γονέων και από τους κοινούς αγώνες του εκπαιδευτικού και του γονεϊκού κινήματος. Τα περιστατικά μεμονωμένων επιθέσεων γονέων ενάντια σε εκπαιδευτικούς, υπονομεύουν τον κοινό αγώνα υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών/τριών μας. Οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και τα προβλήματα που ανακύπτουν πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από το διάλογο και την προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης στο εσωτερικό της σχολικής κοινότητας. Η σπίλωση των εκπαιδευτικών και η καλλιέργεια απαξιωτικού κλίματος απέναντί τους οδηγεί στη διάλυση του τόσο απαραίτητου παιδαγωγικού κλίματος και διαρρηγνύει τη σχέση δασκάλου- μαθητή.
2.       Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε διώξεις οι οποίες σχετίζονται με τη συνδικαλιστική, πολιτική, πολιτιστική ή άλλης μορφής δράσης εκπαιδευτικών. Δώσαμε τη μάχη να επανέλθει το τεκμήριο της αθωότητας που είχε ανασταλεί από προηγούμενες κυβερνήσεις με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να τεθούν σε αργία ή διαθεσιμότητα μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους.

3.      Η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του συγκεκριμένου σχολείου σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, καταμαρτυρεί ότι οι κατηγορίες αυτής της μικρής μερίδας γονέων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Θεωρούμε ότι η επίθεση στο συνάδελφό μας Άρη Τσίτσο αφορά στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

4.      Το  ΔΣ της ΔΟΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δάσκαλο Άρη Τσίτσο και συντάσσεται με το Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Ιεράπετρας «Μ. Λιουδάκη», το Σύλλογο Διδασκόντων του 4ου Δημ. Σχ. Ιεράπετρας και τη μεγάλη πλειοψηφία των γονέων. 


Από τη Δ.Ο.Ε. 

ΔΟΕ: Ψήφισμα συμπαράστασης στη συνάδελφο Δήμητρα Κουσκουμπέκου


    Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη συνάδελφο Δήμητρα Κουσκουμπέκου, εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ06, η οποία παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο  (το οποίο και  γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της μη θέσης σε δυνητική αργία) με την κατηγορία της προσκόμισης ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού και την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 αντιμετωπίζει  την ίδια κατηγορία ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σάμου.
Η υπόθεση αφορά την αποστολή μιας έγκυρης και αξιόπιστης ιατρικής γνωμάτευσης από το Νοσοκομείο Νίκαιας προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία με υπαιτιότητα του Νοσοκομείου έφερε λάθος ημερομηνία αφού στάλθηκε δύο εβδομάδες μετά την εξέταση έχοντας ως ημερομηνία εξέτασης την ημερομηνία αποστολής, ημερομηνία κατά την οποία η συνάδελφος βρισκόταν στο σχολείο της με αποτέλεσμα το έγγραφο να θεωρηθεί πλαστό, γεγονός που οδήγησε στην άδικη δίωξη της.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πέρα από την έκφραση της στήριξής του έχει κηρύξει, έπειτα και από το αίτημα του Συλλόγου, δίωρη στάση εργασίας από 11.00-13.00  την Πέμπτη 16 Μαΐου 2016 προκειμένου να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να συμπαρασταθούν στη συνάδελφό μας που διώκεται.

Ζητάμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών και το κλείσιμο της υπόθεσης.
Στην απόπειρα τρομοκράτησης των συναδέλφων απαντάμε με συσπείρωση, συναδελφικότητα και αλληλεγγύη


Από τη Δ.Ο.Ε. 

Μη συμμετοχή στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία

Η Δ.Ο.Ε. απαντά στον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας.
Δεν συμμετέχει  στον Εθνικό Διάλογο - παρωδία

Το ΔΣ της ΔΟΕ από τη στιγμή της  ανακοίνωσης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της έναρξης του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία τοποθετήθηκε θετικά, παρά τις έντονες επιφυλάξεις που υπήρχαν για τη διαδικασία του διαλόγου με βάση την προϋπάρχουσα εμπειρία. 
Σε όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και σήμερα η ΔΟΕ δεν προσκλήθηκε σε οποιαδήποτε διαδικασία στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Αντίθετα,  υπήρξε πλήθος ανακοινώσεων και εξαγγελιών από τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου, από τον Υπουργό Παιδείας αλλά και από διάφορους παράγοντες που δημιούργησαν ένα κλίμα δεδομένων «μεταρρυθμίσεων» παρά το γεγονός της απουσίας ουσιαστικού διαλόγου.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε μια σειρά ρυθμίσεων (είτε με τη μορφή τροπολογιών, σε άλλου περιεχομένου Νομοσχέδια, είτε με Υπουργικές Αποφάσεις) οι οποίες αλλάζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό το χαρακτήρα του Δημόσιου Σχολείου και τη λειτουργία του. Πιο πρόσφατο γεγονός υπήρξε η Υπουργική Απόφαση της Μεγάλης Τρίτης για την καθιέρωση ενός «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου» για το περιεχόμενο του οποίου υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός και παντελής έλλειψης διάθεσης διαλόγου με την Εκπαιδευτική Κοινότητα από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Η Υπουργική αυτή Απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις που έχει διαμορφώσει ο κλάδος μας εδώ και πολλά χρόνια μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και Επιστημονικά Συνέδρια και συνεχίζει να διαμορφώνει μέσα από διαδικασίες με την ευρεία συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών σε σχέση με το σχολείο που βιώνει και οραματίζεται ο έλληνας εκπαιδευτικός.
Το ίδιο πνεύμα διαπνέει και τις ρυθμίσεις που αφορούν την Προσχολική Αγωγή και ψηφίστηκαν με τη μορφή τροπολογίας στο Νόμο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα.  Εξοικονόμηση προσωπικού με κάθε θυσία, μηδενικός εκπαιδευτικός σχεδιασμός, διάλυση των δομών την δημόσιας εκπαίδευσης. Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου για την αλλαγή του ρόλου των εκπαιδευτικών των τμημάτων ένταξης και τη μετατροπή του σε ένα ιδιόμορφο είδος παράλληλης στήριξης και όλες μαζί αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ του οποίου η συνολική εικόνα δεν είναι άλλη από την αδιοριστία(έπειτα μάλιστα από την παραδοχή από τον Υπουργό Παιδείας ότι και το 2016-2017 θα αποτελέσει έτος μηδενικών μόνιμων διορισμών), την ανεργία – απόλυση για χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τη συνέχιση του καθεστώτος αβεβαιότητας για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων εν αναμονή οργανικής θέσης, την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και τη διάλυση, τελικά, της Δημοσίας Εκπαίδευσης.
Έπειτα από όλα τα παραπάνω, ακόμη και οι τελευταίες ελπίδες για μια διαδικασία διαλόγου στην κατεύθυνση της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της εκπαίδευσης και το σχεδιασμό του μέλλοντός της μέσα από μια ευρεία, ειλικρινή και με όραμα συζήτηση, έχουν πλέον εξανεμιστεί.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι αναγκασμένο από τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει την συμμετοχή του από τον ψευδεπίγραφο, όπως αποδείχθηκε, Εθνικό Διάλογο. Δίχως να απεμπολούμε την πίστη μας στον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία απόλυτου ευτελισμού του.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν πρόκειται να ορίσει εκπροσώπους του στα όργανα του Εθνικού Διαλόγου (Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας "ΕΣΥΠ", Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης "ΣΠΔΕ") και θα απέχει από αυτόν μέχρι τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει να άρει όλες τις ρυθμίσεις αυτές που οδηγούν την εκπαίδευση σε αδιέξοδο και να συζητήσει με ειλικρινείς προθέσεις και δίχως τη διάθεση εμπαιγμού των εκπαιδευτικών για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. 

ΔΟΕ: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ 85Ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

                Σύμφωνα με το άρθρο 35 του καταστατικού της Δ.Ο.Ε., σας αποστέλλουμε την Οριστική Ημερήσια Διάταξη της 85ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου για συζήτηση και έγκριση από τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων σας. 

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης
και 85ης Γενικής Συνέλευσης
22 - 24  Ιουνίου 2016


ΘΕΜΑΤΑ
Θέμα 1ο  : ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016
Τροποποίηση του καταστατικού

Θέμα 2ο:
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ–ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ–ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΑΙΡΕΤΟΥΣ
·         Έκθεση  Πεπραγμένων Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.
·         Οικονομικός απολογισμός οικον. έτους 2015-16 - Προϋπολογισμός χρήσης οικον. έτους 2016 – 2017
·         Ενημέρωση από αιρετούς του Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
·         Κριτική πεπραγμένων – Δευτερολογία Προέδρου Δ.Ο.Ε.

ΘΕΜΑ 3ο  :
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2016-2017

A.            Διεκδικητικό Πλαίσιο

I.            Οικονομικά
i.            Δαπάνες για την Παιδεία
ii.            Οικονομικά Εκπαιδευτικών
II.            Το σχολείο που βιώνουμε, το σχολείο που οραματιζόμαστε
III.              Ο εκπαιδευτικός του δημόσιου σχολείου (εργασιακά– επαγγελματικά)
i.            Διορισμοί – εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών
ii.            Ασφαλιστικά

IV.          Προσχολική Αγωγή
V.          Ειδική Αγωγή
VI.          Επιμόρφωση

Β.  Πρόγραμμα Δράσης
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
85ης Γενικής Συνέλευσης
22 - 24  Ιουνίου 2016

   2016. Η Ελλάδα κινείται πλέον στην τροχιά του 3ου μνημονίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχοντας διαψεύσει τις ελπίδες ακόμα και του πιο αισιόδοξου πολίτη, εφαρμόζει πιστά την ίδια αδιέξοδη πολιτική που από το 2009, με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας, εφάρμοσαν και οι άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις κατ’ εντολή των «θεσμών» (Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., Ε.Ε.).
  Οι υποσχέσεις μετατράπηκαν σε απελπισία για τους εργαζόμενους, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με ανελέητες  φοροεπιδρομές (που έχουν εξαπολυθεί και αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο έντονες, κατά μισθωτών και συνταξιούχων) και διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.
  Το τελευταίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων επιβεβαίωσε όλους τους φόβους για ένταση της λιτότητας και διογκώνει τα τεράστια προβλήματα που έχει επιφέρει η άγρια περικοπή μισθών και συντάξεων των τελευταίων ετών.
  Η πολιτική της συρρίκνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, η δραματική υποβάθμιση  του τομέα της Υγείας και η διάλυση του κοινωνικού κράτους είναι πλέον καθεστώς.
  Τα εξοντωτικά σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, τα οποία αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο επώδυνα μετά τις παρεμβάσεις των «θεσμών», οδηγούν στην εξαθλίωση των συνταξιούχων και την επιβολή τραγικών όρων (όρια ηλικίας, ύψος αποδοχών, δραστική περικοπή εφάπαξ και επικουρικών ταμείων) στους προς συνταξιοδότηση εργαζόμενους.

  Η Δημόσια Εκπαίδευση βιώνει όλα αυτά τα χρόνια μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα.
  Η εκπαιδευτική πολιτική δεν υλοποιείται με βάση τον απαραίτητο  εκπαιδευτικό προγραμματισμό και σχεδιασμό αλλά με κριτήρια οικονομικού – λογιστικού χαραχτήρα. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, προοπτική απολύσεων και μετατάξεις διέλυσαν την εκπαίδευση και οι πληγές που άνοιξαν, παρά τις άφθονες υποσχέσεις της νυν κυβέρνησης, όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά διαιωνίζονται.
  Η φετινή σχολική χρονιά, μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, κλείνει με 2.500 κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως την προοπτική μόνιμων διορισμών, με χιλιάδες αναπληρωτές να προσλαμβάνονται μόνο μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ.  Αναπληρωτές που είναι πλέον αντιμέτωποι με το τέταρτο έτος στη σειρά μηδενικών διορισμών (με τους αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής να κλείνουν 15 χρόνια αναμονής για μονιμοποίηση) αλλά και με την ανασφάλεια σχετικά με τον τρόπο πρόσληψής τους έστω και ως αναπληρωτές. Κι όλα αυτά με την προοπτική της τραγικής συρρίκνωσης ακόμη και αυτών των προσλήψεων αφού τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είτε φθίνουν είτε έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο για κάλυψη των φετινών κενών (π.χ. παράλληλη στήριξη).
  Όλα τα παραπάνω, μέσα στο εδώ και χρόνια διαμορφωμένο, τοπίο της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το να καλύψουν βασικούς τομείς λειτουργίας τους (γραφική ύλη, πετρέλαιο θέρμανσης, ανταπόκριση στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους) αλλά και της κατάργησης εκπαιδευτικών κατακτήσεων όπως η αναλογία 1:25 στα τμήματα και το ολοήμερο σχολείο.
  Μέσα σε όλο αυτό το τοπίο της αποσάθρωσης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμπαίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και τις ελληνικές οικογένειες, τάζοντας 20.000 μόνιμους διορισμούς, ενιαίο τύπο ολοήμερου σχολείου, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, Ειδική Αγωγή για όλους του μαθητές που τη χρειάζονται (καταργώντας ταυτόχρονα τα Τ.Ε. ή μετατρέποντάς τα σε παράλληλη στήριξη!!!), οργανικές θέσεις στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που περιμένουν μάταια… 
  Οι πολιτικές των αλλεπάλληλων μνημονίων, της σκληρής λιτότητας πάντα και μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και της “ακύρωσης” των Κοινωνικών Αγαθών, που επιβάλλεται από τους «Θεσμούς»  και εκτελείται κατά γράμμα και από την Κυβέρνηση της «πρώτης φορά αριστερά», δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αναμονής.
  Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούμε στο δρόμο και να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Απαιτείται αφύπνιση και δυναμικοί αγώνες. Η μάχη για το ασφαλιστικό είναι κομβικής σημασίας και πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης αγώνων με προοπτική δικαίωσης.
  Έχουμε χρέος, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα για  ν’  ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές , που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς αλλά  και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια  εκπαίδευση αλλά και το σύνολο των κοινωνικών αγαθών και κατακτήσεων.

Α. ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εισηγείται στις Γ.Σ. των Συλλόγων:

            I.            Οικονομικά

                    i.            Δαπάνες για την Παιδεία
  Ο χώρος της παιδείας έχει πληγεί σκληρά τα τελευταία χρόνια  από τις  συνεχιζόμενες πολιτικές των περικοπών που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις.
  Το επαναλαμβανόμενο και δίχως ανταπόκριση αίτημα για αύξηση των δαπανών στο ύψος του 5% επί του Α.Ε.Π., ως πρώτο βήμα προσέγγισης του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, ιεραρχείται, εδώ και χρόνια, ως πρώτο στις διεκδικήσεις μας. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι οι δαπάνες που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία έχουν άμεση σχέση με τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με την ποιότητά της.
  Η ικανοποιητική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία θα διασφάλιζε σύγχρονες υποδομές με επαρκή υλικοτεχνική στήριξη, εκσυγχρονισμό αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων, προγράμματα επιμόρφωσης, καινοτόμα προγράμματα και στήριξη της έρευνας, υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικούς και προπάντων στήριξη της Δημόσιας Δωρεάν παρεχόμενης Εκπαίδευσης ως ανταπόδοση της βαριάς φορολόγησης του Έλληνα πολίτη.
  Αντίθετα, οι σταθερά μειωμένες δαπάνες για την Παιδεία έχουν ως επακόλουθο τη συρρίκνωση των Πολιτικών Αντισταθμιστικής Αγωγής (Ολοήμερο Σχολείο, Τάξεις Υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, Ενισχυτική Διδασκαλία, αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό κ.λ.π.) και γενικότερα της ποιότητας της εκπαίδευσης.
   Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, οι μηδενικοί  διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών έχουν ως αποτέλεσμα τις  προσλήψεις αναπληρωτών με ελαστικές μορφές εργασίας, καταδικάζουν στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους μας και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην εικόνα αλλά κυρίως στην ουσία της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. 
  Οι δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων εξακολουθούν να είναι απαράδεκτα συρρικνωμένες.
  Το πρόγραμμα σχολικής στέγης παραμένει παγωμένο.
  Περισσότεροι από 60.000 μαθητές προσχολικής ηλικίας παραμένουν και   θα συνεχίσουν να παραμείνουν εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου
  Χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα που συντελούν στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.


Διεκδικούμε:

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
  • Έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
  • Ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων ιδιαίτερα για θεσμούς που αφορούν στην Π.Ε., τη σημασία και την αξία της οποίας όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται.
  • Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων σχολείων, π.χ. οργάνωση ολοήμερου, εκπαιδευτικές εκδρομές κτλ.
·  Κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών των σχολείων.
·      Αναβάθμιση των θεσμών αντισταθμιστικής αγωγής.
·      Δημόσια μόνο, υψηλού επιπέδου, δωρεάν παιδεία με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.
·      Κανένα παιδί εκτός εκπαιδευτικών δομών.
·      Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν, δεκατετράχρονο σχολείο (νηπιαγωγείο – δημοτικό – γυμνάσιο – λύκειο) με πλήρη μόρφωση για όλα τα παιδιά.
·      Επαναλειτουργία των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας.
·      Καμιά νέα συγχώνευση.
·      Άμεση κατάργηση του 10% της προσαύξησης του αριθμού των μαθητών/τμήμα - 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 μαθητές σε νηπιαγωγείο και Α΄-Β΄ τάξη Δημοτικού
·      Άμεση δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου κρατικού προγράμματος σίτισης και ιατρικής περίθαλψης που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος, ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα παιδί στα σχολεία μας χωρίς ιατρική περίθαλψη.


                  ii.            Οικονομικά Εκπαιδευτικών
  Οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου του δημόσιου τομέα (Ν. 4354/2015) που εφαρμόζεται από την 1/1/2016 έφεραν την αποσύνδεση του μισθού από τον βαθμό όχι όμως απαραίτητα  και την αποσύνδεση από την αξιολόγηση, που ακόμα δεν ξέρουμε τη μορφή που θα πάρει. Αφενός γιατί το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης δεν έχει ακόμα καταργηθεί (παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις), αφετέρου γιατί υπάρχει ρητή πρόβλεψη για προωθημένη μισθολογική εξέλιξη ή αναστολή της (μετά από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις, δύναται να αναστέλλεται … μέχρι και ένα (1) χρόνο η αυτόματη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου).
  Με το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, μισθολόγιο της «προσωπικής διαφοράς», η οποία εύκολα μπορεί να περικοπεί σε περίπτωση… δημοσιονομικής ανάγκης οδηγώντας σε νέες δραστικές περικοπές αποδοχών ( σημειώνεται ότι για τους συναδέλφους αναπληρωτές, η προσωπική διαφορά θα ισχύσει μόνο μέχρι τις 21/06/2016!!!), εμφανίζεται και το «τρυκ» του προσωρινού ξεπαγώματος των μισθών  για να ακολουθήσει αμέσως «πάγωμα» μισθολογικών ωριμάνσεων και αποδοχών μετά τη νέα κατάταξη με βάση το νέο μισθολόγιο για 4 έως και 10 χρόνια. Πρόκειται για μισθολόγιο απάτη από το οποίο οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι κάθε λογής «μετακλητοί», τα «δικά μας παιδιά».
  Για, όλους εμάς, τους κοινούς θνητούς, ο συνδυασμός των μειώσεων μισθών των τελευταίων ετών και της αύξησης των έμμεσων και άμεσων φόρων, μας καθηλώνει πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των μισθών των εκπαιδευτικών στην Ε.Ε. κάτι που όταν αυξηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές θα οδηγήσει στην απόλυτη οικονομική μας εξαθλίωση.

Διεκδικούμε:

·         Μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον εκπαιδευτικό.
·         Άμεση και ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών στα εισαγωγικά κλιμάκια.
·         Απόσυρση όλων των μνημονιακών περικοπών.
·         Αφορολόγητο στα 12.000€.
·         Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.
·         Άμεση αύξηση του μισθού του νεοδιόριστου. Επαναφορά των μισθών  στα επίπεδα του 2009 στην κατεύθυνση της επαναφοράς μισθών και συντάξεων στο επίπεδο του 2009 για όλους τους εργαζόμενους.
·         Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού.
·         Χορήγηση ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας.
·         Επίδομα θέρμανσης για όλους τους χαμηλόμισθους.
·         Καμία περικοπή στο επίδομα παραμεθορίου περιοχής και χορήγησή του και στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
·         Μέτρα στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.




         II.            Το σχολείο που βιώνουμε, το σχολείο που οραματιζόμαστε

   Η εισήγηση θα διαμορφωθεί με βάση τις προτάσεις – εισηγήσεις της σειράς δράσεων της Δ.Ο.Ε. για το Σχολείο που οραματιζόμαστε, ώστε να ενσωματωθεί στην Οριστική Ημερήσια Διάταξη.



   III.      Ο εκπαιδευτικός του δημόσιου σχολείου (εργασιακά– επαγγελματικά)

                    i.            Διορισμοί, οργανικές θέσεις, εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών

  Οι κενές περιεχομένου εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για 20.000 διορισμούς και η συνέχιση της παρελκυστικής πολιτικής (σε βαθμό εμπαιγμού) ως προς την αποκατάσταση των αδικιών που επέφεραν οι «υποχρεωτικές» μετατάξεις αλλά και της απόδοσης οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανοχής.


Διεκδικούμε


·                     Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις
·                     Άμεση κάλυψη όλων των κενών  θέσεων εκπαιδευτικών, γενικής και ειδικής αγωγής με μόνιμους διορισμούς.
·                     Θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου.
·                     Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη καταγραφή και κοινοποίηση των λειτουργικών κενών.
·                     Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο όπου προκύπτουν έκτακτες ανάγκες, με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα των μόνιμων εκπαιδευτικών. Κατάργηση της ωρομισθίας, του θεσμού των ΑΜΩ και της ελαστικής εργασίας. Πλήρη υπολογισμό ενσήμων σε ημέρες απεργίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες εγκυμοσύνης. Προστασία της μητρότητας των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους.
·                     Άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης - με απόφαση των οικείων ΠΥΣΠΕ - των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας
·                     Καμία συζήτηση για ατομικό φάκελο προσόντων στους διορισμούς



                  ii.            Ασφαλιστικά

·                      Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
·                      Αποκλειστικά Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
·                      Καθολικό δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
·                      Όχι στους  αντιασφαλιστικούς  σχεδιασμούς κυβέρνησης και θεσμών.
·                      Καμία περικοπή σε συντάξεις και εφάπαξ.
·                      Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
·                      Επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2009 και της 13ης-14ης σύνταξης. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ. Να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας από το μισθό και τη σύνταξη.
·                      Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια  ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού.
·                      Να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος, την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος.
·                      Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων (ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Ανακεφαλαίωση των Ασφαλιστικών Ταμείων για αποκατάσταση των απωλειών λόγω του PSI. Ειδικά για το ΤΠΔΥ απαιτείται να συμπεριληφθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους (800.000.000 ευρώ) στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
·                      Επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά Ταμεία. Να δώσει το Κράτος τα χρήματα που δεν έχει αποδώσει για χρόνια στα Ταμεία του δημοσίου. Ο έλεγχος των ταμείων να περάσει άμεσα στα χέρια των εργαζόμενων.
·                      Καμιά «αξιοποίηση» των αποθεματικών των ταμείων για την πληρωμή του χρέους. Επιστροφή των κλεμμένων και όσων κουρεύτηκαν με το PSI
·                      Άμεση παροχή όλων των ιατρικών εξετάσεων και πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους– ες.

Απαιτούμε:
·         Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
·         Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. για την ασφάλιση.
·         Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010 και τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI.




       IV.            Προσχολική Αγωγή

Η προσχολική αγωγή όμηρος μιας πολιτικής εγκατάλειψης πολλών ετών, απαξιώνεται με την ολοκληρωτική έλλειψη προγραμματισμού αλλά και δράσης καθώς και ουσιαστικής ενασχόλησης από την πλευρά του Υπουργείου. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, οι διαρκείς ανεδαφικές υποσχέσεις του Υπουργού Παιδείας για εφαρμογή δίχρονης προσχολικής αγωγής, την ώρα που δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος σχολικής στέγης και φυσικά καμία πρόβλεψη για μόνιμους διορισμούς, μόνο οργή προκαλούν.
Η προσχολική αγωγή, για να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί έχει ανάγκη από  στόχευση, προγραμματισμό και θεσμικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική οργάνωση και συγκρότηση του νηπιαγωγείου. Το νηπιαγωγείο που οραματίζεται ο κλάδος των εκπαιδευτικών,  μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Οι νηπιαγωγοί καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με:
·         Χώρους ακατάλληλους, που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών και στις ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών.
·         Έλλειψη οικονομικών πόρων για την κάλυψη ακόμη και των στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών.
·         Μεγάλο αριθμό παιδιών ανά τμήμα, χωρίς να υπολογίζονται τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας.
·         Η ευθύνη για την οργάνωση και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας γίνεται από την προϊσταμένη  νηπιαγωγό χωρίς μείωση του διδακτικού ωραρίου όπως γίνεται στους διευθυντές των σχολείων.
Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση της διαδρομής του. Η προσχολική αγωγή, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, είναι καθοριστική για τη μετέπειτα μορφωτική πορεία του παιδιού. Γι' αυτό και επιμένουμε στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Η υποχρεωτικότητα αυτή σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και του κοινωνικού ρόλου του νηπιαγωγείου, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αποφασιστικά το οξύτατο και δυσεπίλυτο πρόβλημα των εργαζομένων γονέων, ενώ ταυτόχρονα, με την εκπόνηση νέων προγραμμάτων, θα καταστεί δυνατή η αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε:

•   Ενιαίο δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο.
•  Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και επιτέλους πλήρη εφαρμογή των διατάξεων για την υποχρεωτική φοίτηση, έστω, και του ενός έτους.
•  Κατοχύρωση και εξειδίκευση του ωραρίου των νηπιαγωγών μετά τη θεσμοθέτησή του με το Ν4115/2013,  λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.
•  Ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής και όπου υπάρχει η δυνατότητα να ιδρύονται πολυδύναμες μονάδες νηπιαγωγείων.
•  Οι Διευθύντριες των Νηπιαγωγείων να επιλέγονται με τα ίδια κριτήρια που επιλέγονται και οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων.
·         Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών με βάση τις πραγματικές ανάγκες
·         Λύση του κτιριακού προβλήματος των νηπιαγωγείων
·         Μοριοδότηση των νηπιαγωγείων ανάλογα με τα μόρια που έχει και το όμορο δημοτικό σχολείο.
·         Να τηρείται η αναλογία παιδιών – τετραγωνικών μέτρων (3τ.μ. ανά μαθητή) σε κάθε νηπιαγωγείο.
·         Στήριξη των τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης με  κατάλληλα εκπαιδευμένους νηπιαγωγούς.
·         Διορισμός ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, δάσκαλοι μητρικής γλώσσας) για την στήριξη των νηπιαγωγών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα νηπιαγωγεία.
·         Διορισμός μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι).


          V.            Ειδική Αγωγή
 
Βασική προϋπόθεση για τη σωστή οργάνωση και λειτουργία του τόσο ευαίσθητου τομέα της εκπαίδευσης  είναι το να δοθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν πράξη τα κατάλληλα κτίρια, η δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών και ο μόνιμος διορισμός όλου του απαραίτητου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό). Θυμίζουμε, για μια ακόμη φορά, το τραγικό φαινόμενο οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών Ειδικής Αγωγής να εργάζονται επί σειρά πολλών ετών ως αναπληρωτές και καμία πρόβλεψη να μην υπάρχει ακόμη και σήμερα, που αναπτύσσεται όλη αυτή η συζήτηση, ώστε να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για το μόνιμο διορισμό τους στην εκπαίδευση. Από την άλλη η όλο και πιο συρρικνωμένη χρηματοδότηση προς το Δημόσιο Σχολείο καθιστά σχέδια επί χάρτου τις όποιες προτάσεις υπάρχουν στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων τόσο σε επίπεδο δομών όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού της λειτουργίας της Ειδικής Αγωγής, ενώ οι κινήσεις του Υπουργείου το τελευταίο διάστημα με κατάργηση Τμημάτων Ένταξης και αλλαγή του ρόλου των εκπαιδευτικών των Τ.Ε. στη βάση οικονομικίστικων θεωρήσεων, καθιστούν δυσοίωνες τις προβλέψεις για το μέλλον αυτού του τόσο ευαίσθητου και σημαντικού χώρου.


Διεκδικήσεις :

  • Νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που  θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  με το οποίο η πολιτεία θα κατοχυρώνει και θα   διασφαλίζει σε όλους τους μαθητές με αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες  την υποστήριξη ώστε να προαχθούν "σωματικά, νοητικά , συναισθηματικά, κοινωνικά, ηθικά και αισθητικά στο βαθμό που οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα σε κλίμα ισοτιμίας, ελευθερίας ασφάλειας και σεβασμού της προσωπικότητάς τους".
  • Το νέο θεσμικό πλαίσιο φυσικά θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση όχι αποσπασματικά και αποκομμένη από την υπόλοιπη εκπαίδευση αλλά ως αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος της υποχρεωτικής Δημόσιας Δωρεάν  Παιδείας     
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών των ΣΜΕΑΕ για τον εξοπλισμό τους με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
  • Έγκαιρη στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής από την έναρξη του σχολικού έτους. 
  • Άμεσο διορισμό των αποφοίτων Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Διορισμός μόνο με βάση το βασικό πτυχίο. 
  • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καμία ελαστική μορφή εργασίας. 
  • Εξασφάλιση της μεταφοράς όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δωρεάν με τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα και την εξασφάλιση συνοδού.
  • Τμήμα Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα. Αποσύνδεση της παράλληλης στήριξης από την ύπαρξη Τ.Ε.
  • Στις υπηρεσιακές μεταβολές και στις επιλογές στελεχών και προϊσταμένων να ισχύει ότι και στη Γενική Εκπαίδευση. Διευθυντές Ειδικών Σχολείων μόνο από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Η θητεία των προϊσταμένων  4ετής.
  • 4 μαθητές ανά τμήμα με δυνατότητα και 3 μαθητών όπου υπάρχει διάγνωση αυτισμού και πολυαναπηρία. 
  • Αύξηση του αριθμού των ΚΕΔΔΥ και στελέχωση  με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
  • Στελέχωση των ΕΔΕΑΥ με μόνιμο Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό. Συμμετοχή στις ΕΔΕΑΥ και των εκπαιδευτικών των τμημάτων ένταξης. Δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις των ΕΔΕΑΥ και των δασκάλων της Γενικής τάξης. 
  • Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΣΜΕΑΕ να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. Σύσταση 1 οργανικής θέσης ΕΕΠ ανά 5 ΕΔΕΑΥ.
  • Περιοδική επιμόρφωση για την ένταξη και την συμπερίληψη όλων των εκπαιδευτικών των Γενικών σχολείων και όχι μόνο των εκπαιδευτικών ΣΜΕΕ και Τ.Ε.
  • Επαναλειτουργία των διδασκαλείων Ειδικής Αγωγής
  • Κατάργηση των ΠΥΣΕΕΠ και ΚΥΣΕΕΠ όλες οι μεταβολές από ΚΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ
  • Για την οργανικότητα των ΣΜΕΑΕ να υπολογίζεται και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ΕΕΠ.
  • Το ωράριο των Διευθυντών 6θέσιων και άνω Ειδικών Σχολείων ανάλογο με των Διευθυντών 12θέσιων σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίστοιχη μέριμνα και για τους Διευθυντές – Προϊσταμένους και μικρότερων Ειδικών Σχολείων. 
  • Μείωση διδακτικού ωραρίου των Διευθυντών – Προϊσταμένων που το σχολείο τους είναι κέντρο υποστήριξης ΣΔΕΥ
  • Διορισμοί του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ενιαία με τις ίδιες διαδικασίες με των εκπαιδευτικών.

       VI.            Επιμόρφωση
«...Είν' αλήθεια ότι για να μπορέσει κανείς σήμερα να ζήσει και να σταθεί στην κοινωνία, πρέπει να κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με τη σημερινή κοινωνική εξέλιξη και τις απαιτήσεις της. Για τούτο είναι ανάγκη ο άνθρωπος οποιοδήποτε επάγγελμα και αν έχει να μην επαναπαύεται στη μόρφωση που μια φορά πήρε, αλλά να παρακολουθεί τη σύγχρονη κίνηση και τυχόν πρόοδο που γίνηκε στο επάγγελμά του...
...Αν δε η αλήθεια αυτή ισχύει για τα επαγγέλματα που χρειάζονται εργασία μόνο μηχανική, μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο απαραίτητο είναι κανείς να παρακολουθεί την πρόοδο, όταν το επάγγελμά του απαιτεί διανοητική εργασία. Ένα τέτοιο επάγγελμα είναι και του δασκάλου... Η μόρφωση που πήρε μια φορά στα Διδασκαλεία, ίσως τότε να ήτανε αρκετή, για σήμερα, όμως, είναι πολύ φτωχή και ανεπαρκής. Μα και αρτιότατη αν ήταν, την πήρε σε τέτοια ηλικία που δεν μπορούσε να εκτιμήσει όλο της το βάθος και την έκταση. Αργότερα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να την εκτιμήσει και να την συμπληρώσει για πολλούς λόγους δεν μπόρεσε να το κάμει... Την ανάγκη αυτή εγκαίρως, ο κλάδος την κατάλαβε, για τούτο ζήτησε επίμονα την επιμόρφωσή του, τη μετεκπαίδευσή του, παρ' όλες τις οικτρές και άθλιες οικονομικές του συνθήκες.
...Με τη μετεκπαίδευση και την επιμόρφωση, καθώς είναι οπλισμένος ο δάσκαλος με την πείρα, ξανοίγει νέους κόσμους, βλέπει μπροστά του καθαρά, οι θεωρίες απλοποιούνται, οι ελλείψεις διορθώνονται, εκτιμά περισσότερο τη δουλειά του, ξέρει τι γυρεύει και πώς θα το πετύχει.
...Δεν είναι ανάγκη να πει κανείς περισσότερα για τα αγαθά αποτελέσματα που έχει η μετεκπαίδευση και η επιμόρφωση αρκεί να συγκρίνει κανείς τις δυο ηλικίες που μαθαίνει. Την παιδική του Διδασκαλείου που χάφτει ό,τι του σερβίρουν και την ώριμη για τη μετεκπαίδευση, που μπαίνει στο κάθετι η κρίση και η λογική για να καταλάβει τι προβλήματα ξανοίγονται μπροστά στο δάσκαλο και που βλέπει, πλέον, καθαρά ό,τι πρωτύτερα ήταν γι' αυτόν σκοτεινό και ακαθόριστο...». (άρθρο Αρ. Ρουχωτά, Προέδρου ΔΟΕ, ΙΟΥΝΙΟΣ 1924).
            Από τότε που ιδρύθηκε η Δ.Ο.Ε., από τη δεκαετία του '20, το αίτημα για πανεπιστημιακή μόρφωση και επιμόρφωση στο δάσκαλο ήταν πρώτο στις διεκδικήσεις μας.
Απαιτούσαμε και απαιτούμε επιμόρφωση που να συνδέει τη θεωρία με την πράξη, όχι μόνο για να αναβαθμιστεί το σχολείο, αλλά και για να γίνει η μόρφωση υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Υπογραμμίζουμε, επίσης, ότι το τετράπτυχο: μόρφωση - επιμόρφωση - μεταπτυχιακές σπουδές - μετεκπαίδευση, είναι ένα ενιαίο σύνολο και πρέπει από, επιστημονικής πλευράς, έτσι να αντιμετωπίζεται.
Η επιμόρφωση, για μας, δεν είναι διαδικασία που, αυτή καθαυτή επιφέρει αλλαγές στην αίθουσα διδασκαλίας, όσο στρατηγική που προωθεί στα σχολεία ένα περιβάλλον και μια νοοτροπία εργασίας που ευνοεί και διευκολύνει την εκπαιδευτική αλλαγή. Μακροπρόθεσμος στόχος της επιμόρφωσης, είναι η αλλαγή του «πολιτισμού της καθημερινότητας» του σχολείου.
Την τελευταία εικοσαετία τα επιμορφωτικά προγράμματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα για τους εκπαιδευτικούς. Όσα, δε, υλοποιούνταν ήταν προσαρμοσμένα, κυρίως, στα επίπεδα ενδιαφέροντος εκείνων που τα υλοποιούσαν και όχι των εκπαιδευτικών. Δεν ήταν, δε, λίγες οι περιπτώσεις που ήταν κακής ποιότητας. Είναι  εδραιωμένη η πεποίθηση στον εκπαιδευτικό κόσμο ότι τα προγράμματα γίνονταν κυρίως για να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία εξαντλούσαν τις χρηματοδοτήσεις στο επίπεδο των επιμορφωτών, χωρίς να έχει προβλεφθεί έστω και η ελάχιστη αποζημίωση για τους επιμορφούμενους οι οποίοι με τεράστιο κόστος (οικονομικό, προσωπικό, οικογενειακό) γέμιζαν τις αίθουσες, προσδοκώντας σε κάτι το ουσιαστικό, το οποίο δεν έπαιρναν.
 Διεκδικούμε:
·       Εισαγωγική ετήσια επιμόρφωση, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία θα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, που για πρώτη φορά πρόκειται να αναλάβουν τάξη.
·       Περιοδική επιμόρφωση, που θα στοχεύει στη διαρκή βελτίωση της διδακτικής ικανότητας των εκπαιδευτικών και θα εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους (τρίμηνης, εξάμηνης,  ετήσιας διάρκειας με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα).
·       Ενδοσχολική επιμόρφωση.
·       Η επιμόρφωση να είναι προαιρετική, και να γίνεται μέσα στον εργάσιμο χρόνο των εκπαιδευτικών.
·       Η επιμόρφωση να αναφέρεται στα ενδιαφέροντα των εκπαιδευτικών, όπως αυτά θα καταγραφούν σε σχετική έρευνα.
·       Οι επιμορφωτές να προέρχονται, κυρίως, από το χώρο της μάχιμης εκπαίδευσης (εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα, κλπ.), έτσι ώστε η επιμόρφωση να μην εξαντλείται στα γνωστά θεωρητικά μαθήματα, αλλά στη διδακτική της πράξης.
·       Να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες της επιμόρφωσης (μητρώο επιμορφωτών, αμοιβές, κλπ.).
·       Να καλύπτονται όλα τα έξοδα κίνησης των εκπαιδευτικών (οδοιπορικά, έξοδα διαμονής, κλπ) και να προβλεφθεί αποζημίωση ανάλογα με τις ώρες συμμετοχής στο πρόγραμμα.
·       Επανίδρυση των διδασκαλείων και επέκταση με τη συμμετοχή και των ειδικοτήτων.
·       Εκπαιδευτικές άδειες σε όσους παρακολουθούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών.
·       Επαναλειτουργία της διετούς μετεκπαίδευσης (διδασκαλείων) με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα για όλους τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. (δασκάλους– νηπιαγωγούς– ειδικότητες).

B.     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

  Το πρόγραμμα δράσης θα διαμορφωθεί ανάλογα και με τις εξελίξεις εκείνης της περιόδου.